Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Dekleta s tehnološko iskrico iz Slovenije podrle rekord!

Nazaj
Simbioza > Novice > MLADI > Dekleta s tehnološko iskrico iz Slovenije podrle rekord!

V projektu SparkDigiGirls, katerega namen je opolnomočiti kreativnost deklet z uporabo digitalnih tehnologij, smo v okviru programa ‘Izrazi svojo kreativnost s tehnologijo’ povabili dekleta k pilotiranju in testiranju izzivov.

Dekleta so se na vabilo odzvala v rekordnem številu! Barve Slovenije bo ponosno branilo 103 deklet iz šestih srednjih in sedmih osnovnih šol po Sloveniji, kar predstavlja rekordno število udeleženk izmed vseh štirih držav članic projekta. Skupnost deklet s tehnološko iskrico bo sicer predstavljalo 275 posameznic iz Litve, Grčije, Portugalske in Slovenije.

Ob tem neverjetnem rezultatu pa Brigita Dane, vodja projekta SparkDigiGirls, sporoča: »Neverjetno rekordno število deklet, ki želijo sodelovati v tem izzivu je dokaz, da je v Sloveniji interes raziskovanja novih digitalnih tehnologij ogromen! Je potrdilo, da dekleta želijo panogo STEM, v kateri prevladujejo moški, osvežiti s svojo drugačnostjo in ustvarjalnostjo. Kar pa je navsezadnje cilj našega projekta SparkDigiGirls! Želimo zmanjšati pomisleke deklet in odpraviti obstoječe stereotipe o računalništvu in tehnologiji ter povečati digitalno pismenost deklet, kar bo dekletom odprlo nove in nepredvidene možnosti za ustvarjanje in reševanje takšnih in drugačnih življenjskih izzivov!«

Spletni hackaton ob dnevu varne rabe interneta

Ob tem pomembnem mejniku smo dekleta presenetili še z eno novico! V sredo, 8. februarja ob 14. uri, se bo 103 slovenskih deklet srečalo tudi na spletnem SparkDigiGirls Hackathonu, kjer bodo skupaj z dekleti iz Litve, Grčije in Portugalske reševale izziv na temo varnega vedenja na spletu. Namen spletnega hackatona je predvsem spoznavanje, druženje in zabavanje! Hackaton pa bo spremljal dan varne rabe interneta, ki ga obeležujemo 7. februarja. Letos ga praznujemo že dvajseto leto zapored. V okviru hackatona kot tudi dneva varne rabe interneta bodo dekleta spodbujala in ozaveščala o varni, odgovorni in pozitivni uporabi digitalnih tehnologij.

Dekleta bodo sicer pridobivale digitalno znanje v okviru šestih izzivov na področju novih digitalnih tehnologij, kot so umetna inteligenca (AI), obogatena resničnost (AR), programiranje, 3D modeliranje in tiskanje, računalništvo v oblaku, itd. Vsak izziv jim bo ponudil rešitev za resnično življenjsko situacijo, s katero se morda srečujejo vsak dan.

Več o SparkDigiGirls projektu in programu ‘Izrazi svojo kreativnost’ lahko preberete tukaj!

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec marec

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti: Pogumno naprej!

Danes, 11. februarja, ozaveščamo o vlogi žensk v znanosti in spodbujamo odločitev za karierno pot v STEM poklicih.

Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju

Število spletnih pasti raste: Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju   Dan varne uporabe interneta, ki ga obeležujemo...

ŠIRIMO EKIPO: Postanite glas Simbioze!

V uigrano ekipo Simbioze vabimo nove kadre - tako tehnološke kot besedne navdušence. Prijave sprejemamo do 9. februarja 2024.