Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

E-PISMENA SLOVENIJA! ALI PAČ?

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > E-PISMENA SLOVENIJA! ALI PAČ?

Nedavno predstavljene prioritete slovenske politike za letošnje leto ne vsebujejo informacijske družbe. Simbioza ostaja predana prenosu e-veščin na različne generacije.

V začetku tega tedna je predsednik vlade RS širši javnosti predstavil prioritete slovenske politike za leto 2016. Omenja se politična stabilnost, izboljšanje kvalitete življenja prebivalstva, povečevanja zaposlovanja, javne finance, davčna reforma, krepitev pravne države in tako naprej, nikjer pa se v sklopu kakršnekoli aktivnosti ne omenja digitalne družbe 21.stoletja, t. i. informacijske družbe. V svetu, ki se seli na digitalne spletne storitve, kjer shranjujemo podatke v oblakih in uporabljamo različne platforme kot tržnico storitev in produktov, poleg vseh možnih digitalnih koalicij držav, Slovenija stagnira? Pri Simbiozi delimo mnenje digitalnega glasnika Slovenije Aleša Špetiča, ki je predvčerajšnjim objavil blog zapis prav na isto temo, zato k temu dodajamo še nekaj simbiostičnih dejstev.


E-veščine so v trenutni digitalni revoluciji obvezna oprema na trgu dela, če želimo v polnosti izkoristiti svoj potencial pri zaposlitvi. Ker obvladovanje digitalnih znanj povzroča prav to: človeku nudi možnost, da skozi kreativna znanja izkoristi in povečuje karierni in osebni potencial. Če so nekoč grafični oblikovalci risali na roke in papir, je danes jasno, da se stvari v tej industriji popolnoma odvijajo na računalniku in svetovnem spletu. Vsak delodajalec želi kvalitetne in strokovno podkovane kadre, kjer zaposleni lahko izkažejo vse svoje tehnične in socialne veščine, ki se, hočete nočete, neposredno navezujejo na uporabo moderne tehnologije. Digitalizacija družbe je torej realnost, ki bo še bolj drastično zaznamovala napredek prihodnjih generacij.


Če pogledamo konkretno zaposlovanje: tehnološki napredek družbe je neznatno hitrejši od sledenja človeških virov, kar vodi do skoraj paradoksalne situacije: na milijone brezposelnih Evropejcev, po drugi strani pa imajo podjetja težave najti ustrezno digitalno podkovan kader. Po oceni EU bi naj bilo do leta 2020 kar 825 tisoč prostih delovnih mest za IKT (informacijsko-komunikacijska tehnologija) strokovnjake. Hkrati bo v bližnji prihodnosti okoli 90 % vseh delovnih mest zahtevalo določeno stopnjo e-veščin. In dandanes, čeprav mladi dnevno uporabljajo moderno tehnologijo, na ravni EU kar 60 % študentov nikoli ne uporabi digitalne opreme v učilnicah. Evropska komisija že od leta 2014 vodi kampanjo eSkills for Jobs, ki poudarja in ozavešča mlade iskalce zaposlitve o pomembnosti in prisotnosti veščin IKT. Simbioza je že od vsega začetka nacionalni nosilec omenjene kampanje v Sloveniji, kjer smo prek različnih aktivnosti digitalnih vsebin vključili več kot 2000 mladih ter jih opremili z znanji za lažjo vključevanje, ne samo na trg dela, temveč tudi v nadaljnjo formalno izobraževanje in pridobivanje izkušenj. Lansko leto je v aktivnostih sodelovalo več kot 162 tisoč udeležencev iz 24 EU držav članic, objave na socialnih omrežjih pa so imele skupen doseg več kot 5,6 milijonov uporabnikov. Ali niso prav te številke stimulacija za odločevalca, ki poudarja zaposlovanje kot prioriteto?
Pri Simbiozi se že od prve vseslovenske akcije e-opismenjevanja starejših trudimo širiti, ozaveščati in krepiti e-znanja. Najprej pri starejših, kjer smo jim postali vstopnica v svet moderne tehnologije, nato tudi pri mladih, od srednješolcev pa vse do tistih, ki že vstopajo na trg dela. Leta 2011 smo k projektu pristopili z dejstvom, da se v Sloveniji več kot 80 % starejših od 65 let ni nikoli dotaknilo računalnika, 90 % starejših pa sploh še ni nikoli brskalo po internetu. Da, lahko bi bil to luksuz mlajše generacije ali nesposobnost starejših za nova znanja, naš pristop pa je temeljil na dejstvu, da mladi lahko starejšim ponudimo svojo energijo v zameno za njihove izkušnje. Izzivi razumevanja računalnikov, ki so potrebovali le dve zadevi: posluh in čas. In pri Simbiozi smo skupaj z vsemi, ki so in še vedno pletejo zgodbo Simbioza, predani obojemu.


V petih letih vseslovenskih akcij smo povezali več kot 50 tisoč ljudi ter iz socialne inovacije postavili trajnostno zgodbo socialnega podjetja. Leto za letom delamo za digitalni napredek slovenske družbe kot celote, naši rezultati pa nemalokrat odmevajo tudi v tujini kot primer dobre prakse. Prav zato si bomo še naprej prizadevali za krepitev slovenske digitalne družbe, ustvarjali priložnosti za e-veščine mlajših generacij ter skrbeli, da bodo starejši ostali v koraku s časom moderne tehnologije. Vseživljenjsko učenje, aktivno staranje ter medgeneracijsko sodelovanje ostajajo prioritete Simbioze z željo, da vsak posameznik ohrani pravico do digitalne pismenosti.

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...

Oddajte svoj komentar