Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.
Simbioza > Novice > MLADI > EXCEL FINANČNA FUNKCIJA

Investiranje v znanje izplača najvišje obresti.” (Benjamin Franklin)

In če nam pri tem pomaga na primer Excel finančna funkcija, še toliko bolje; 

V rubriki Finance (Financial) ima Excel knjižnico finančnih funkcij več zvrsti. Finančne funkcije so sicer iz nabora različnih kategorij, med njimi so funkcije za pretvorbe, kuponske in amortizacijske funkcije, interne stopnje za funkcije vračanja, funkcije trenutne in bodoče vrednosti investicije, funkcije za izračun odplačevanja posojil,… Finančne funkcije nam lahko prihranijo veliko časa pri rutinskih, pa tudi pri zahtevnejših finančnih izračunih.

Podrobneje si bomo ogledali delovanje funkcije FV, ki vrne prihodnjo oziroma bodočo vrednost naložbe na osnovi enakih periodičnih plačil in pri nespremenljivi obrestni meri.

Sintaksa funkcije: =FV(rate;nper;pmt;pv;type)

rate je obrestna mera ali stopnja donosa naložbe, ki se mora nanašati na isto časovno enoto kot število obdobij.

nper je skupno število plačilnih obdobij oziroma obrokov na rento (let, mesecev).

pmt je znesek obroka. To je plačilo, ki je nakazano v vsakem obdobju, pri čemer se obdobje ne sme spreminjati preko življenjske dobe rente.

pv je sedanja vrednost oziroma enkratni znesek, ki predstavlja sedanjo vrednost bodočih plačil. Če je izpuščena, je njena vrednost 0.

type pove tip oziroma dospelost plačila. Če na začetku poleg glavnice vplačamo tudi prvi obrok velja tip 1, če pa prvi obrok plačamo naslednji mesec pa velja tip 0.

Primer funkcije:

Zanima nas kakšen bo znesek po zaključku varčevanja. Glavnica znaša 10.000 €, znesek posameznega mesečnega obroka 100 €, skupno bomo imeli 48 obrokov. Prvi obrok bomo vplačali naslednji mesec. Mesečna obrestna mera znaša 0,05%.

Vse argumente, ki pri finančni funkciji pomenijo odliv denarja oziroma investicijo, je potrebno označiti z negativnim predznakom.

Ko uporabljate to funkcijo bodite pozorni, ali sta podatka obrestna mera (rate) in število kapitalizacijskih obdobij (nper) prilagojena isti časovni enoti. Če mesečno vplačujete npr. 5 let z 12% letno obrestno mero, morate letno obrestno mero preračunati na mesečno 12%/12, število obrokov pa znaša 5*12!

Enostavno, mar ne?

Še lažje in predvsem hitreje pa boste funkcije Excela usvojili, če se boste udeležili, katere od naših Excel delavnic, kjer vas pričakujejo naši Excel strokovnjaki, ki vam bodo pomagali, da boste tudi sami postali pravi Excel specialisti. Več informacijah o e-Simbioz@ Excel delavnicah, ki bodo potekale v novembru in decembru 2018 , lahko najdete na tej povezavi

Vljudno vabljeni!  

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...

Oddajte svoj komentar