Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.
Simbioza > Novice > MLADI > EXCEL FINANČNA FUNKCIJA

Investiranje v znanje izplača najvišje obresti.” (Benjamin Franklin)

In če nam pri tem pomaga na primer Excel finančna funkcija, še toliko bolje; 

V rubriki Finance (Financial) ima Excel knjižnico finančnih funkcij več zvrsti. Finančne funkcije so sicer iz nabora različnih kategorij, med njimi so funkcije za pretvorbe, kuponske in amortizacijske funkcije, interne stopnje za funkcije vračanja, funkcije trenutne in bodoče vrednosti investicije, funkcije za izračun odplačevanja posojil,… Finančne funkcije nam lahko prihranijo veliko časa pri rutinskih, pa tudi pri zahtevnejših finančnih izračunih.

Podrobneje si bomo ogledali delovanje funkcije FV, ki vrne prihodnjo oziroma bodočo vrednost naložbe na osnovi enakih periodičnih plačil in pri nespremenljivi obrestni meri.

Sintaksa funkcije: =FV(rate;nper;pmt;pv;type)

rate je obrestna mera ali stopnja donosa naložbe, ki se mora nanašati na isto časovno enoto kot število obdobij.

nper je skupno število plačilnih obdobij oziroma obrokov na rento (let, mesecev).

pmt je znesek obroka. To je plačilo, ki je nakazano v vsakem obdobju, pri čemer se obdobje ne sme spreminjati preko življenjske dobe rente.

pv je sedanja vrednost oziroma enkratni znesek, ki predstavlja sedanjo vrednost bodočih plačil. Če je izpuščena, je njena vrednost 0.

type pove tip oziroma dospelost plačila. Če na začetku poleg glavnice vplačamo tudi prvi obrok velja tip 1, če pa prvi obrok plačamo naslednji mesec pa velja tip 0.

Primer funkcije:

Zanima nas kakšen bo znesek po zaključku varčevanja. Glavnica znaša 10.000 €, znesek posameznega mesečnega obroka 100 €, skupno bomo imeli 48 obrokov. Prvi obrok bomo vplačali naslednji mesec. Mesečna obrestna mera znaša 0,05%.

Vse argumente, ki pri finančni funkciji pomenijo odliv denarja oziroma investicijo, je potrebno označiti z negativnim predznakom.

Ko uporabljate to funkcijo bodite pozorni, ali sta podatka obrestna mera (rate) in število kapitalizacijskih obdobij (nper) prilagojena isti časovni enoti. Če mesečno vplačujete npr. 5 let z 12% letno obrestno mero, morate letno obrestno mero preračunati na mesečno 12%/12, število obrokov pa znaša 5*12!

Enostavno, mar ne?

Še lažje in predvsem hitreje pa boste funkcije Excela usvojili, če se boste udeležili, katere od naših Excel delavnic, kjer vas pričakujejo naši Excel strokovnjaki, ki vam bodo pomagali, da boste tudi sami postali pravi Excel specialisti. Več informacijah o [email protected] Excel delavnicah, ki bodo potekale v novembru in decembru 2018 , lahko najdete na tej povezavi

Vljudno vabljeni!  

Sorodne objave

Priznanje MEGA NAVDIH 2022 je naše!

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza je za projekt ‘Simbioza skupnost‘ prejel priznanje MEGA navdih 2022. V Simbiozi pletemo vezi medgeneracijskega...

Mednarodni dan prostovoljstva

Danes, 5. decembra, obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva.  Dejanje prostovoljstva in solidarnost, ki jo prostovoljci in prostovoljke izkazujejo s svojim delom,...

Z Green Digital Skills certifikatom do zelene in digitalne kariere

Simbioza v sodelovanju z Akademijo INCO z veseljem napoveduje začetek izvajanja certificiranega programa Green Digital Skills, brezplačnega spletnega tečaja, ki...

Simbiozin medgeneracijski dan: inovativno središče na peto obletnico s prenovljenimi prostori (PR sporočilo)

Danes, 30. novembra 2022, so pod sloganom Simbiozin medgeneracijski dan v spodnji etaži Emporiuma v BTC City Ljubljana zaživeli prenovljeni...

Oddajte svoj komentar