Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Kako lahko povečamo zanimanje deklet za svet tehnologije že v šoli?

Nazaj
Simbioza > Novice > MLADI > Kako lahko povečamo zanimanje deklet za svet tehnologije že v šoli?

Evropsko leto spretnosti se je uradno začelo 9. maja 2023. Da bi prispevala k razvoju spretnosti, je ekipa Digital Skills and Jobs Platform skupaj z Evropsko komisijo organizirala nagradni natečaj, na katerem je naš partnerski projekt Opolnomočenje kreativnosti deklet z uporabo digitalnih tehnologij (SparkDigiGirls, www.digigirls.eu) izbrala kot finalista za Evropsko nagrado za digitalne spretnosti 2023 v kategoriji Youth in the digital world, ki je ena od petih razpisanih kategorij, v katerih je bilo na to tekmovanje skupaj prijavljenih 330 vlog.

Naš projekt je edinstven, saj združuje tri različne elemente: tehnologijo, ustvarjalnost in dekleta. Na uvrstitev, ki nam jo je podelila Evropska komisija, smo zelo ponosni. Smo edini iz Litve, ki smo se uvrstili v finale,” pravi Laura Grinevičiūtė, direktorica združenja Rural Internet Access Points Association.

Ta nagrada potrjuje pomembnost izbrane teme projekta – premajhna zastopanost deklet na področju informacijske tehnologije. Po podatkih Eurostata iz leta 2021 ženske predstavljajo le 19 % vseh študentov IT v EU. V Litvi je delež žensk, ki študirajo IT, približno 23 %, v Grčiji 21 %, na Portugalskem 20 % in v Sloveniji 17 %.

Pomembnejši dejavniki, ki vplivajo na majhno zanimanje deklet za tehnologije

Raziskave so pokazale, da je v osnovnošolskem izobraževanju skoraj enako verjetno, da si fantje in dekleta želijo delati na področjih, povezanih s tehnologijo. Vendar se stališča in mnenja deklet kasneje v življenju spremenijo in deklice se pogosteje odločajo za poklice na področju družboslovja, humanistike in medicine kot na področju informacijske tehnologije, tehnike ali matematike.
Razlogov za pomanjkanje zanimanja za IT je več. Negativna prepričanja in stereotipi o tehnologiji, kot so “IT je moško delo”, “IT je samo kodiranje”, vplivajo na izbiro deklet.

K majhnemu zanimanju deklet za IT prispeva tudi pomanjkanje primerov uspešnih žensk na področju IT. Poleg tega dekleta ne razumejo priložnosti, ki jih ponuja sektor IT, in jih zato ne izkoristijo. “Dekleta mislijo, da ljudje, ki delajo v IT, od jutra do pozne noči sedijo pred računalniškim zaslonom in kodirajo. Vendar je to mit. V sektorju IT je veliko različnih in ustvarjalnih poklicev, kot so grafični oblikovalec, podatkovni analitik, inženir, vodja projektov IT itd.,” pravi Renata Danielienė, predavateljica na fakulteti v Kaunasu Univerze v Vilni.

Tehnologija lahko pomaga pri razvijanju kreativnosti

Kot odgovor na potrebe po povečanju zanimanja deklet za svet IT so partnerji iz Litve, Portugalske, Slovenije in Grčije začeli dvoletni mednarodni projekt, ki ga financira program strateškega partnerstva za mlade Erasmus+.

Cilj projekta je vključiti dekleta, stara 14 let in več, v svet najnovejših tehnologij (kot so umetna inteligenca, obogatena resničnost, internet stvari, programiranje) z vključevanjem ustvarjalnega pristopa in prikazom, kako se lahko tehnologija uporablja v vsakodnevnih aktivnostih.

Program: Izrazi svojo kreativnost s tehnologijo!

V okviru projekta je bil razvit spletni učni program Izrazi svojo kreativnost s pomočjo tehnologije! (Unleash Your CreativITy with Technology). Cilj programa je vključiti dekleta, stara od 14 do 18 let, v praktični, izkustveni model učenja za reševanje različnih življenjskih situacij in izzivov s praktično uporabo sodobnih tehnologij, kot so umetna inteligenca, obogatena resničnost, programiranje, veriženje blokov in računalništvo v oblaku.

Danes smo priča razvoju od zapletenih programskih jezikov k intuitivnim sistemom, ki ne zahtevajo poglobljenega in predhodnega znanja. To je model, ki smo ga izbrali za ta projekt. Spletna orodja, aplikacije in mobilne aplikacije pomagajo povečati motivacijo deklet za učenje, ustvarjalnost, zanimanje za tehnologijo in razumevanje njene praktične uporabnosti,” pravi Renata Danieliene.
Med januarjem in marcem letošnjega leta se je pilotnega usposabljanja udeležilo 279 deklet iz Litve, Portugalske, Slovenije in Grčije. Program učenja na daljavo je sestavljen iz 16 posameznih učnih nalog, imenovanih izzivi. Vsak izziv zajema določeno temo ali področje, ki je zanimivo za dekleta, stara 14 let in več. Na primer moda, oblikovanje, okolje, kuhanje, umetnost itd. Vsak izziv ima dve ključni medsebojno povezani komponenti: tehnologijo (umetna inteligenca, obogatena resničnost, internet stvari, kodiranje, 3D modeliranje in tiskanje, računalništvo v oblaku, veriženje blokov) in resnične življenjske situacije/izzive, s katerimi se dekleta srečujejo v vsakdanjem življenju. Na primer, kako izdelati rojstnodnevno darilo v 3D, kako oblikovati oblačila s programiranjem, kako se naučiti o ogljičnem odtisu, kako ustvariti spletno stran o kulinariki, kako ustvariti svoj NFT itd.

Vsak izziv se opravlja s pomočjo konkretnih navodil in korakov. Dekleta se seznanijo s približno 30 različnimi spletnimi orodji in aplikacijami. Z upoštevanjem posameznih korakov in interaktivnih nalog natančno vedo, kje začeti in kako dokončati izziv. Program je brezplačno na voljo vsem registriranim uporabnikom prek platforme Moodle v petih jezikih.

Na kakšen način lahko spremenimo odnos deklet do tehnologij?

Poleg spletnega učnega programa so projektni partnerji organizirali več zanimivih dejavnosti. “Med projektom je bilo zelo pomembno, da smo dekletom pokazali, da so na področju IT zaposlene tudi ženske. Posneli smo videoposnetke, organizirali različne razprave v šolah, organizirali spletne dogodke, mednarodne učne aktivnosti, ustvarili in vodili račun na Instagramu, da so dekleta lahko spoznala ženske vzornice, njihove zgodbe, zanimive poklice, posebnosti v IT itd.” pravi Laura Grinevičiūtė, direktorica združenja.
Upamo, da bodo rezultati projekta pripomogli k odpravljanju predsodkov in stereotipov ter povečali zanimanje deklet za svet tehnologije.

Sorodne objave

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...

Tretja kariera – mesec april

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.