Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Mednarodni dan izobraževanja: “Vlagajmo v ljudi, dajmo prednost izobraževanju”

Nazaj
Simbioza > Novice > MLADI > Mednarodni dan izobraževanja: “Vlagajmo v ljudi, dajmo prednost izobraževanju”

24. januarja že petič obeležujemo mednarodni dan izobraževanja, letos pod naslovom »Vlagajmo v ljudi, dajmo prednost izobraževanju«. To je nujno, če želimo pospešiti napredek pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Simbioza si že več kot desetletje prizadeva h krepitvi enake dostopnosti vseživljenjskega učenja s poudarkom na učenju digitalnih veščin in kompetenc za vse starostne skupine. Zavezujemo se k izpopolnjevanju digitalnih znanj, spretnosti in kompetenc celotne populacije ter spodbujanju prožnih možnosti učenja, pri čemer si še posebej prizadevamo za izboljšanje kompetenc manj vključenih skupin.

Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje, se ob tem pomembnem dnevu spominja doseženih mejnikov, ki smo jih v preteklem letu dosegli skupaj z našimi prostovoljci, mladimi in starejšimi udeleženci in vsemi Simbiozinimi prijatelji. »Gradimo mostove med generacijami, ne le z digitalnim opismenjevanjem ranljivih in manj vključenih skupin, temveč tudi s ponujanjem kakovostnega in kvalitetnega preživljanja prostega časa. Simbioza ponuja številne skupinske in individualne oblike neformalnega izobraževanja, ki s prilagojenimi vsebinami in usposobljenimi predavatelji podira strah pred tehnologijo in starejše uporabnike prijazno in strokovno vodi v digitalni svet. Z našo mobilno učilnico – Simbioza Mobiln@ in projektom Mobilni heroji, ki deluje pod okriljem Službe RS za digitalno preobrazbo, smo samo v novembru 2022 obiskali 19 ruralnih lokacij, kjer smo s prilagojenimi vsebinami in usposobljenimi predavatelji podirali strah pred tehnologijo in starejše uporabnike prijazno in strokovno vodili v digitalni svet. Za boljši svet. Današnji mednarodni dan izobraževanja je le še potrdilo, da se premikamo v pravo smer.«

Generalna skupščina Združenih narodov je 24. januar razglasila za mednarodni dan izobraževanja, ki poudarja vlogo izobraževanja za mir in razvoj. Letošnji mednarodni dan gradi na globalnem zagonu, ki ga je ustvaril vrh o preobrazbi izobraževanja (angleško Transforming Education Summit) in poziva k ohranitvi močne politične volje na področju izobraževanja, hkrati pa k iskanju načina, kako prenesti globalne zaveze v ukrepanje.

Vrh o preobrazbi izobraževanja je bil največje svetovno srečanje o izobraževanju v zadnjih desetletjih, na katerem se je 133 držav, med njimi tudi Slovenija, zavezalo k ukrepanju za bolj vključujoče izobraževanje, ki bo odporno na prihodnje izzive. Mednarodna skupnost je bistvene izzive opredelila v šestih pozivih, ki naslavljajo najbolj kritična področja: temeljno učenje, zeleni in digitalni prehod, enakost med spoloma, izobraževanje v krizi in financiranje izobraževanja.

Organizacija Združenih narodov septembra letos načrtuje pripraviti svetovni vrh v New Yorku (angleško SDG Summit 2023), na katerem bodo skupaj z državami članicami pregledali napredek pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Več o mednarodnem dnevu izobraževanja

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...