Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.
Simbioza > Novice > MLADI > “Spark IT up!” v Sloveniji

Glavni cilj aktivnosti je bil opolnomočiti dekleta in mladinske delavce, da postanejo ambasadorji in ambasadorke programa učenja na daljavo Izrazi svojo kreativnost s tehnologijo! v svojih skupnostih ter na ta način spodbudijo zanimanje za svet tehnologije pri čim večjem številu deklet.

Z umetno inteligenco do sodobnega prototipa starogrškega čevlja

Vseh pet dni usposabljanja je minilo kot bi mignil. Za organizatorje je bilo izredno pomembno, da smo že od začetka usposabljanja ustvarili prijazno in odprto okolje za vse udeležence. Zato je bil prvi dan usposabljanja namenjen spoznavanju in ustvarjanju varnega prostora za učenje. Z uporabo različnih metod mladinskega dela so se dekleta in mladinski delavci predstavili in spoznali drug drugega. Drugi dan usposabljanja je vključeval predstavitev različnih digitalnih tehnologij, kot so umetna inteligenca, 3D-tiskanje, obogatena resničnost in druge tehnologije. Udeleženci so si ogledali tudi Institut Jožef Stefan, enega najbolj priznanih raziskovalnih inštitutov v Sloveniji. Tam so prisluhnili predavanju o umetni inteligenci, kako spreminja naš svet, in bili povabljeni, da preizkusijo v kemijskih poskusih.

Tretji in četrti dan usposabljanja so se udeleženci, razdeljeni v različne ekipe, posvetili ustvarjalnim nalogam. Cilj nalog je bil za vsako od partnerskih držav pripraviti kreativne rešitve na določeno temo in predlagane tehnologije, kot so AR, AI, računalništvo v oblaku itd. Dekleta so se domislila odličnih stvari. Tako so na primer z uporabo aplikacij umetne inteligence izdelala sodoben prototip starogrškega čevlja. Z uporabo programskega okolja Scratch so ustvarila interaktivni recept za litvansko jed “Šaltibarščiai”. Med usposabljanjem so dekleta spoznavala tudi mikroračunalnike Arduino, kako delujejo in za kaj jih je mogoče uporabiti. To aktivnost so vodili predstavniki Digital School, ki skupaj s Simbiozo vodijo projekt “Girls Do Code. Zadnji dan usposabljanja je bil namenjen ustvarjanju digitalnih vsebin, evalvaciji usposabljanja, podelitvi certifikatov udeleženkam in poslovilni zabavi.

Ob koncu so bila dekleta in mladinski delavci naprošeni, da izpolnijo obrazec za evalvacijo usposabljanja. Ocene kažejo, da je bilo usposabljanje uspešno izvedeno. Udeleženci so v svojih ocenah poudarili uporabnost tehnologije pri iskanju rešitev v resničnih življenjskih situacijah. “S tem projektom sem spoznala, da je svet informacijske tehnologije zelo raznolik. Naučil sem se veliko novih stvari: razširjene resničnosti, 3D modeliranja in tiskanja, grafike, urejanja videoposnetkov in celo programiranja. In kar me je najbolj presenetilo, je to, da vse ni tako zapleteno, kot se je zdelo. Treba se je le ne bati, poskusiti in vse se bo izšlo. Bilo je zabavno!” (Litva).

SparkDigiGirls kuje dragocena prijateljstva

Med usposabljanjem so dekleta spoznala svoje vrstnice iz različnih evropskih držav in stkala dragocena prijateljstva.

Bilo je tako razburljivo, ko smo izvedeli, da je naša ekipa zmagala na tekmovanju in bo odpotovala v Slovenijo! To je bilo moje prvo potovanje v tujino in tako dobro sem se počutila, ko sem se družila in sodelovala z dekleti iz Portugalske, Grčije in Slovenije.” (Litva).

Projekt SparkDigiGirls bo ostal v mojem spominu in srcu. Dal mi je veliko koristnega znanja, mi pomagal izboljšati veščine timskega dela in mi približal druge kulture. Zelo sem hvaležna za priložnost, da sem se lahko naučila in odkrila toliko koristnih stvari.” (Grčija)

Sorodne objave

Simbiozinih 10 – foto utrinki

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...
Ekipa Simbioze

Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...

Peti GIBALNI PAKET: ZAKLJUČEK MESECA GIBAnja! 

Dragi vsi naši GIBAlci in GIBAlke, Z velikim veseljem vam predstavljamo peti in obenem zadnji GIBALNI PAKET. Vsak teden v...

Četrti GIBAlni paket v sklopu projekta Simbioza GIBA 2024 je tu!

Dragi naši GIBAlci in GIBAlke: četrti GIBAlni paket je že tu, in tokrat vas spodbujamo k organiziranju GIBA olimpijade, promoviramo...