Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.
Simbioza > Novice > Simbioza BTC City Lab > ZAKAJ SO DIGITALNE VEŠČINE POMEMBNE?

Pismenost je od nekdaj veljala za zelo pomembno veščino za uspešno komunikacijo. V preteklih stoletjih so ljudje komunicirali preko pisem, ki so jih zamenjala telegrafska sporočila, z razvojem smo prešli na telefone, internet in nato na besedilna sporočila preko mobilnih telefonov. Današnje možnosti za komunikacijo presegajo vse možnosti tiste iz prejšnjih generacij. Otroci se teh veščin komunikacije začnejo učiti že takoj, ko jih npr. prvič fotografiramo s pametnim telefonom. Učijo se jih tako, kot jezika, saj se jih naučijo, ne da bi vedeli, da se jih učijo. Način, kako se otroci danes izražajo, je presegel izdelovanje plakatov na roko in risanje z barvicami.

 
Dokler ne bomo dosegli kolektivne digitalne pismenosti, ne bomo dosegli skupne, vsesplošne digitalne inteligence (DQ), ki je skupek socialnih, kognitivnih in čustvenih veščin, ki nam omogočajo, da se z digitalno dobo spopademo tako, da nam bo kar se da najbolje koristila.

Danes imamo priložnost in tehnologijo, ki nam lahko pomaga pri najpomembnejšem projektu sodobnega človeštva – projektu oblikovanja, ustvarjanja, in razvijanja digitalne kulture. Izziv, ki se danes pojavlja pa je, da se zaradi ne poznavanja digitalnih veščin soočamo s številnimi nevarnostmi, ki so del le-teh. Ali se bomo z izzivom spopadli tako, da nam bo tehnologija izključno koristila in nas ne “pohodila”, je naša odgovornost. Prvi korak k digitalni pismenosti in digitalni transformaciji pa je čim boljša osvojitev digitalnih veščin.

Poznavanje digitalnih veščin nam omogoča:  

  • da postanemo “digitalni državljani”, ki odgovorno soustvarjamo digitalno usmerjeno kulturo 21. stoletja,
  • bolj interaktivno učenje v šolah,
  • lažjo in hitrejšo komunikacijo s svetom, družino in prijatelji,
  • osnovno kompetenco pri pojavljanju na trgu dela – hitrejše opravljanje dela, večanje produktivnosti, lažje analize trga,
  • aktivno staranje,
  • usposobljenost za varno in kritično rabo tehnologije: varno rabo interneta.

Zagotovo ste se že znašli v situaciji, ko je vaše (ne)znanje in (ne)obvladanje digitalnih kompetenc odločilno vplivalo na to, kako ste se soočili ali izognili internetnim nevarnostim, prepoznali priložnosti ali pa razbrali relevantne informacije za vas.

Simbioza je že tretje leto nacionalna predstavnica projekta Evropske komisije za ozaveščanje državljanov o digitalnih veščinah. V letošnjem letu se je kampanja »Get Online Week«, ki poteka od 27. marca do 2. aprila, osredotočila na še večjo vključenost in ozaveščanje o pomenu digitalnih veščin ter varnosti pri uporabi interneta. V Simbiozi se zavedamo tako prednosti kot nevarnosti digitalnega sveta, zato se zavzemamo za varno in kritično rabo tehnologije. Več o sodelovanju Simbioze v tednu “Get Online Week” si lahko preberete TUKAJ.

Sorodne objave

Novo na naših policah: priročniki, ki vam odpirajo digitalna vrata

Z veseljem vam sporočamo, da so sveže iz pečice (ali sveži izpod računalniških tipk) prispeli naši težko pričakovani priročniki, ki...

ŠIRIMO EKIPO: Pridružite se nam!

Zveni zabavno, izzivalno? Si odprt/a za nove izkušnje? Čakajo te novi izzivi, zgrabi priložnost!

22. Festival za tretje življenjsko obdobje konec septembra v Cankarjevem domu

V Cankarjev dom v Ljubljano od 27. do 29. septembra prihaja že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), največji...

TRETJA KARIERA 2023/2024 – OKTOBER 2023

Jesen je v polnem razmahu in pri Simbiozi smo polni energije in novih idej. Z veseljem vam sporočamo, da je...

Oddajte svoj komentar