Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Zaključek projekta SparkDigiGirls

Nazaj
Simbioza > Novice > MLADI > Zaključek projekta SparkDigiGirls

V sredo 5. junija smo v prostorih Simbioza Genesis, socialno podjetje predstavili ključne rezultate evropskega projekta Opolnomočenje kreativnosti deklet z uporabo digitalnih tehnologij – SparkDigiGirls, ki smo ga v zadnjih dveh letih razvijali skupaj s projektnimi partnerji iz Litve, Portugalske in Grčije. Preko različnih projektnih aktivnosti smo spodbujali dekleta, stara od 14 do 18 let, k raziskovanju digitalnih tehnologij, kot so obogatena resničnost, umetna inteligenca, 3D modeliranje, programiranje itd. Namen aktivnosti je bil okrepiti njihovo digitalno pismenost, jim odpreti nove priložnosti za ustvarjalnost s pomočjo tehnologij in jih spodbuditi k študiju IT ali STEM.

Zbrane goste je uvodoma nagovorila direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje Ana Pleško, ki je med drugim poudarila pomembnost mednarodnih sodelovanj in izrazila veliko zadovoljstvo z rezultati projekta, pri čemer je še posebno pozornost namenila projektnemu spletnemu izobraževalnemu tečaju Izrazi svojo kreativnost s tehnologijo.

Spletni izobraževalni tečaj je sestavljen iz 16 izobraževalnih modulov, imenovanih izzivi. Posamezen izziv zajema določeno temo ali področje, ki zanima mlada dekleta, starejša od 14 let, kot so na primer moda, oblikovanje, okolje, kulinarika, umetnost itd. Vsak izziv vključuje dve bistveni medsebojno povezani komponenti: digitalne tehnologije (umetna inteligenca, obogatena resničnost, internet stvari, programiranje, 3D modeliranje in tiskanje, računalništvo v oblaku, veriženje blokov) in resnične življenjske situacije ali težave, s katerimi se soočajo mlada dekleta v svojem življenju.

Mladinski delavci v projekt SparkDigiGirls ključnega pomena

Izobraževalni tečaj Izrazi svojo kreativnost s tehnologijo je nastal na osnovi rezultatov obsežne raziskave, ki so jo partnerji izvajali vsak v svoji državi. Izsledke raziskave je med drugimi projektnimi rezultati podrobno predstavila Brigita Dane, vodja projekta pri Simbioza Genesis, socialno podjetje, ki je še posebno pozornost v predstavitvi namenila mladinskim delavcev, ki so bili kot druga ciljna skupina aktivno vključeni v projekt v fazi pilotnega usposabljanja – le-to je potekalo med januarjem in marcem letos v vseh partnerskih državah. V pilotno usposabljanje je bilo vključenih 283 deklet in 43 mladinskih delavcev. Prav mladinski delavci v vlogi mentorjev so po mnenju Danetove ključnega pomena pri formalnem kot tudi neformalnem usposabljanju deklet na STEM- področju. V ta namen je kot eden od rezultatov projekta nastal tudi obsežen e-vodnik, ki vključuje smernice, strategije, metode in  druge pomembne informacije za opolnomočenje mladinskih delavcev, da kot mentorji spodbujajo ustvarjalnost deklet z uporabo digitalnih aplikacij in tehnologij.

Zbrane je nagovorila tudi vodja projekta vodilnega partnerja v konzorciju, Laura Grinevičiūtė, Asociacija Viešieji interneto prieigos taškai iz Litve. Dogodek ob zaključku projekta SparkDigiGirls je bil tudi priložnost za sproščeno, iskrivo in konstruktivno diskusijo, prijetno druženje in mreženje.

Projekt SparkDigiGirls je bil uvrščen med pet finalistov letošnjih European Digital Skills Awards v kategoriji Digitalnega opolnomočenja mladih.

Sorodne objave

Simbiozinih 10 – foto utrinki

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...
Ekipa Simbioze

Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...

Peti GIBALNI PAKET: ZAKLJUČEK MESECA GIBAnja! 

Dragi vsi naši GIBAlci in GIBAlke, Z velikim veseljem vam predstavljamo peti in obenem zadnji GIBALNI PAKET. Vsak teden v...

Četrti GIBAlni paket v sklopu projekta Simbioza GIBA 2024 je tu!

Dragi naši GIBAlci in GIBAlke: četrti GIBAlni paket je že tu, in tokrat vas spodbujamo k organiziranju GIBA olimpijade, promoviramo...