Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Zaključek projekta SparkDigiGirls

Nazaj
Simbioza > Novice > MLADI > Zaključek projekta SparkDigiGirls

V sredo 5. junija smo v prostorih Simbioza Genesis, socialno podjetje predstavili ključne rezultate evropskega projekta Opolnomočenje kreativnosti deklet z uporabo digitalnih tehnologij – SparkDigiGirls, ki smo ga v zadnjih dveh letih razvijali skupaj s projektnimi partnerji iz Litve, Portugalske in Grčije. Preko različnih projektnih aktivnosti smo spodbujali dekleta, stara od 14 do 18 let, k raziskovanju digitalnih tehnologij, kot so obogatena resničnost, umetna inteligenca, 3D modeliranje, programiranje itd. Namen aktivnosti je bil okrepiti njihovo digitalno pismenost, jim odpreti nove priložnosti za ustvarjalnost s pomočjo tehnologij in jih spodbuditi k študiju IT ali STEM.

Zbrane goste je uvodoma nagovorila direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje Ana Pleško, ki je med drugim poudarila pomembnost mednarodnih sodelovanj in izrazila veliko zadovoljstvo z rezultati projekta, pri čemer je še posebno pozornost namenila projektnemu spletnemu izobraževalnemu tečaju Izrazi svojo kreativnost s tehnologijo.

Spletni izobraževalni tečaj je sestavljen iz 16 izobraževalnih modulov, imenovanih izzivi. Posamezen izziv zajema določeno temo ali področje, ki zanima mlada dekleta, starejša od 14 let, kot so na primer moda, oblikovanje, okolje, kulinarika, umetnost itd. Vsak izziv vključuje dve bistveni medsebojno povezani komponenti: digitalne tehnologije (umetna inteligenca, obogatena resničnost, internet stvari, programiranje, 3D modeliranje in tiskanje, računalništvo v oblaku, veriženje blokov) in resnične življenjske situacije ali težave, s katerimi se soočajo mlada dekleta v svojem življenju.

Mladinski delavci v projekt SparkDigiGirls ključnega pomena

Izobraževalni tečaj Izrazi svojo kreativnost s tehnologijo je nastal na osnovi rezultatov obsežne raziskave, ki so jo partnerji izvajali vsak v svoji državi. Izsledke raziskave je med drugimi projektnimi rezultati podrobno predstavila Brigita Dane, vodja projekta pri Simbioza Genesis, socialno podjetje, ki je še posebno pozornost v predstavitvi namenila mladinskim delavcev, ki so bili kot druga ciljna skupina aktivno vključeni v projekt v fazi pilotnega usposabljanja – le-to je potekalo med januarjem in marcem letos v vseh partnerskih državah. V pilotno usposabljanje je bilo vključenih 283 deklet in 43 mladinskih delavcev. Prav mladinski delavci v vlogi mentorjev so po mnenju Danetove ključnega pomena pri formalnem kot tudi neformalnem usposabljanju deklet na STEM- področju. V ta namen je kot eden od rezultatov projekta nastal tudi obsežen e-vodnik, ki vključuje smernice, strategije, metode in  druge pomembne informacije za opolnomočenje mladinskih delavcev, da kot mentorji spodbujajo ustvarjalnost deklet z uporabo digitalnih aplikacij in tehnologij.

Zbrane je nagovorila tudi vodja projekta vodilnega partnerja v konzorciju, Laura Grinevičiūtė, Asociacija Viešieji interneto prieigos taškai iz Litve. Dogodek ob zaključku projekta SparkDigiGirls je bil tudi priložnost za sproščeno, iskrivo in konstruktivno diskusijo, prijetno druženje in mreženje.

Projekt SparkDigiGirls je bil uvrščen med pet finalistov letošnjih European Digital Skills Awards v kategoriji Digitalnega opolnomočenja mladih.

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec marec

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti: Pogumno naprej!

Danes, 11. februarja, ozaveščamo o vlogi žensk v znanosti in spodbujamo odločitev za karierno pot v STEM poklicih.

Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju

Število spletnih pasti raste: Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju   Dan varne uporabe interneta, ki ga obeležujemo...

ŠIRIMO EKIPO: Postanite glas Simbioze!

V uigrano ekipo Simbioze vabimo nove kadre - tako tehnološke kot besedne navdušence. Prijave sprejemamo do 9. februarja 2024.