Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Zanesenjaki, ki rešujejo računalniško opremo in jo podarjajo naprej

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > Zanesenjaki, ki rešujejo računalniško opremo in jo podarjajo naprej

Društvo za trajnostni razvoj Duh časa že od leta 2011 vztrajno izvaja prostovoljsko dejavnost Računalniki za socialno ogrožene, kjer se osredotočajo na zbiranje rabljene računalniške opreme in njeno tehnično usposabljanje, z namenom podaritve le-te tistim, ki si je iz različnih razlogov ne morejo zagotoviti. Društvo bdi tudi nad projektom Na-prostem.si, v okviru katerega učijo veščin uporabe odprtokodnih rešitev.

Prav tako pa so priskočili na pomoč ob lanskih poplavah. Njihova dejavnost sega tudi onkraj meja, saj so odzivni in pomagajo tudi v drugih državah, kot so na primer ob poplavah v Bosni leta 2014, v begunskih centrih v Grčiji ter z odpravami v Afriko.

Društvo Duh časa je odprto za vse, ki potrebujejo pomoč na področju računalniške opreme, ter vztrajno dokazuje, da računalniki postanejo most do boljše digitalne prihodnosti za vse družbene skupine. S svojim delovanjem ne le zmanjšujejo količino odpadkov, ampak tudi omogočajo dostop do orodij za vsakdanje delo in prosti čas tistim, ki jih najbolj potrebujejo.

Za naročilo opreme se lahko na Duh časa obrnete preko spletnega obrazca na tej povezavi ali preko e-pošte racunalniki@duh-casa.si. Dodatne informacije so na voljo na telefonu 068 154 063 od ponedeljka do petka med 11. in 16. uro.

Nova digitalna storitev in izobraževanja za vsakogar

Poleg izvajanja te zavzete dejavnosti v društvu sodelujejo v projektu »Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost NVO in uporabnikov«, v okviru katerega so razvili novo digitalno storitev www.na-prostem.si. Ta predstavlja in spodbuja uporabo odprtokodnih programov, namenjenih vsakomur, tudi začetnim uporabnikom, in ponuja izvedbo več kot 20 usposabljanj za najbolj priljubljeno in preverjeno programsko opremo. 

‘’Odprtokodne rešitve niso le brezplačne, ampak so tudi tehnologija prihodnosti,” je v svojem blogu zapisal član Društva Duh časa. 

Še niste popolnoma seznanjeni, kaj bi odprtokodni programi sploh bili in kako lahko nadgradite svoje digitalne veščine? Nič hudega, saj lahko več informacij o projektu in možnostih usposabljanj najdete na spletni strani www.na-prostem.si.