MAGDA – Mobilna aplikacija za starejše

Simbioza > Digitalne rešitve > MAGDA – Mobilna aplikacija za starejše
‹ Nazaj
Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

KAJ JE MAGDA?

V sodelovanju z družbo BTC d.d. smo razvili novo mobilno aplikacijo za starejše – Magda. 

Magda je prva mobilna aplikacija za starejše, kjer so na enem mestu združene vse pomembne vsebine in informacije za starejše.

Orientiramo se na področja, ki pomembno vplivajo na kakovost, aktivnost in družbeno pestrost življenja starejših. Aplikacija ponuja pomoč pri uporabi novih tehnologij, ki posledično starejšim prinesejo neodvisnost, boljšo obveščenost, dostop do različnih vsebin in večjo vključenost v družbo.

ZAKAJ?

Starejši so v tem času ena najbolj ranljivih skupin, saj težko sledijo tehnološkemu, informacijskemu in komunikacijskemu napredku.

Z implementacijo brezplačne mobilne aplikacije za starejše nadaljujemo oz. nadgrajujemo naša prizadevanja pri reševanju družbenih izzivov, ki jih prinaša dolgoživa in digitalna družba kot seveda tudi na novo nastale razmere povezane s covid-19.

V času korona virusa je stiska še toliko bolj izrazita, saj so starejši brez digitalnega stika še bolj osamljeni. Prav ta situacija nas je spodbudila, da moramo narediti še nekaj več – starejše še hitreje in bolj efektivno vključiti v digitalno dobo.

S Simbiozo tako še naprej ostajamo zvesti družbeni inovativnosti oz. iskanju prilagoditev in rešitev, ki rezultirajo v širjenju ponudbe novih storitev in produktov namenjenih starejšim.

Prizadevanja projekta Magda sta prepoznala in v vlogi ambasadorja podprla tudi Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter s tem potrdila pomembnost vseživljenjskega učenja in opolnomočenja generacije starostnikov z novimi veščinami in informacijami.

Mobilno aplikacijo Magda so do sedaj podprli tudi Zveza društev upokojencev Slovenije, humanitarne organizacije: Anina Zvezdica, Spominčica, UP-ornik, radijske postaje: Radio Veseljak, Radio Aktual, Radio Ognjišče, Radio Capris, Radio Štajerski Val, Radio Sraka in Radio Robin, portal ponudnikov storitvenih dejavnosti Omisli.si, športna strokovnjakinja Urška Dolinšek – Fitnes Klinika, spletna stran Računalniške novice in številna druga mala in srednja podjetja ter Mestna občina Murska Sobota.

KAKO?

Magdo smo od vsega začetka na vsebinski ravni razvijali v sodelovanju s starejšimi in upoštevajoč njihove ideje, predloge, potrebe in želje.

Magda ni le prva aplikacija za starejše v Sloveniji, ampak predvsem konkreten odgovor na potrebe starejših uporabnikov. 

Funkcije, ki jih omogoča aplikacija Magda:

 • »SOS številke« – Zbrani kontakti za urgentno pomoč starejšim.
 • »Novice« – Aktualne informacije za starejše, ki jih pripravljamo skupaj spartnerji.
 • »Info točka« – Dostop do ponudnikov storitev, npr. brezplačni prevoz, lekarne, pošte, upravne enote, knjižnice, ki jih lahko starejši enostavno kontaktirajo s klikom na gumb »Pokliči« znotraj aplikacije, hkrati pa jih lahko filtrirajo glede na kraj bivanja.
 • »Učilnica« – Izobraževalne vsebine, namenjene izobraževanju doma, kot so kuhanje in novi recepti, uporaba računalnika in video lekcije s področja informacijsko komunikacijske tehnologije.
 • »Telovadnica« – Video vsebine z vajami, ki so jih zasnovali vrhunski športni strokovnjaki in so prilagojene starejšim, tako da jih lahko ti izvajajo varno v zavetju svojega doma. 
 • »Radio« – Možnost poslušanja različnih radijskih postaj.
 • »Dogodki« – Pregled dogodkov, tako v živo kot digitalnih, namenjenih starejšim po vsej Sloveniji.

 

 • Solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in razumevanje potreb ljudi so generatorji razvoja prihodnosti, v kateri si želimo živeti. Zato je danes, v času spreminjajočih se družbenih in ekonomskih razmer, še toliko bolj pomembno, da s skupnimi močmi skrbimo za okolje, ki v duhu povezovanja in solidarnosti vsem generacijam omogoča dostop do informacij ter možnost vseživljenjskega učenja. Družba BTC je na izzive okolice vselej odgovarjala s posluhom ter proaktivno kreirala projekte, ki prinašajo dodano vrednost širši skupnosti. Takšen projekt je tudi mobilna aplikacija Magda, h kateri je družba BTC pristopila kot strateški partner, ter tako finančno, organizacijsko in vsebinsko doprinesla, da je aplikacija ugledala luč sveta in vstopila na pot opolnomočenja naših dedkov in babic.

  Mag. Damjan Kralj
  glavni izvršni direktor v družbi BTC
 • Ena od ključnih prioritet mojega mandata je celostna skrb za starejše, zato podpiram vsa prizadevanja za vključenost starejših v družbo. Nadvse pomembno je, da se starejšim nudi podpora tudi v obliki projektov kot je Magda. Aplikacija za starostnike na enem mestu združuje pomembne informacije ter omogoča digitalno povezovanje uporabnikov med seboj. Podobno kot Čvekifon, ki smo ga na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podprlo letos spomladi, se tudi skozi ta projekt prizadeva krepiti občutek povezanost in vključenosti starostnikov. Gre za družbeno koristen projekt, še posebej v teh časih, ko se moramo držati omejitev za dobro vseh nas, zato ga na ministrstvu pozdravljamo in podpiramo.

  Janez Cigler Kralj
  Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
 • Na Ministrstvu za javno upravo smo veseli, da je aplikacija Magda zasnovana tako, da konkretno uči, kako digitalizacija lahko koristno vpliva na kakovost posameznikovega življenja. Starejšim tako omogoča dostop do različnih vsebin in inovativnih storitev, boljšo obveščenost in večjo neodvisnost. Verjamemo, da lahko vključevanje v digitalno družbo pomaga tako tistim, ki že imajo izkušnje z uporabo sodobne tehnologije, kot tistim, ki v informacijsko družbo vstopajo prvič.

  Boštjan Koritnik
  Minister za javno upravo
 • Mestna občina Murska Sobota v ospredje prihodnjega razvoja občine postavlja človeka. S tem ciljem pred očmi pristopamo tudi k projektom digitalizacije in pametnih rešitev v mestu za čim bolj kakovostno življenje naših občank in občanov. Kako pomembna je digitalna pismenost tudi v tretjem življenskem obdobju, je pokazala aktualna epidemija, ko številni starejši doživljajo velike stiske zaradi socialne izključenosti. Na Mestni občini Murska Sobota zato z veseljem podpiramo projekt Magda in razvoj mobilne aplikacije za starejše, saj jim bo s tem omogočeno boljše vključevanje v družbo ter kakovstno in aktivno preživljanje prostega časa.

  dr. Aleksander Jevšek
  župan Mestne občine Murska Sobota
 • Magdo smo od vsega začetka na vsebinski ravni razvijali v sodelovanju s starejšimi in upoštevajoč njihove ideje, predloge, potrebe in želje je MAGDA ne le prva aplikacija za starejše v Sloveniji, ampak predvsem konkreten odgovor na potrebe starejših uporabnikov, saj njene vsebine izhajajo iz dejanskih potreb starejših. Z razvojem nove mobilne aplikacije tako ostajamo zvesti družbeni inovativnosti in iskanju novih storitev in produktov namenjenih starejšim, ki so zagotovo ena najbolj ranljivih skupin, ki se še posebej težko sooča s hitro rastočim in neustavljivim tehnološkim, informacijskim in komunikacijskim razvojem. Magda je v prvi vrsti namenjena pomoči starejšim pri uporabi novih tehnologij ter približevanju novih priložnosti, s katero si bodo starejši lahko omogočili boljšo obveščenost, večjo neodvisnost in dostop do različnih vsebin.

  Katja Pleško
  Direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje

PARTNERJI PROJEKTA