Kampanja Europe Code Week (Evropski teden kodiranja)

Simbioza > Projekti > Simbioza Digitalna Akademija > Kampanja Europe Code Week (Evropski teden kodiranja)
‹ Nazaj
Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Prioriteta iniciative Code Week je vključitev mladih, ki imajo manj priložnosti za učenje programiranja in od leta 2013 združuje prostovoljce, ki si z organizacijo brezplačnih dejavnosti prizadevajo za dvig digitalne pismenosti. Leta 2017 smo skupaj s partnerji organizirali štiri brezplačne tematske delavnice, in sicer: Ustvari svojo spletko s HTML in CSS, Samoobramba za računalnikom Arduino: ustvarjanje slik s pomočjo senzorjev, Spoznaj ustvarjalni laboratorij. V letu 2018 smo sodelovali na otvoritvi Slovenskega tedna programiranja (dogodek Everyone can code and be crative) na Fakulteti za elektrotehniko, kjer smo organizirali 4 delavnice LEGO WeDo za 40 otrok (4 x 10 otrok).

V tednu kampanje 2019 smo na OŠ Prule prav tako izvedli 4 delavnice LEGO WeDo, namenjeno otrokom med 5. in 11. letom, katere se je udeležilo 40 učencev in učenk omenjene osnovne šole (4×10 otrok). Na Srednji šoli Domžale smo organizirali za dijake in dijakinje delavnico SkodirajLajf! (HTML in CSS), katere se je udeležilo 32 dijakov/dijakinj srednje šole, ki so pripravili svojo predstavitveno spletno stran. Vseh dogodkov organiziranih v okviru kampanje se je v letu 2018 udeležilo več kot 110 otrok/mladih. V letu 2019 skupaj s partnerji organizirali; Šolo programiranja za učence in učenke: LEGO WeDo 2.0: Prvi koraki v svet programiranja! in Šolo programiranja za dekleta: Pilotni projekt učenja osnov programiranja in logičnega razmišljanja za 112 učenk osnovnih šol. Obeh dogodkov organiziranih v okviru kampanje se je udeležilo 199 otrok.

Tudi v letu 2020 smo se z veseljem pridružil kampanji Meet and Code. V okviru kampanje, ki tokrat izključno potekala na daljavo, smo mladim omogočili brezplačno udeležbo na dveh online delavnicah, in sicer Skodiraj svojo spletko s spletnim jezikom HTML ter delavnico Postavi svojo prvo spletno! Delavnic se je udeležilo več kot 50 mladih.