Girls Do Code – Brezplačno učenje osnov programiranja in logičnega mišljenja za dekleta

Simbioza > Projekti > PARTNERSKI PROJEKTI > Girls Do Code – Brezplačno učenje osnov programiranja in logičnega mišljenja za dekleta
‹ Nazaj
Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

KAJ

Dekletom starim 9 do 14 let želimo ponuditi možnost brezplačnega strukturiranega učenja osnov programiranja in logičnega razmišljanja, ki ni na voljo v šolah. Dekleta bomo učili programiranja v okolju code.org, kjer bodo pridobila osnovna znanja programskih konceptov kot so algoritem, zanka, dogodek, pogojnik, funkcija… Vsak novo osvojeni koncept bodo utrdila s pomočjo vizualnih orodij v okolju code.org. V okviru tečaja programiranja jih bomo seznanili tudi s sestavnimi deli računalnika ter poučili o digitalnem odtisu in varnosti na spletu (objava osebnih podatkov, slik, zavarovanje z gesli itd.).

ŽELIM SI SODELOVATI V PROJEKTU – KAKO

KOT LOKACIJA:

Lahko se prijavite kot lokacija in ponudite prostor za 22 šolskih ur izvedbe delavnice za učenke vaše osnovne šole. Delavnico lahko izvede zunanji izvajalec ali učitelj (lokalni koordinator) na šoli. Pripravljamo usposabljanje za izvajalce, ki pridobijo certifikat Microsoft Inovative Teacher (NIE). Za opravljeno delo in koordiniranje projekta na šoli prejmete potrdilo, ki ga lahko uveljavljate pri napredovanju. Delo poteka na prostovoljni ravni. 

KOT IZVAJALEC:

Če vas zanimam delo z otroci in želite predajati znanje se lahko prijavite  v usposabljanje za izvajalce programa Girls Do Code na izbrani osnovni šoli. Po usposabljanju in opravljenem izpitu prejmete certifikat Microsoft Inovative Teacher (MIE). Za izvedbo delavnice (22 pedagoških ur) prejmete potrdilo. Delo poteka na prostovoljni ravni.  

 

ZAKAJ

V prihodnosti bo nepoznavanje računalniškega jezika podoben izziv, kot je danes nepismenost. Kljub temu, da v prihodnosti ne bo vsako delo vključevalo programiranja, je ključno, da se otroci naučijo osnov razumevanja programskih jezikov in digitalnih znanj, saj nas le-ti učijo novih načinov razmišljanja, kako problem razdrobiti v zaporedje manjših, bolj obvladljivih sklopov.

Pomanjkanje deklet in posledično seveda tudi žensk v informacijskih tehnologijah je dobro dokumentiran in znan problem. V kulturi, kot je naša, je globoko zakoreninjeno in popolnoma sprejemljivo, da večina deklet ne mara računalništva, matematike oziroma znanosti nasploh, kar vodi do tega, da dekleta celo skrivajo svojo inteligenco in svoja znanja na omenjenih področjih. Zato seveda ne moremo pričakovati, da se bodo (razen redkih) odločile za pridobivanje kompetenc za poklicni/karierni razvoj na STEM-področjih. Odgovor, zakaj je temu tako, bi verjetno lahko našli, kot na mnogih drugih področjih našega življenja, le v človeškem razmišljanju, ki ene ali druge poklice bolj pripisuje ženskam ali moškim.

KAKO

Izobrazimo 30 trenerjev (učitelji, mladi iz lokalnega okolja), ki v 12 urah (+ delo od doma) pridobijo certifikat Microsoft Inovative Teacher (NIE). Certificirani učitelji bodo na izbrani šoli  pod našim mentorstvom in učnim načrtom izvajali izobraževanja za deklice tekom šolskega leta (11 srečanj po 2 šolski uri ali 22 srečanj po 1 šolsko uro). Predviden je en zunanji dogodek – obisk podjetja v lokalnem okolju in zaključni dogodek, kjer deklice predstavijo projekte svojim staršem in učiteljem na šoli. Delavnice se lahko izvede kadarkoli tekom šolskega leta. Predvideno je, da se delavnice izvajajo v živo. Po potrebi se lahko izvedba prilagodi na dejanske razmere in se izvede na daljavo.

KJE: Slovenija

KDAJ: ŠOLSKO LETO 2023/2024 - 2024/2025

PROJEKT SOFINANCIRA MINISTRSTVO ZA DIGITALNO PREOBRAZBO

PARTNERJI PROJEKTA

Pobudnika in izvajalca projekta

Podpornik projekta