Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

SIMBIOZA SKUPNOST

Mreža organizacij in posameznikov, ki v lokalnih skupnostih preko različnih aktivnosti spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje.

KAJ?

Projekt Simbioza Skupnost je nadgradnja projekta Simbioza Šola (2014-2020), ki je v mrežo vključeval osnovne in srednje šole.

Projektu se sedaj lahko priključijo tudi vrtci, knjižnice, društva, domovi za starejše občane in ostale organizacije, ki lahko v lokalnem okolju izvajajo različne medgeneracijske aktivnosti.

KAKO SODELOVATI IN POSTATI DEL SIMBIOZA SKUPNOSTI?
  1. Preko spletnega obrazca se prijavite za sodelovanje v projektu Simbioza ŠOLA, Simbioza VRTEC, Simbioza KNJIŽNICA, Simbioza DSO, Simbioza ZD/CKZ, Simbioza DRUŠTVO, Simbioza ORGANIZACIJA.
  2. Določite glavnega koordinatorja vaše organizacije, ki postane kontaktna oseba za komunikacijo s Simbioza SKUPNOST ekipo.
  3. Po prijavi prejmete dostop in navodila za uporabo spletne aplikacije.
  4. Ob začetku izvajanja projekta v spletno aplikacijo vpišete dogodke, ki jih nameravate izvesti. Vsaka organizacija izvede 30 ur medgeneracijskih aktivnosti v lokalnem okolju. Medgeneracijske aktivnosti organizirati glede na potrebe, želje in dosedanje prakse vašega lokalnega okolja. Sami se odločite kje, kdaj in kako boste medgeneracijske aktivnosti izpeljali, pogoj je le, da to storite do konca šolskega leta (torej do konca meseca maja). Aktivnosti so lahko povezane s športom, kulturo, učenjem ročnih spretnosti, ali pa gre zgolj za koristno preživljanje prostega časa ob druženju, ki omogoča spoznavanje novih dimenzij. Sodelovanje v vseslovenski akciji Simbioza Giba in/ali Pametni s pametnim se ovrednoti z 10 ur.
  1. Po koncu izvedenih dogodkov, v spletni aplikaciji izpolnite evalvacijo, s čimer vam bo omogočen iztis potrdila za kooridnatorja projekta in lokacijo izvajanja.
  2. S sodelovanjem pridobite tudi možnost participiranja v nagradnem natečaju za najboljšo organizacijo, ki je del Simbioza SKUPNOSTI in za NAJ prostovoljca/prostovoljko Simbioza SKUPNOSTI.
  3. Ko boste s projektom zaključili v naši spletni aplikaciji bomo vaše sodelovanje pri projektu ovrednotili kot uspešno zaključeno. Povabljeni boste na zaključno prireditev, kjer vam bomo podelili nazive, spoznali pa se boste še s preostalimi gradniki naše Simbioza Skupnosti.
  4. 40 ur medgeneracijskih aktivnosti v vaši organizaciji.

CILJ

Cilj projekta je vzpostaviti aktivno mrežo proaktivnih organizacij po Sloveniji in tujini, ki spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje, vseživljenjsko učenje in prostovoljstvo v lokalnem okolju.

KJE: Po vsej Sloveniji.

KDAJ: Šolsko leto (september – junij)

ZAKAJ?

Simbioza med generacijami – sožitje med generacijami, ki izhaja iz dejavnega sodelovanja, komunikacije in partnerskega odnosa med generacijami – je ključen gradnik trajnostnega družbenega razvoja, ki ga ne smemo in ne moremo več prepuščati naključju.

Razvijanje in promoviranje medgeneracijskega sodelovanja vodi k uspešnosti ne le v ekonomskem smislu pač pa predvsem v medčloveških odnosih in oblikovanju novih družbenih vrednot.

Pridružite se Simbioza Skupnosti in nam pomagajte graditi na znanju zasnovano, pravično družbo – družbo enakih možnosti za vse generacije!