Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

5 NAPOTKOV ZA SPREMINJANJE PODATKOV O NEPREMIČNINAH

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > 5 NAPOTKOV ZA SPREMINJANJE PODATKOV O NEPREMIČNINAH

Ste tudi vi živčna žrtev napačnega informativnega izračuna GURS-a in ne veste kaj storiti? Znano vam je, da prek spletne aplikacije lahko odpravite napake na izračunu, a ne veste kako?

Tu smo mi, da vam pomagamo z nasveti za spremembo podatkov o nepremičninah v registru nepremičnin, tako da vam davka v prihodnje ne bodo narobe zaračunavali.

1.    Kaj potrebujete za vstop v spletno aplikacijo “Spreminjanje podatkov registra nepremičnin?
Najbolj je, da si pred vstopom pred računalnikom pripravite informativni izračun, ker boste potrebovali kodo za spreminjanje podatkov in osebni dokument, ker za vstop potrebujete tudi EMŠO številko. Podakte o nepremičninah lahko pogledate tudi v aplikaciji “Javni vpogled v nepremičnine“.
2.    Ali je vaše malo stanovanje ocenjeno za vrednost velike vile?
Izračunane vrednosti ne morete spremeniti, niti ne morete ugovarjati metodam, ki so bile uporabljene za izračun. Če še vedno menite, da je vrednost popolnoma napačna, se nikar ne trudite z grozilnimi pismi in esejskim pojasnjevanjem napak ter prilaganjem dokazov, saj bo GURS namreč zavrnil vse prejete ugovore oz. pritožbe zoper vrednost vaše nepremičnine. Izračunana vrednost se bo spremenila le, če se bodo spremenili podatki o nepremičnini v registru nepremičnin.
3.    Sploh niste zabeleženi kot lastnik hiše, čeprav tam živite že 10 let?
Če se podatki o lastništvu ali deležu lastništva vašega stanovanja ali hiše ne ujemajo z realnim stanjem, preverite, če je lastništvo pravilno vpisano v zemljiški knjigi, saj je GURS podatke prevzel prav od tam. Najpogostejše težave izhajajo iz številke EMŠO, tako da preko “Javnega vpogleda v zemljiško knjigo” preverite EMŠO pri vseh zapisih (če bo pisalo EMŠO: ni podatka, potem niste pravilno evidentirani v zemljiški knjigi). Nepravilne podatke v registru nepremičnin, ki izhajajo iz lastništva, morate tako najprej urediti z odpravo napak v zemljiški knjigi. To storite tako, da stopite do najbližjega notarja ali do zemljiške knjige, ter uredite napačne podatke (EMŠO, priimek,…).
4.    Katere podatke pa sploh lahko spremenite in kako?
Podatke lahko spreminjate preko spletne aplikacijevprašalnika registra nepremičnin ali osebno na območnih geodetskih upravah (naročite se na 080 22 15). Z naročanjem pri geodetskih upravah pohitite, saj so zaradi velikega navala strank zelo zasedeni.
Podatki, ki so povzeti iz zemljiškega katastra in knjige, se ne morejo neposredno spreminjati v spletni aplikaciji. Za nekatere spremembe se boste morali obrniti na geodetsko podjetje ali projektanta, spet druge pa boste morali urejati na občinah, območnih geodetskih upravah, Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Zavodu za gozdove ali na GURS-u.
Preko spletne aplikacije lahko urejate podatke v naslednjih kategorijah:
Dve ali več etaž, elektrika, industrijski tok, izložbeno okno, izolacija, kabelska TV, kanalizacija, dvigalo, klima, komprimiran zrak, kopalnica, kuhinja, lega dela stavbe v stavbi, leto izgradnje, leto obnove fasade, leto obnove instalacij, leto obnove oken, leto obnove strehe, material nosilne konstrukcije, način temeljenja, obdelava stropa, opravljanje dejavnosti, parkirni prostor, plin, počitniški namen stanovanja, posebna kanalizacija ali čistilna naprava, površina namenjena za opravljanje dejavnosti, prostornina, razdalja med nosilnimi elementi, stenske obloge, stranišče, številka nadstropja, število parkirnih mest, število sob, število sob za opravljanje dejavnosti, talne obloge, tehnološki plin, tip stavbe, upravnik, vhod iz ulice, višina etaže, vodovod, vrsta najema in vrsta ogrevanja.

5. Izgubljeno tavate po vstopni strani spletne aplikacije?
Kar mirno, na prvi strani ne morete spreminjati ničesar. Kliknite na ikono Seznam nepremičnin, potem pa se prikažejo podatki o vaših stavbah, delih stavb in/ali parcelah. S klikom Prikaži pri posamezni nepremičnini, se vam bo odprlo novo okno, kjer bo možno spreminjanje podatkov. Pozorni bodite na to, da lahko spreminjate samo zgoraj omenjene kategorije podatkov. Tu bo možno izbrati eno od opcij: Prekliči vnesene podatke, Shrani vnesene spremembe ali Na seznam nepremičnin, ki vas bo vrnil nazaj na prvotni seznam. Ko torej vpišete spremembe, kliknite ikono Shrani vnesene spremembe. Popravki bodo v aplikaciji vidni naslednji dan.

Želimo vam veliko uspeha pri vnašanju sprememb in lovljenju termina pri geodetskih upravah.

Povzeto po napotkih Geodetske uprave Republike Slovenije.

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...

Oddajte svoj komentar