Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Aplikacija Magda praznuje drugo leto delovanja

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > Aplikacija Magda praznuje drugo leto delovanja

Prva mobilna aplikacija za starejše v Sloveniji- aplikacija Magda praznuje drugo leto delovanja, v dveh letih več kot 4.700 uporabnikov

Skupaj z družbo BTC smo pred dvemi leti razvili prvo brezplačno, mobilno aplikacija za starejše v Sloveniji- aplikacijo Magda, ki je nastala v sodelovanju s starejšimi kot odziv na njihove potrebe. Aplikacija je ugledala luč sveta v času, ko so stiske in izzivi starejših zaradi novih razmer povezanih s koronavirusom postali še izrazitejši. Mobilna aplikacija Magda na enem mestu na enostaven, preprost in uporabniku prijazen način združuje različne informacije in vsebine, ki jih starejši potrebujejo v svojem vsakdanu in tako pomembno vpliva na kakovost, aktivnost in družbeno pestrost življenja starejših.

Ciril, 72 let je uporabnik Magde skoraj od samega začetka in kot nam je povedal- “Magda je prima. Uporabljam jo že približno dve leti. Preko aplikacije se prijavljam na dogodke, berem novice v različnih rubrikah in gledam poučne videoposnetke glede uporabe pametnega telefona. Hvala Simbiozi, da ste jo zasnovali in mi jo predstavili. Upam, da bo še veliko uporabnih vsebin naloženih, da bom lahko obnavljal svoje znanje uporabe telefona. Le tako naprej!”

Aplikacijo Magdo si je na svoj pametni telefon preneslo že več kot 4.700 uporabnikov. Aplikacija ponuja pomoč pri uporabi novih tehnologij, ki posledično starejšim prinesejo neodvisnost, boljšo obveščenost, dostop do različnih vsebin in večjo vključenost v družbo. Med funkcijami aplikacije Magda so tako »Novice«, kjer so strnjene aktualne informacije za starejše, ki jih skupaj s partnerji pripravlja Simbioza, v kategoriji »Info točka« so na voljo številni ponudniki storitev, npr. brezplačni prevoz, lekarne, pošte, upravne enote, knjižnice, ki jih lahko starejši enostavno kontaktirajo s klikom na gumb »Pokliči« znotraj aplikacije, hkrati pa jih lahko filtrirajo glede na kraj bivanja. Tu sta tudi razdelka »Učilnica«, v katerem so zbrane številne izobraževalne vsebine, namenjene izobraževanju doma, kot so uporaba računalnika, pametnega telefona, video lekcije s področja informacijsko komunikacijske tehnologije, e-bančništvo, osebna zavarovanja, kuhanje ter »Telovadnica« z video vsebinami z vajami, ki so jih zasnovali vrhunski športni strokovnjaki in so prilagojene starejšim, tako da jih lahko ti izvajajo varno v zavetju svojega doma. Ne manjka tudi kategorija »Radio« z možnostjo poslušanja različnih radijskih postaj znotraj aplikacije Magda ter »Dogodki« s pregledom dogodkov, tako v živo kot digitalnih, namenjenih starejšim po vsej Sloveniji. Z nadgradnjo so v aplikaciji integrirani tudi krajši “Kvizi” po posameznem učnem modulu, kjer starejši lahko preverijo svoje usvojeno znanje, prav tako pa se je v okviru nadgradnje dodatno implementiralo tudi “Miselne igre”, ki starejšim omogočajo igranje različnih iger za spomin in fitnes za možgane.

“Aplikacijo Magda sem spoznala pred kratkim, ko sem se udeležila Simbiozine delavnice v okviru F3ŽO. Nad aplikacijo sem navdušena in jo uporabljam vsak dan! Je odlično organizirana, pregledna in zajema ogromno različnih vsebin. Preko aplikacije se prijavljam na delavnice, ki jih organizira Simbioza v okviru Tretje kariere. Magdo sem takoj pokazala tudi svojim prijateljicam in jim pomagala naložiti preko tiste trgovine na telefonu. Sem vesela, da sem jo začela uporabljati,” pravi 76 letna Antonija.

Družba BTC in Simbioza se v okviru projekta Magda povezujeta tudi z drugimi podjetji in organizacijami. Prizadevanja projekta Magda sta tako prepoznala in v vlogi ambasadorja podprla tudi Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter s tem potrdila pomembnost vseživljenjskega učenja in opolnomočenja generacije starejših z novimi veščinami in informacijami. Izjemno veseli in hvaležni pa smo, da aplikacijo Magdo skupaj z nami gradijo različne organizacije in so jo do sedaj podprli z dodatno podporo in vsebinami tudi Telekom Slovenije, Zavarovalnica Sava, NLB in tudi Zveza društev upokojencev Slovenije, humanitarne organizacije Anina Zvezdica, Spominčica, UP-ornik, portal ponudnikov storitvenih dejavnosti Omisli.si, športna   strokovnjakinja Urška Dolinšek – Fitnes Klinika, spletna stran Računalniške novice, številna druga mala in srednja podjetja, različne občine in radijske postaje Radio Prvi, Radio Koper, Radio Maribor, Radio SI, Val 202, Radio ARS, Radio 1, Radio Veseljak, Radio Aktual, Radio Ognjišče, Radio Capris, Radio Štajerski Val, Radio Sraka in Radio Robin.

83 letna Helena iz Horjula pravi, da “Na pametnem telefonu uporabljam veliko različnih uporabnih aplikacij, med njimi tudi aplikacijo Magdo. Zajema ogromno podatkov in različnih vsebin. Meni najljubša in najbolj uporabna funkcija je poslušanje radia. Veliko pogledam tudi videoposnetkov. Poleti sem delala vaje za moč iz telovadnice. Zelo prijazna aplikacija, sploh za nas starejše.”

Soustvarjalce projekta Magda povezujejo skupne vrednote – skrb za šibkejše, medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje ter strmenje k vseživljenjskemu učenju.

»Družba BTC s svojim delovanjem že desetletja spodbuja projekte medgeneracijskega sodelovanja, zato smo zelo ponosni, da smo lahko strateški partner Simbioze Genesis, socialnega podjetja, s katero smo pred dvema letoma skupaj zasnovali mobilno aplikacijo Magda. V dobi hitre digitalizacije je pomembno posvetiti pozornost tudi starejšim generacijam in jim tako omogočiti dostop do informacij ter možnost vseživljenjskega učenja. Veseli smo, da je aplikacija tako priljubljena, saj nam to da vedeti, da razumemo potrebe ljudi ter tako ustvarjamo prihodnost, v kateri si želimo živeti. Verjamemo, da bo aplikacijo v prihodnje uporabljalo še veliko več starejših, ter tako ostalo v koraku s časom modernega sveta,« poudarja Miha Mermal, izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj družbe BTC.

“Magdo smo od vsega začetka na vsebinski ravni razvijali v sodelovanju s starejšimi in upoštevajoč njihove ideje, predloge, potrebe in želje, zato Magdo tudi nenehno nadgrajujemo in še naprej ustvarjamo skupaj s starejšimi. Magda ni le prva aplikacija za starejše v Sloveniji, ampak predvsem konkreten odgovor na potrebe starejših uporabnikov. Orientiramo se na področja, ki pomembno vplivajo na kakovost, aktivnost in družbeno pestrost življenja starejših. Hvaležni smo vsem uporabnikom, podpornikom, podjetjem, organizacijam, ker skupaj z njimi soustvarjamo to aplikacijo, ki ima danes že več kot 4.700 uporabnikov, najbolj pa se uporabniki aplikacije poslužujejo branja novic, izobraževanja v učilnici, gibanja v telovadnici, iskanja po info točki, pregleda dogodkov ter poslušanja radijskih postaj, najbolj všeč pa jim je, ker zdaj vse najdejo na enem mestu,” zaključi Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, socialnega podjetja.

Pobudniki projekta, idejna in vsebinska zasnova: Simbioza Genesis, socialno podjetje
Glavni partner, idejna in vsebinska zasnova: BTC d.d.

Zahvaljujemo se vsem dosedanjim in preteklim sponzorjem in partnerjem projekta, ki so
pomagali oblikovati in ustvarjati vsebine za prvo aplikacijo za starejše – Magda.

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...