Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Izboljšajmo digitalne veščine: Tedni digitalnih veščin (ALL DIGITAL Weeks) 2024

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > Izboljšajmo digitalne veščine: Tedni digitalnih veščin (ALL DIGITAL Weeks) 2024

Tudi letos smo postali nacionalni koordinator vseevropske kampanje Tedni digitalnih veščin (ALL DIGITAL Weeks) 2024, ki jo tako kot prejšnja leta ob podpori Evropske komisije organizira Evropsko združenje ALL DIGITAL, katerega ponosni član smo že od leta 2016.

Kampanja Tedni digitalnih veščin, ki kontinuirano poteka od leta 2010, je ena največjih vseevropskih kampanj za ozaveščanje o pomembnosti digitalnih veščin za vključevanje, opolnomočenje in zaposlovanje. Vsako leto se v aktivnosti kampanje vključi približno 100.000 Evropejcev iz več kot 20 evropskih držav. Tako je do danes kampanja pomagala že skoraj 1,5 milijona Evropejcem, da so prvič uspešno vstopili na splet ali izboljšali svoje digitalne veščine, ter se hkrati osredotoča tudi na druge priložnosti, ki jih ponuja digitalna preobrazba evropske družbe. 

Letošnja kampanja bo potekala od 13. do 31. maja 2024 pod sloganom Izboljšajmo digitalne veščine in služi kot poziv vsem evropskim državljanom in vsakemu posamezniku, ki živi v Evropi, da osvoji nove digitalne veščine, tako na osnovnem kot na naprednem nivoju, s ciljem, da se bo v prihodnosti samozavestneje soočil z digitalno preobrazbo. Osnovni cilj kampanje je opozoriti in izpostaviti potrebo po tem, da je vsem evropskim državljanom potrebno omogočiti dostop do digitalnih orodij in nosilcev znanja na področju IKT, le na ta način bodo lahko izboljšali svoje digitalne veščine, ki jih potrebujejo pri študiju, delu in socialnem vključevanju; hkrati pa nuditi podporo predvsem tistim, ki nimajo zadostnih digitalnih spretnosti, da bi lahko polno sodelovali v družbi in imeli koristi od digitalne preobrazbe.

V treh tednih kampanje bodo organizirana različna usposabljanja in dogodki na mednarodni in nacionalni ravni po vsej Evropi, ki se bodo osredotočili na naslednje ključne vsebine in tematike:

  • digitalne spretnosti za zaposlovanje, podjetništvo in inovacije, 
  • digitalne spretnosti na področju “enakosti, raznolikosti in vključevanja; 
  • DigComp, DigCompEdu in certifikati digitalnih spretnosti; 
  • digitalna medijska pismenost in dezinformacije; 
  • kibernetska varnost in varnejši internet; 
  • digitalne spretnosti za okolje in trajnost; 
  • digitalne spretnosti za posebne sektorje (izobraževanje, kulturne in ustvarjalne industrije, promet, zdravje …)
  • uporaba umetne inteligence v izobraževanju in usposabljanju

Tedni digitalnih veščin 2024 pa bodo ob prihajajočih evropskih volitvah v ospredje postavil tudi vidike digitalne demokracije, državljanske udeležbe in družbene odgovornosti.

Kampanja bo v Sloveniji potekala pod našim okriljem, pri čemer bo naša ključna naloga, poleg promocije in ozaveščanje ter spremljanje rezultatov na nacionalni ravni, vključiti v kampanjo čim več slovenskih organizacij, ki se ukvarjajo z digitalnimi opismenjevanjem, jim nuditi podporo pri organizaciji lokalnih dogodkov, usposabljanj in tečajev, ki bodo različnim skupinam slovenskega prebivalstva zagotovile digitalno izobraževanje.

Več informacij o kampanji Tedni digitalnih veščin 2024 bomo objavili v kratkem, zato nas spremljate še naprej! 

Sorodne objave

Simbiozinih 10 – foto utrinki

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...
Ekipa Simbioze

Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...

Tretja kariera – mesec junij

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

VSEEVROPSKA KAMPANJA – TEDNI DIGITALNIH VEŠČIN 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Simbioza Genesis, socialno podjetje se je tudi letos kot nacionalni koordinator za Slovenijo pridružila vseevropski kampanji Tedni digitalnih veščin 2024 – ALL DIGITAL Weeks...