Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

NOV PROGRAM SPODBUJANJA E-PISMENOSTI V ROMSKI SKUPNOSTI

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > NOV PROGRAM SPODBUJANJA E-PISMENOSTI V ROMSKI SKUPNOSTI

Simbioza v sodelovanju s Centrom za šolske in obšolske dejavnosti (CŠOD) pričenja s pilotnim projektom e-opismenjevanja Romov v naseljih v Krškem in Grosuplju.

Pričeli so s starejšo generacijo, ki se je povečini prvič srečala z računalniki. Nadaljevali z mladimi, katerim bo nadgradnja e-veščin močno olajšala šolsko delo ter jim pomagala pri iskanju zaposlitve. To jesen zgodbo e-opismenjevanja Slovenije vztrajno širijo naprej. Med skupino ljudi, ki so prevečkrat neupravičeno marginalizirani- romsko skupnost. 

V Sloveniji po ocenah različnih institucij živi med 7.000- 12.000 Romov, ki so bolj ali manj integrirani v okolico. Vključenost romskih otrok v osnovnošolski program je čedalje boljša, a podatki o tem, koliko jih šolanje dejansko zaključi, sploh na JV države, so še vedno skrb vzbujajoči.

Poleg osnovne pa je v današnjem globalnem digitalnem svetu, kjer že 90% vseh delovnih mest zahteva vsaj nekaj e-veščin, e-pismenost enako ključna tako pri vključevanju v družbo in izobraževanju kot zaposlovanju. Predstavlja pa lahko tudi dodaten vzrok za večanje prepada med različnimi sloji prebivalstva in prav temu se želijo pobudniki projekta s pomočjo sodelavcev  CŠOD upreti.

Simbioza in sodelavci projekta Skupaj do znanja- uresničevanje ciljev Strategije vzgoje in izobraževanja Romov v RS, ki ga pod okriljem financerjev MIZŠ in Evropskega socialnega sklada izvajajo na CŠOD, so to jesen pripravili pilotni program računalniških delavnic, ki jih bodo v prihajajočih tednih izvajali v romskih naseljih v Krškem in v Grosuplju.

Prvenstveno so namenjene dvema ranljivima skupinama- romskim otrokom in mladim mamicam. Uporabe tabličnega računalnika ter uporabne vrednosti interneta jih želijo naučiti vsaj do te mere, da bodo znali samostojno poiskati vsebine s področja izobraževanja, zdravja, socializacije ter ostalih informacij, ki bi pritegnile njihovo pozornost in zanimanje.

Ambiciozen, a še zdaleč ne neuresničljiv cilj vseh sodelujočih pri projektu je večja e-pismenost v romski skupnosti, ki  lahko pripomore k samostojnemu učenju, iskanju informacij in pomoči v primeru stiske ter večji zaposljivosti.

Namen 5-tedenske pilotne izvedbe, ki se bo zaključila 21. novembra, je priprava in nadaljnje izvajanje trajnostnega programa za računalniško opismenjevanje Romov na področju celotne Slovenije.

Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje: »Medgeneracijsko sodelovanje ter pomoč sočloveku ne bi smelo ostati enkratna izkušnja. Tudi  ne omejena zgolj na določen segment ljudi. Edina prava pot je, da se osnovna ideja širi ne zgolj med ljudmi, ki so si med seboj različni po preživelih pomladih, temveč tudi po kulturnem zaledju in tradicionalnem izročilu.«

Sorodne objave

Simbiozinih 10 – foto utrinki

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...
Ekipa Simbioze

Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...

Peti GIBALNI PAKET: ZAKLJUČEK MESECA GIBAnja! 

Dragi vsi naši GIBAlci in GIBAlke, Z velikim veseljem vam predstavljamo peti in obenem zadnji GIBALNI PAKET. Vsak teden v...

Četrti GIBAlni paket v sklopu projekta Simbioza GIBA 2024 je tu!

Dragi naši GIBAlci in GIBAlke: četrti GIBAlni paket je že tu, in tokrat vas spodbujamo k organiziranju GIBA olimpijade, promoviramo...

Oddajte svoj komentar