Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

OB MEDNARODNEM DNEVU STAREJŠIH

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > OB MEDNARODNEM DNEVU STAREJŠIH

1. oktober po celem svetu obeležujemo kot mednarodni dan starejših. Ob tej priložnosti želimo vsem starostnikom kar se da prijetno in veselja polno jesen življenja!

Statistike* kažejo, da je bilo ob koncu leta 2012 že več kot 17 % prebivalcev Slovenije starih nad 64 let. Delež starejših bo še naraščal in leta 2060 naj bi se v to starostno skupino uvrščal že vsak tretji prebivalec. “Ob mednarodnem dnevu starejših je prav, da priznamo, da žal še vedno ustvarjamo okolje, ki starim ni preveč naklonjeno. Situacija je vedno težja, vendar po našem mnenju ni mogoče kazati s prstom na krivca. Verjamemo, da je nujno, da odgovornost prevzamemo vsi in da vsi naredimo nekaj več, da bo sobivanje v družbi tudi za starejše udobno,” meni Žiga Vavpotič, pobudnik projekta Simbioza.


“Pomembno je, da starejši dobijo prostor, da s svojimi izkušnjami in znanji lahko svetujejo in pomagajo, tudi mladim. Mladi morajo spoznati, kakšno je bogastvo starih, stari pa morajo razumeti, da je prav, da na mladih svet stoji. Strategija, da vsako vleče na svojo stran, kar se prevečkrat dogaja tudi v Sloveniji, je nepravilna. Mladi in stari morajo biti zavezniki, zato nam je pogosto žal, ko vidimo, da tisti, ki branijo stare to delajo tudi na račun mladih. Rešitev je preprosta – najti moramo drugačne, inovativne pristope povezovanja generacij. S projektom Simbioza smo večkrat pokazali, da je to mogoče,” je prepričan Vavpotič.


Kakovostno in aktivno življenje starejših ohranja njihovo samostojnost in vključenost v družbo. Slednjega si znaten del starejših tudi želi. S priložnostnim, neformalnim učenjem je v letu 2011 svoje znanje želelo izboljšati 36,4 % starejših oseb. Veliko starejših dodatna znanja išče prav na področju računalništva (v 2011 se je za tovrstna izobraževanja odločilo največ, 17 % oseb, med 50 in 69 let). Da računalnik vse bolj postaja pomemben del vsakdana, govori tudi podatek, da je bilo leta 2007 v starosti od 55 do 74 let približno 1,9 % rednih uporabnikov računalnika, v letu 2012 pa se je ta delež povečal že na 3,2 %.

“Del zaslug za dvig računalniške pismenosti starejših ima tudi Simbioza, največji prostovoljski projekt na področju medgeneracijskega sodelovanja in učenja e-pismenosti starejših pri nas. Potencial na tem področju pa je še ogromen. Letos bomo že tretjič povezali Slovenijo in brezplačno prenašali znanje računalništva in mobilne telefonije. Da je ideja padla na plodna tla, priča rekordno število lokacij, ki obeta rekordno sodelovanje,” pravi Ana Pleško, vodja Simbioze 2013.

“Dobrodošli so vsi, mlajši prostovoljci in starejši udeleženci. Pridite, da pokažemo, kako lahko sodelujemo in povezujemo!” poziva Pleškova. Prijave za prostovoljce in udeležence so možne do 15. oktobra na www.simbioza.eu ali na telefonski številki 040 940 888.


“Simbioza v letošnjem letu razpira krila. V septembru so se odprla vrata medgeneracijskega centra, kjer se srečujejo različne generacije. Poziv državi, da razmišlja o povezovanju, je jasen. Simbioza mojstri, nov program, ki bo zaživel prav v kratkem, so še ena zmagovalna kombinacija – mladi bodo dobili službe, starejši pomoč,” smernice nadaljnjega razvoja povzema Pleškova.  


“Slovenija je s Simbiozo dobila socialno inovacijo, ki lahko poveže svet. In ponese v svet pomembno sporočilo: prihajajo generacije, ki verjamejo v sodelovanje in povezovanje. Ki znajo prepletati solidarnost in ustvarjati boljšo družbo. To so generacije, ki pravijo, dovolj je – mladi in stari smo zavezniki skupne prihodnosti,” poudarja Vavpotič, ki skupaj z ekipo že snuje nove korake medgeneracijskega sodelovanja.


*Vir statistik: www.stat.si, Mednarodni dan starejših 2013, 26.9.2013

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...

Oddajte svoj komentar