Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

SIMBIOZA USPEŠNO PROGRAMIRA DIGITALNO PRIHODNOST

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > SIMBIOZA USPEŠNO PROGRAMIRA DIGITALNO PRIHODNOST

Zaključila se je prva Simbioza večerna šola programiranja. Program, ki se v taki obliki odvija prvič v Sloveniji, vključuje 14 mladih digitalnih talentov.

Zaključila se je prva Simbioza večerna šola programiranja. Program, ki se v taki obliki odvija prvič v Sloveniji, vključuje 14 mladih digitalnih talentov. Gre za edinstveno pobudo v želji po osveščanju in izobraževanju mladih na področju programiranja in učenja e-veščin, in poteka pod okriljem Simbioze Genesis, socialnega podjetja, v sodelovanju s podjetjem Microsoft Slovenija. Poleg zaključka smo napovedali tudi novosti za jesen 2016.

Na zaključnem dogodku Simbioza večerne šole programiranja je 7 udeleženk in 7 udeležencev predstavilo svoj končen samostojni izdelek – delujočo aplikacijo. Videli smo vse od iger spomina, aplikacije za izposojo knjig do taborniškega SOS priročnika. V šestmesečnem programu brezplačnega izobraževanja so namreč osvajali osnove programiranja in izdelave preprostih namiznih aplikacij, kjer so začetne ideje v skupinah realizirali v končen projekt. »Programiranje se povezuje z avtorskimi deli in intelektualno lastnino, kar mi bo kot diplomiranemu pravniku koristilo pri mojem delu, ker lahko zdaj pogledam kodo in vidim, kateri deli so kopirani oziroma originalni. Za naprej bomo še z ekipo razvijali svojo aplikacijo Taborniška SOS aplikacija, ter se tudi nadalje izobraževali« (Rok, udeleženec, zmagovalna ekipa ).

Programiranje je eno izmed najbolj iskanih digitalnih kompetenc na trgu delovne sile. Pri Simbiozi smo na ta način skušali mladim približati e-veščine na inovativen in zanimiv način ter promovirati digitalna delovna mesta. Po zadnjih raziskavah bo namreč več kot 80% vseh delovnih mest do leta 2020 zahtevalo osnovno ali napredno znanje digitalnih veščin. »Večerna šola programiranja mi je bila vrhunska, ker smo bili dober tim, spoznala sem veliko zanimivih ljudi, vsak iz svoje smeri. Šola je bila zanima, ker se pri bibliotekarstvu učim teorijo, nisem pa imela praktičnega znanja, zdaj pa dejansko vem, kaj vse stoji zadaj in če bom nadgrajevala svoja znanja, bom lahko most med programerji in uporabniki« (Tjaša, udeleženka).

Simbioza tako že tretje leto nudi mladim priložnost za pridobitev naprednih digitalnih kompetenc prek projekta e-Simbioz@, ki je sočasno nosilni projekt kampanje Evropske komisije eSkills for Jobs.

»Pri Simbiozi se zavedamo, da je mladim potrebno približati IKT znanja – predvsem tista bolj napredna. Kljub redni uporabi računalnika, mladi še vedno ne poznajo osnov programov. Verjamemo v neformalna izobraževanja, ker mlade hitreje opremijo s tistimi kompetencami, ki jih delodajalci iščejo. Večerna šola programiranja nam je prinesla sveženj znanj in izkušenj, ki smo jih že vključili v naše načrte za prihodnost«. (Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje)

Večerna šola programiranja je skupen projekt Simbioze Genesis, socialno podjetje, in podjetja Microsoft Slovenija. Zasnovan je z namenom izobraževanja in promocije e-veščin med mladimi, saj znanja s področja IKT spadajo med redka področja trga dela, kjer je povpraševanje s strani delodajalcev veliko večje od ponudbe. Dodaten razlog za izvedbo brezplačne večerne šole programiranja je visoka stopnja brezposelnosti med mladimi v Sloveniji, ki bodo s pridobljenimi e-veščinami bistveno izboljšali svoje možnosti za zaposlitev.

Katra Šemrov, Microsoft Slovenija: »V Microsoftu si prizadevamo omogočiti vsakemu posamezniku in organizaciji na svetu, da doseže več. Ker tehnologija sama ne more prinesti sprememb, smo z veseljem podprli Simbiozino Večerno šolo programiranja. Prepričani smo, da bodo za delovna mesta prihodnosti in konkurenčnost zelo pomembni ljudje in njihovo znanje, zato mladim omogočamo olajšan dostop do tistih znanj, ki bodo ključna za jutrišnja delovna mesta.«


NAPOVED SIMBIOZA NOVOSTI

V okviru dogodka je ekipa Simbioze predstavila tudi dve ključni novosti za jesen 2016: vzpostavitev prve vseslovenske digitalne akademije ter izvedbo medgeneracijskega Hackatona.
Prihodnost je digitalna in prav zato Simbioza vzpostavlja prvo vseslovensko digitalno akademijo, ki bo vključevala celovito ponudbo digitalnih in podjetniških znanj. Simbioza digitalna akademija bo razdeljena v več tematskih sklopov, kot so življenje na spletu, ključna digitalna orodja, razumevanje kodiranja ter obvezna podjetniška e-oprema. Ob koncu tečajev bo možno pridobiti tudi certifikat, uradno priznan na svetovni ravni. Program bo namenjeni dijakom, študentom, aktivnim iskalcem zaposlitve ter vsem, ki želijo izpopolniti in nadgraditi obstoječa e-znanja. Dodana vrednost pobude bo tudi prisotnost v več slovenskih mestih, interaktivna podaja izobraževanja, spletna podpora in sodelovanje z več deležniki iz področja digitalne družbe.

Prav tako se za jesen načrtuje dvodnevni prvi medgeneracijski Hackathon. Gre za tekmovanje medgeneracijskih skupin v reševanju medgeneracijskih izzivov in izzivov na področju dolgožive družbe. Z energijo mlajših in izkušnjami starejših bomo tako iskali pametne rešitve na področju komunikacije, zdravja in varnega doma.
S Simbiozo bo tako vsak posameznik imel možnost vključitve in aktivne participacije pri sooblikovanju vključujoče digitalne družbe. Želja Simbioze je, da Slovenija postane digitalna referenčna država v evropskem in mednarodnem prostoru.

Sorodne objave

Simbiozinih 10 – foto utrinki

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...
Ekipa Simbioze

Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...

Peti GIBALNI PAKET: ZAKLJUČEK MESECA GIBAnja! 

Dragi vsi naši GIBAlci in GIBAlke, Z velikim veseljem vam predstavljamo peti in obenem zadnji GIBALNI PAKET. Vsak teden v...

Četrti GIBAlni paket v sklopu projekta Simbioza GIBA 2024 je tu!

Dragi naši GIBAlci in GIBAlke: četrti GIBAlni paket je že tu, in tokrat vas spodbujamo k organiziranju GIBA olimpijade, promoviramo...

Oddajte svoj komentar