Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze

Nazaj
Simbioza > Novice > Business, Careers > Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze
Ekipa Simbioze

1. junij, Mozirski gaj: Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in starih, in več kot 220 organizacij. Opozarjajo in odpravljajo razkorak med generacijami ter stereotipe mlajših do starejših in obratno. Usmerjeni so k pomoči ranljivim skupinam na področju digitalnega opismenjevanja. To so zlasti starejši, ki jih je vse več. Leta 2040 naj bi bilo v starostni skupini nad 65 let skoraj 30 % prebivalcev Slovenije.

Simbioza je svojo deseto obletnico praznovala v Mozirskem gaju. Dogodka se je udeležilo več kot 400 podpornikov vseh starosti. Pričeli so z medgeneracijskim pohodom ob reki Savinji, ob 12.00 pa je zbrane nagovoril častni gost Simon Maljevac, minister za solidarno prihodnost: “Ponosen sem, da ste ustvarili program, ki je postal zgled mnogim drugim podobnim pobudam. V teh desetih letih ste dosegli izjemne rezultate. Videli smo, kako so se mnogi starejši naučili uporabljati tehnologijo za ohranjanje stikov s svojimi bližnjimi, za dostop do informacij in storitev, ki so jim prej bile težje dostopne. Prav tako smo videli, kako so mladi mentorji pridobili dragocene veščine poučevanja, potrpežljivosti in empatije, kar jim bo zagotovo koristilo v njihovem nadaljnjem življenju in karieri.”

Simbozini programi niso namenjeni zgolj učenju uporabe pametnih telefonov, računalnikov ali aplikacij. So mnogo več. Gre za krepitev medgeneracijskih vezi, za izmenjavo življenjskih izkušenj in znanj, ki presegajo meje starosti.

Ana Pleško, direktorica Simbioze: “Z velikim veseljem in zadovoljstvom obeležujemo 10. obletnico delovanja Simbioze, ki je skozi leta postala simbol medgeneracijskega sodelovanja in vseživljenjskega učenja. Ponosni smo na vse, kar smo dosegli in z optimizmom gledamo v prihodnost. Ob družbenih spremembah, ki so se že zgodile in ki nas še čakajo, verjamem v to, da bo medgeneracijsko sodelovanje v prihodnosti ključnega pomena. V naslednjih desetih letih si bomo pri Simbiozi še naprej prizadevali za širjenje naše vizije- verjamem v to, da če smo povezali Slovenijo, bomo enkrat z medgeneracijskim sodelovanjem povezali tudi svet. Še naprej bomo povezovali generacije, krepili digitalno pismenost in ustvarjali priložnosti za vseživljenjsko učenje. Naša misija ostaja jasna: graditi vključujočo in povezano družbo.”

Žiga Vavpotič, soustanovitelj in pobudnik Simbioze: “Slovenija zamuja zanimivo priložnost, da bi projekti kot je Simbioza postali prepoznaven izvozni artikel naše države, me pa navdušuje še vedno tehnološka zvedavost moje babice, ki s tablico osvaja svet. Večkrat slišim, kako se je Simbioza dotaknila življenja tako mladih kot modrih, to pa se mi zdi najlepše darilo ob okrogli obletnici.”

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Zdenka Jan: “V teh 10. letih je Simbioza opravila veliko dela. V mreži, kjer sodelujejo mladi in Društva upokojencev, so mladi učili starejše uporabljati računalnik in tako z medgeneracijskim sodelovanjem uspeli povezati celotno Slovenijo. Ker verjamemo, da je prav medgeneracijsko sodelovanje najpomembnejša oblika trajnostnega razvoja, je projekt Simbioz@ e-pismena Slovenija, dobil svojo nadgradnjo v trajnostnem projektu Simbioza Šola. V projektu, ki poteka že deseto leto, ste vzpostavili aktivno mrežo proaktivnih osnovnih in srednjih šol po Sloveniji in z učitelji – prostovoljci izvajali brezplačne IKT delavnice za starejše v lokalnem okolju v vseh slovenskih regijah.”

Ana Petrič, Slovenka leta: Naša družba bo preživela samo s sodelovanjem, vključevanjem in medgeneracijskim povezovanjem. Tega se dobro zaveda tudi Simbioza, ki že desetletje z domiselnimi in inovativnimi primeri dobre prakse izboljšuje kvaliteto življenja celotne populacije. Z izobraževanjem starejših na področju informacijske tehnologije poskrbijo, da so tudi oni v koraku s časom ter aktivno vstopajo v novodobni svet, ki bi bil brez znanj, ki jih deli Simbioza poln vprašanj in frustracij. Z vključevanjem vseh generacij pripomoremo k krepitvi skupnosti in pripadnosti ter boljšemu vsakdanu vseh nas. Izredno sem počaščena da sem tudi sama del Simbiozine družine, ki temelji na povezovanju in vrednotah za katere se zdi, da jih družba izgublja. Ravno v projektih, ki jih izvaja Simbioza vidim velik potencial o lepši prihodnosti za nas vse.

Del dogodka je bila podelitev priznanj za sezono Simbioza skupnost 2023/24, priznanj za 5 in 10 let sodelovanja in častnih zahvalnih listin, ki jih je prejelo 137 posameznnikov in organzacij, dogajanje pa je spremljal tudi razgiban program aktivnosti za vse generacije in vse okuse. Od animacij za otroke s poslikavo obraza, vadbo za starejše, meritve krvnega sladkorja, prva pomoč in prikaz oživljanja s pomočjo AED, pravilna hoja s palicami (nordijska hoja), predstavitev aplikacije Magda, Simbioza Mobiln@, rokodelske delavnice, XXL igre, foto kotiček preiskus električnih koles.

Foto utrinki Simbiozinih 10

Avtor fotografij: Šimen Zupančič

Dogodek Simbiozinih 10 so soustvarjali:

Sorodne objave

Simbiozinih 10 – foto utrinki

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...

Tretja kariera – mesec junij

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

VSEEVROPSKA KAMPANJA – TEDNI DIGITALNIH VEŠČIN 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Simbioza Genesis, socialno podjetje se je tudi letos kot nacionalni koordinator za Slovenijo pridružila vseevropski kampanji Tedni digitalnih veščin 2024 – ALL DIGITAL Weeks...

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.