Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.
Simbioza > Novice > Podjetniške veščine za ženske v digitalnem svetu (E4W) > ŠIRITEV PRILOŽNOSTI ZA ŽENSKE NA DELU

5. aprila so se člani in članice projekta „Podjetniške veščine za ženske v digitalnem svetu”, financiranega iz programa Erasmus+, udeležili mednarodne konference Woman.Work.Lifestyles, ki jo je organizirala Univerza za uporabne študije dela v Schwerinu v Nemčiji.

Ključni cilj konference je bila razširitev dialoga o zaposlitvenih možnostih, dosežkih žensk v delovni sili ter za ženske na delu. Letošnja strokovna konferenca se je osredotočila na ženske v delovni sili v okviru družbenih, gospodarskih in tehnoloških sprememb. Udeleženci ter udeleženke konference so razpravljali o tem, kako odkriti, izkoristiti in čim bolj povečati zaposlitveni potencial žensk ter kako ženske podpreti  pri iskanju najboljših možnostih za zaposlitev.

Skupaj s predstavniki Velike Britanije, Španije in Nemčije je bila partnerska organizacija projekta – litvansko združenje Rural Internet Access Points Association – povabljeno k izmenjavi najboljših praks izhajajočih iz njihovih projektov ter k izmenjavi mnenj o enakosti spolov in praksah opolnomočenja žensk. Vsaka nastopajoča organizacija je predstavila svoja prizadevanja za izboljšanje zaposljivosti žensk in povečanje njihove udeležbe na trgu dela. Med konferenco je bilo izpostavljenih veliko zanimivih projektov, fundacija Laboral de la Construcion iz Španije je tako na primer predstavila projekt, katerega cilj je premagati kulturne ovire in povečati zanimanje žensk v gradbeništvu.

Ker so za učinkovito spoprijemanje s spreminjajočim se trgom dela potrebne nove veščine in kompetence, je cilj projekta “Podjetniške veščine za ženske v digitalnem svetu” ustvariti več priložnosti za izvajalce (inštruktorje in inštruktorice) izobraževalnih programov za neformalno učenje odraslih ter zagotavljanje brezplačnih tečajev in orodij za izvajalce. Štirje partnerji iz Litve, Nemčije, Slovenije in Grčije projekt izvajamo od decembra lani.

Projekt izvajamo v treh korakih:

  • Izdelava učne strategije, osredotočene na podjetništvo in projektno zasnovan pristop z integriranim učenjem na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT).
  • Zasnova programa usposabljanja z inštruktorji ter inštruktoricami in prikrajšanimi ženskami za krepitev projektnega vodenja in znanja na področju IKT;
  • Izdelava E-priročnika za lažjo uporabo gradiva za usposabljanje v različnih kontekstih neformalnega učenja.

Trenutno je konzorcij partnerjev osredotočen na razvoj učne strategije za dve glavni ciljni skupini projekta: inštruktorje izvajalce programov v ustanovah za neformalno izobraževanje odraslih in neprivilegirane ženske. Strategija uporablja projektni pristop k učenju in uporablja tri medsebojno povezane učne poti: projektno vodenje, učenje IKT in podjetništvo. Usposabljanje osebja bo mešanica treh strategij za krepitev njihove ustvarjalnosti, samo-iniciativnosti, vztrajnosti, timskega dela, reševanja težav in izkoriščanja informacij, komunikacij in tehnologije. Učna strategija bo uvedla nov okvir usposabljanja, opredelila ključne učne standarde, področja kompetenc, orodja za ocenjevanje in module usposabljanja. Strategija bo pripravljena konec maja letos.

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...

Oddajte svoj komentar