Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

VSEEVROPSKA KAMPANJA – TEDNI DIGITALNIH VEŠČIN 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Nazaj
Simbioza > Novice > digitalno > VSEEVROPSKA KAMPANJA – TEDNI DIGITALNIH VEŠČIN 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Simbioza Genesis, socialno podjetje se je tudi letos kot nacionalni koordinator za Slovenijo pridružila vseevropski kampanji Tedni digitalnih veščin 2024 – ALL DIGITAL Weeks 2024, ki jo pripravlja evropsko združenje ALL DIGITAL. Vsakoletna panevropska kampanja, ki bo letos potekala od 13. maja do 31. maja 2024, aktivno poziva prebivalce Evrope, da se vključijo in spoznajo nove tehnologije ter osvajajo nove digitalne veščine za boljši osebni in karierni razvoj. 

Kampanja Tedni digitalnih veščin, ki kontinuirano poteka od leta 2010, je ena največjih vseevropskih kampanj za ozaveščanje o pomembnosti digitalnih veščin za vključevanje, opolnomočenje in zaposlovanje. Vsako leto se v aktivnosti kampanje vključi približno 100.000 Evropejcev iz več kot 20 evropskih držav. Tako je do danes kampanja pomagala že skoraj 1,5 milijona Evropejcem, da so prvič uspešno vstopili na splet ali izboljšali svoje digitalne veščine, ter se hkrati osredotoča tudi na druge priložnosti, ki jih ponuja digitalna preobrazba evropske družbe.

Letošnja kampanja, ki bo potekala pod sloganom Izboljšajmo digitalne veščine! služi kot poziv vsem evropskim državljanom in vsakemu posamezniku, ki živi v Evropi, da osvoji nove digitalne veščine, tako na osnovnem kot na naprednem nivoju. Osnovni cilj kampanje je opozoriti in izpostaviti potrebo po tem, da je vsem evropskim državljanom potrebno omogočiti dostop do digitalnih orodij in nosilcev znanja na področju IKT, saj bodo le na ta način lahko izboljšali svoje digitalne veščine, ki jih potrebujejo pri študiju, delu in socialnem vključevanju; hkrati pa nuditi podporo predvsem tistim, ki nimajo zadostnih digitalnih spretnosti, da bi lahko polno sodelovali v družbi in imeli koristi od digitalne preobrazbe.

V treh tednih kampanje bodo organizirana različna usposabljanja in dogodki na mednarodni in nacionalni ravni po vsej Evropi, ki se bodo osredotočili na naslednje ključne vsebine in tematike:

  • digitalne spretnosti za zaposlovanje, podjetništvo in inovacije, 
  • digitalne spretnosti na področju enakosti, raznolikosti in vključevanja, 
  • DigComp, DigCompEdu in certifikati digitalnih spretnosti,
  • digitalna medijska pismenost in dezinformacije,
  • kibernetska varnost in varnejši internet, 
  • digitalne spretnosti za okolje in trajnost,
  • digitalne spretnosti za posebne sektorje (izobraževanje, kulturne in ustvarjalne industrije, promet, zdravje …),
  • uporaba umetne inteligence v izobraževanju in usposabljanju.

Tedni digitalnih veščin 2024 pa bodo ob prihajajočih evropskih volitvah v ospredje postavil tudi vidike digitalne demokracije, državljanske udeležbe in družbene odgovornosti.

V Simbiozi Genesis, socialno podjetje skupaj z evropskimi partnerji združenja ALL DIGITAL zato pozivajo nevladne organizacije, mreže, karierne centre, ponudnike digitalnih usposabljanj in izobraževanj, mladinske organizacije, šole, knjižnice, socialna podjetja, javni sektor, da se jim pridružijo v kampanji in svoje aktivnosti za izboljšanje digitalne pismenosti delijo in vpišejo na EVROPSKI ZEMLJEVID DOGODKOV.

Organizacije, ki se bodo odločile sodelovati in bodo v svoji državi pripravile dogodek ter ga vpisale na evropski zemljevid dogodkov, bodo imele priložnost osvojiti nagrado za najboljši dogodek letošnje kampanje. Zmagovalec bo povabljen k prevzemu nagrade na konferenci ALL DIGITAL, ki bo oktobra 2024 v Madridu.

Hkrati vabijo vse Slovenke in Slovence vseh generacij, da na evropskem kot tudi na slovenskem zemljevidu dogodkov, pobrskajo po pestrem naboru različnih brezplačnih dogodkov, ki potekajo na daljavo ali v živo in se vanje vključijo. Na ta način bomo vsi skupaj prispevali k zapolnitvi vrzeli digitalnih veščin, povečali digitalno pismenost in spodbujali digitalno vključenost. 

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec junij

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...