Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.
Simbioza > Novice > MLADI > 21. 12. je dan križank!

Že v devetnajstem stoletju so se pojavljali rebusi in uganke, ki pa so bile le korak do prave – tradicionalne – križanke, kot jo poznamo danes. O tem, kdo je avtor prve križanke obstaja več hipotez in teorij, a je mnogih mnenjih avtor prve križanke na svetu ameriški novinar Arthur Wynne. Ko se je s starši preselil iz Liverpoola, kjer se je rodil, v New York, se je zaposlil pri časopisu New York Word. Tam je razvijal in sodeloval v prilogi časnika New York World ‘Zabavno’, znotraj katere so lahko Američani reševali razne kvize, rebuse in uganke. Ob koncu leta sta z urednikom želela objaviti nekaj novega in zanimivega. Dne 21. 12. 1913 je bila prvič objavljena križanka, ki je zelo hitro postala popularna. Kmalu so jo začeli posnemati tudi v Angliji, Franciji, Nemčiji in Italiji.

Kasnejša odkritja pa kažejo na to, da je bila prva križanka objavljena precej pred Wynnovo, in sicer prav na področju bivše SFR Jugoslavije, in sicer v sarajevskem časopisu ‘Nada’ ki je bila objavljena v 24. številki 15. 12. 1895. Avtor križanke je Fehim Spahić iz Sarajeva.

Danes pa z reševanjem križank in ugank skrbimo tudi za spodbujanje dejavnosti možganov. Vedno več se ukvarjamo z možgansko telovadbo s pomočjo miselnih iger, prav tako pa se s tem krepimo zavedanje, da gre za aktivno učenje na razvedrilen način.

Na našem Facebook kanalu smo za vas pripravili križanko, da boste lahko razgibali možgančke. 

Sorodne objave

22. Festival za tretje življenjsko obdobje konec septembra v Cankarjevem domu

V Cankarjev dom v Ljubljano od 27. do 29. septembra prihaja že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), največji...

TRETJA KARIERA 2023/2024 – OKTOBER 2023

Jesen je v polnem razmahu in pri Simbiozi smo polni energije in novih idej. Z veseljem vam sporočamo, da je...

V SEPTEMBRU ZAČENJAMO NOVO SEZONO TRETJA KARIERA 2023/2024

Poletje se počasi poslavlja, pri Simbiozi pa že pridno kujemo načrte za novo sezono. Z veseljem vam sporočamo, da je...

Postani Simbioza prostovoljec

Iščeš zanimivo prostovoljsko izkušnjo z dodano vrednostjo medgeneracijskega sodelovanja? Te navdušuje moderna tehnologija in obvladaš osnovne digitalne veščine? Potem je...