Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.
Simbioza > Novice > MLADI > 21. 12. je dan križank!

Že v devetnajstem stoletju so se pojavljali rebusi in uganke, ki pa so bile le korak do prave – tradicionalne – križanke, kot jo poznamo danes. O tem, kdo je avtor prve križanke obstaja več hipotez in teorij, a je mnogih mnenjih avtor prve križanke na svetu ameriški novinar Arthur Wynne. Ko se je s starši preselil iz Liverpoola, kjer se je rodil, v New York, se je zaposlil pri časopisu New York Word. Tam je razvijal in sodeloval v prilogi časnika New York World ‘Zabavno’, znotraj katere so lahko Američani reševali razne kvize, rebuse in uganke. Ob koncu leta sta z urednikom želela objaviti nekaj novega in zanimivega. Dne 21. 12. 1913 je bila prvič objavljena križanka, ki je zelo hitro postala popularna. Kmalu so jo začeli posnemati tudi v Angliji, Franciji, Nemčiji in Italiji.

Kasnejša odkritja pa kažejo na to, da je bila prva križanka objavljena precej pred Wynnovo, in sicer prav na področju bivše SFR Jugoslavije, in sicer v sarajevskem časopisu ‘Nada’ ki je bila objavljena v 24. številki 15. 12. 1895. Avtor križanke je Fehim Spahić iz Sarajeva.

Danes pa z reševanjem križank in ugank skrbimo tudi za spodbujanje dejavnosti možganov. Vedno več se ukvarjamo z možgansko telovadbo s pomočjo miselnih iger, prav tako pa se s tem krepimo zavedanje, da gre za aktivno učenje na razvedrilen način.

Na našem Facebook kanalu smo za vas pripravili križanko, da boste lahko razgibali možgančke. 

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...