Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.
Simbioza > Novice > MLADI > Dan varne rabe interneta: Pazljivo čez pasti!

Danes, 7. februarja obeležujemo dan varne rabe interneta, ki ga letos praznujemo že dvajseto leto zapored. Svetovno spletišče je že nekaj časa del našega vsakdana, s tem pa zavzame tudi precejšen del našega prostega časa. Po podatkih Statističnega urada RS – SURS, je internet v prvem četrtletju 2022 uporabljalo 89 odstotkov Slovencev, starih 16–74 let, 86 odstotkov pa uporablja internet vsak dan ali skoraj vsak dan. 

Vsi zato nosimo odgovornost, da ustvarimo pogoje, ki omogočajo varno in prijazno (upo)rabo medmrežja. Tega pomembnega cilja in pogojev še nismo dosegli, zato je ozaveščanje še kako potrebno in pomembno. Internet naše življenje okrepi s svobodo, neskončnim znanjem in svojevrstno vključenostjo v družbo, obenem pa nudi precej pasti. Da se ne ujamemo v kakšno od njih, moramo vedeti, kako se jim izogniti.

Dan varne rabe interneta kot opomnik za ustvarjanje prijaznejše spletišča

Cilj aktivnosti na dan varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.

Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje, dodaja: “V našem zavodu Simbioza se tega še kako zavedamo, zato v vseh naših aktivnostih, projektih in dnevnem delovanju vse generacije spodbujamo k varni rabi interneta. Internet nam nenazadnje omogoča hitro iskanje informacij, komunikacijo, upravljanje financ, nakupovanje od doma, poslušanje glasbe, gledanje videoposnetkov, itd. Ozaveščanje o pasteh je še posebej ključno pri ranljivih uporabnikih, ki se počasi privajajo na tehnološke napredke in s tem na nove informacijske komunikacijske tehnologije. Za starejše, na primer, v našem Simbioza BTC City Lab-u kot tudi na terenu s Simbioza Mobiln@ izvajamo delavnice, kjer poleg uporabe pametnih telefonov, učenja osnov uporabe tabličnega in navadnega računalnika, interneta in uporabe digitalnega fotoaparata, opozarjamo tudi na morebitne spletne težave ter nudimo nasvete, kako se pred njimi obvarovati.

9 odstotkov Slovencev interneta še nikoli ni uporabljalo

Da so starejši ranljiva skupina, ki so še posebej lahka tarča, saj se s spletom in sodobnimi tehnologijami najtežje spopadajo in niso seznanjeni z vsemi pastmi, pričajo tudi podatki SURS.

V prvem četrtletju 2022 je 9 odstotkov prebivalcev odgovorilo, da interneta še nikoli niso uporabljali, največ v starostni skupini 65–74 let. Neuporabniki imajo za to različne razloge: 76 odstotkov jih interneta ne potrebuje, 42 odstotkov jih nima veščin za uporabo, 28 odstotkov jih internet ne zanima in 24 odstotkov jih meni, da so za njegovo uporabo prestari ali premladi. Pri 15 odstotkov je aktivnosti prek interneta namesto njih izvedla druga oseba. 8 odstotkov neuporabnikov ima pomisleke zaradi zasebnosti ali varnosti na internetu, npr. zaradi nezaupanja pri pošiljanju osebnih podatkov prek interneta, strahu pred računalniškimi virusi, 4 odstotkov pa jih ne zaupa informacijam na internetu.

Za dan varne rabe interneta je pobudo leta 2004 dala Evropska komisija prek projekta SafeBorders, prvi dan varne rabe interneta pa so 6. februarja 2004 praznovali v 13 različnih državah v Evropski uniji in v Avstraliji. Že naslednje leto je pri praznovanju aktivno sodelovalo 30 držav, nato pa se je število sodelujočih držav vsako leto povečalo in do danes doseglo okoli 180 držav. V Sloveniji smo dan varne rabe interneta prvič praznovali leta 2006.

Kako se lahko najbolje zavarujete pred vdorom in krajo osebnih podatkov na spletu?

  • Uporabite dobra in močna gesla.
  • Geslo naj ne bo sestavljeno iz enakih besed, kot je uporabniško ime, vaše ime ali priimek, rojstni datum ali ime družinskega člana.
  • Geslo naj bo sestavljeno iz kombinacije velikih in malih črk, številk in znakov.
  • Uporabljajte protivirusne programe.
  • Svojih osebnih podatkov (ime in priimek, rojstni datum, naslov, telefonska številka, gesel…) ne izdajamo po nepotrebnem.
  • Bodite pozorni na lažne spletne strani, na neznane pošiljatelje elektronske pošte – te je najboljše takoj izbrisati ter se pred spletnimi virusi zaščititi z ustreznim protivirusnim programom.

Še najbolj pa velja pravilo, da vse, kar je na spletu, tam tudi ostane. Bodite pazljivi kaj, kako in kam objavljate svoja mišljenja. Vsi lahko prispevamo k spoštljivemu, tolerantnemu in prijaznemu svetovnemu spletišču.

Vir: SURS

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec marec

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti: Pogumno naprej!

Danes, 11. februarja, ozaveščamo o vlogi žensk v znanosti in spodbujamo odločitev za karierno pot v STEM poklicih.

Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju

Število spletnih pasti raste: Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju   Dan varne uporabe interneta, ki ga obeležujemo...

ŠIRIMO EKIPO: Postanite glas Simbioze!

V uigrano ekipo Simbioze vabimo nove kadre - tako tehnološke kot besedne navdušence. Prijave sprejemamo do 9. februarja 2024.