Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju

Število spletnih pasti raste: Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju

 

Dan varne uporabe interneta, ki ga obeležujemo danes, 6. februarja 2024, je priložnost, da se osredotočimo na izzive in rešitve, s katerimi se srečujemo v digitalnem okolju. Čedalje bolj iznajdljivi spletni prevaranti vsakodnevno na kreativne načine ciljajo na našo zasebnost, osebne podatke in finančna sredstva. Splet prav tako gosti posameznike, ki na spletu širijo sovraštvo. Letošnja tematika dneva varne uporabe interneta je spletno nasilje, s katerim se vse pogosteje srečujejo predvsem mladostniki.

Ker številne raziskave kažejo, da je pri mladostnikih medvrstniško spletno nasilje najpogostejše, je potrebno ozaveščati tako mlade kot starše in šolnike ter strokovne sodelavce, da se bodo lahko v primeru nasilja ustrezno in pravočasno odzvali. V Simbioza Genesis, socialno podjetje, opažamo, da je ob številčnosti komunikacijskih kanalov in širši digitalizaciji družbe število nevarnosti v zadnjih letih naraslo, zato se je potrebno zavedati resnosti tovrstnih napadov in uspešno nasloviti celostno problematiko spletnega nasilja na vseh ravneh.

Na spletu preti še vrsta drugih pasti

Spletno nasilje predstavlja zgolj del nevarnosti, ki prežijo na spletnih omrežjih. V Simbiozi Genesis, socialno podjetje, preko trajnostnih projektov e-opismenjevanja vseh generacij zagotavljamo vsebine, namenjene izobraževanju o spletnih nevarnostih. Na podlagi pričevanj udeležencev izobraževanj tako zaznavamo in izpostavljamo nekaj najpogostejših primerov spletnih prevar in načinov, s katerimi se jim je mogoče učinkovito izogniti.

  1. Phishing napadi: Phishing ostaja eden od najbolj razširjenih načinov spletnih prevar. Napadalci pošiljajo lažna e-poštna sporočila ali sporočila na družabnih omrežjih, pri katerih se pretvarjajo, da so legitimna podjetja ali organizacije. V zadnjem času se v Sloveniji širi elektronsko sporočilo, ki je domnevno poslano s Policije in poziva prejemnika, naj se odzove, saj naj bi ‘’hranil občutljive posnetke’’. Uporabniki so na ta način lahko zavedeni, da razkrijejo svoje osebne podatke ali pa kliknejo na zlonamerne povezave.
  2. Ransomware napadi: Napadalci uporabljajo zlonamerne programe, ki zaklenejo uporabnikove datoteke ali celoten računalniški sistem. Za odklepanje zahtevajo odkupnino v kriptovaluti. Takšne napade pogosto izvajajo prek zlonamernih povezav ali priponk v e-poštnih sporočilih. Zato je potrebno še posebej pazljivo odpirati priponke oziroma sploh ne, če pošiljatelja ne poznamo.
  3. Lažne spletne trgovine: Z naraščanjem spletnih nakupov so se povečale tudi lažne spletne trgovine. Uporabniki so lahko zavedeni z nizkimi cenami ali ponudbami, pri čemer napadalci dejansko ciljajo na krajo finančnih podatkov. V zadnjih tednih so v porastu lažne spletne trgovine priznanih znamk, ki imajo v imenu še navedeno ‘’Slovenija’’, ki prodajajo ponaredke.
  4. Deepfake: Deepfake tehnologija omogoča ustvarjanje realističnih videoposnetkov, kjer so obrazi ljudi zamenjani s pomočjo umetne inteligence. To lahko privede do lažnih informacij ali celo izsiljevanja posameznikov zaradi vsebine lažnih posnetkov.
  5. Socialni inženiring: Napadalci se poslužujejo manipulacije s pomočjo psihologije uporabnikov, da pridobijo občutljive informacije. To se pogosto dogaja prek lažnih telefonskih klicev, e-poštnih sporočil ali celo prek družbenih omrežij.

Redno izobraževanje je ključnega pomena

Simbioza Genesis, socialno podjetje, velik del svojega izobraževanja posveča varnostnemu vidiku uporabe spleta in spletnih orodij. Predvsem starejše opozarjajo, da je potrebno biti pozoren na sumljive elektronske pošte, klice iz neznanih številk in spletne strani, kjer ni dovolj podatkov za njihovo verifikacijo. 

‘’Predvsem pa se moramo zavedati, da sta redno izobraževanje in ozaveščanje o spletnih prevarah ključnega pomena. Tem vsebinam posvečamo veliko pozornost tudi v okviru naših izobraževanj v Simbiozi, namenjenih vsem generacijam. Zavedajmo se, da je varnost na internetu odgovornost vsakega posameznika. S skupnimi močmi lahko zmanjšamo tveganje in naredimo digitalni svet bolj varnega za vse,’’ je ob dnevu varne uporabe interneta dejala Ana Pleško, direktorica Simbioze Genesis, socialno podjetje.

Številne aktivnosti bodo potekale tekom meseca, za spletno varnost pa skrbijo tudi državni organi

Dejavnosti, namenjene izobraževanju o spletni varnosti, bodo potekale ves mesec. Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si so v mesecu februarju, namenjenemu varni rabi interneta, pripravili številne aktivnosti, osredotočene na ozaveščanje mladostnikov, staršem in strokovnih delavcev, katerim je namenjen tudi brezplačen spletni paket gradiv. Poleg tega bodo organizirali konferenco o spletnem nasilju, kjer bodo predstavili tematski priročnik.

Spletne pasti redno spremljajo številni usposobljeni strokovnjaki. Pristojni nacionalni organ za informacijsko varnost je Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost, naloge nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost pa opravlja SI-CERT, ki je pristojen za priglasitev incidentov in izvedbo programa ozaveščanja o kibernetski varnosti Varni na internetu, ki je namenjen najširši slovenski javnosti. Na njihovi spletni strani namreč redno posodabljajo in objavljajo primere spletnih prevar.

Ena izmed dejavnosti, ki jo je še posebej priporočljivo poznati, pa je možnost sporočanja SI-CERTU o zaznanih prevarah. Izbrane informacije so dosegljive v prenovljenem priročniku ABC Varnosti na spletu, namenjenemu predvsem starejšim. Dostopen je tudi v prostorih Simbioza BTC City Lab.

Ravnanje v skladu z omenjenimi smernicami prispeva k izboljšanju lastne in splošne informacijske varnosti, k čemer stremimo tudi izobraževanja v Simbiozi Genesis, socialno podjetje.