Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti: Pogumno naprej!

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti: Pogumno naprej!

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, ki ga obeležujemo danes, 11. februarja, je namenjen višanju ozaveščanja o njihovi vlogi v znanosti in spodbujanju odločitev za tovrstno karierno pot.

Kljub sodobnim časom je zastopanost žensk v znanosti še vedno opazno nižja, čemur pritrjujejo tudi podatki Statističnega urada RS (SURS). Še posebej je to opazno na področju STEM (angleško STEM – Science, Technology, Engineering, and Mathematics).

V Simbioza Genesis, socialno podjetje, že od začetka delovanja opažamo vrzel med zastopanostjo spolov na področju STEM in ga obenem uspešno naslavljamo. S številnimi dejavnostmi namreč  spodbujamo pridobivanje znanj in izkušenj, s katerimi bodo ženske in dekleta učinkoviteje opremljene za karierno odločitev v smeri tovrstnih poklicev.

V okviru mednarodnih projektov, kot so Girls Do Code, Work in Tech ter Spark Digi Girls, višamo digitalno pismenost in interes za tehnologijo, s čimer prispevamo h korenitejšim družbenim spremembam in rušenjem spolnih stereotipov. Še posebej smo ponosni na uspeh projekta Girls Do Code, v okviru katerega smo k učenju osnov programiranja in logičnega razmišljanja v lanskem letu navdihnili 257 osnovnošolskih deklet, skupno od pričetka projekta pa v štirih letih že več kot 1100 deklet.

Spodbudno učno okolje za enake možnosti in rušenje stereotipov

Po podatkih SURS je bilo 1. januarja lani 7.906 moških z doktoratom, medtem ko je število doktorantk znašalo 6.368. Kljub temu je delež doktorantk najmanjši v tehniških in tehnoloških področjih, najvišji pa pri področju humanističnih ved. 

‘’V družbi so še vedno potrebne spremembe, ki bodo naslovile stereotipe in hkrati opolnomočile dekleta za sledenje svojim ciljem. K temu smo s številnimi dejavnostmi zavezani tudi v Simbiozi, kjer zagotavljamo spodbudno učno okolje za vse. Zavedamo se, da bomo v trenutku, ko bomo presegli nekatera zastarela razmišljanja, lahko obenem izkoristili velik družbeni potencial, ki ga nosijo vsi, ne glede na spol,’’ je dejala Ana Pleško, direktorica Simbioze Genesis, socialno podjetje.

Današnji dan je torej namenjen ne le spodbudi žensk za odločitev za izbiro visoko produktivnih poklicev, temveč tudi opolnomočenju in spodbujanju enakopravnih možnosti vseh, ki jih navdihujejo tehnološke in tehnične vede.

Sorodne objave

Dekleta in ženske v poklicih STEM: Napake so dovoljene, kar šteje, je pogum

Velik potencial za navduševanje deklet za področja STEM in premagovanje ovir v inženirskih poklicih imata sodelovanje in podpora uveljavljenih inženirk...