Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE BO OD 12. SEPTEMBRA V LJUBLJANI IMELO NOV DOM

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE BO OD 12. SEPTEMBRA V LJUBLJANI IMELO NOV DOM

V Ljubljani bo v začetku septembra povsem na novo zaživel medgeneracijski center, ki bo nudil pestre aktivnosti za obiskovalce vseh starosti. Z medgeneracijskim dogajanjem se bo napolnil prostor v pritličju stavbe Slovenijales na Dunajski 22.

Slavnostna otvoritev bo potekala v četrtek, 12. septembra 2013, ob 17. uri na ploščadi pred vhodom stavbe Slovenijales.

Dogodek bo s svojim govorom odprl predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor. Med samo otvoritvijo bo poskrbljeno za pogostitev in sproščeno druženje, starejši se bodo lahko udeležili zdravstvenega kotička, kjer si bodo lahko izmerili krvni tlak, vsebnost sladkorja in uporabljali masažni aparat za sprostitev. Mladim bo namenjen zaposlitveni kotiček, kjer jim bodo svetovalci nudili koristne nasvete pri iskanju zaposlitve, hkrati pa bodo imeli priložnost spoznati zanimive in uspešne Slovence, s katerimi se bodo lahko povezali v mentorski program Uči se od najboljših. Na otvoritvi bodo predstavljeni tudi Simbioza in drugi projekti Zavoda Ypsilon, po končanem uradnem delu pa sledi še zabaven program z glasbo v duhu povezovanja generacij, ko bo nastopila skupina Help! A Beatles Tribute.

Medgeneracijski center v Ljubljani, bo nudil prostor stika med različnimi generacijami in čez celo leto omogočal intenziven prenos različnih znanj. Prvotna ideja centra je bila usmerjena k starejšim uporabnikom, ki bi jim zagotovili mesto, kamor lahko pridejo čez dan, imajo na voljo računalnik in internetno povezavo ter mladega človeka, ki jim pomaga pri spoznavanju računalnika. A ker je znanja dobro povezati preko medgeneracijskega sodelovanja in si jih izmenjevati tako v smeri mladi – starejši kot v smeri starejši – mladi, bodo v ta medgeneracijski center vključeni tudi mladi, ki so vešči uporabe računalnika in sodobnih elektronskih poti, a imajo pri uporabi premalo znanja in previdnosti, da bi računalnik in internet lahko uporabljali varno. Medgeneracijski center bo tudi ponudil mesto usposabljanja prostovoljcev za delo z mladimi in starejšimi. Pri delu z otroci pa se bo ekipa Centra povezala z ustreznimi institucijami, predvsem glede priprave delavnic in pedagoškega dela.

Medgeneracijski center, ki je nastal kot nekakšna razširitev projekta Simbioza ne bo temeljil le na računalniških delavnicah, pač pa bo zajel tudi veliko ostalih dejavnosti na področju vseživljenjskega učenja, medgeneracijskega sodelovanja, solidarnosti, prostovoljstva. Tako bomo na enem mestu povezali vse generacije in vsaki od njih ponudili prostor za druženje, ustvarjanje in pridobivanje novih znanj.

»S tem medgeneracijskim centrom želimo postaviti model, ki bi ga skupaj z državo razširili po lokalnih skupnostih. Gre za preplet zanimivih vsebin, ki morajo biti zanimive mladim in modrim, hkrati vanj vpeljujemo koncept IT demo centra in dokazujemo, da je holistično sodelovanje z gospodarstvom možno. Ocenjujemo, da bi Slovenija potrebovala nekje 30 takih centrov in veseli bomo, če jih bomo lahko razvijali pod blagovno znamko Simbioza medgeneracijski center. Vedno smo odprti za vse partnerje, ki bi si to želeli, znamo pomagati in verjamemo, da smo z blagovno znamko Simbioza razvili iskreno medgeneracijsko sodelovanje,» sporoča Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon in pobudnik projekta.

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...

Oddajte svoj komentar