Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

ODPRLI SMO NOV MEDGENERACIJSKI CENTER

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > ODPRLI SMO NOV MEDGENERACIJSKI CENTER

V Ljubljani je povsem na novo zaživel medgeneracijski center, ki je nastal kot plod sodelovanja Zavoda Ypsilon in projekta Simbioza. Otvoritev, ki je potekala 12. septembra 2013 popoldne na ploščadi Slovenijalesa v Ljubljani, je odprl predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

V Ljubljani je povsem na novo zaživel nov medgeneracijski center, ki je nastal kot plod sodelovanja Zavoda Ypsilon in projekta Simbioza. Otvoritev je potekala 12. septembra 2013 popoldne na ploščadi Slovenijalesa v Ljubljani. Omenjeni center je prvi medgeneracijski center v Ljubljani, ki bo nudil prostor za stik med različnimi generacijami in čez celo leto omogočal intenziven prenos različnih znanj.

Ploščad Slovenijalesa je na omenjeni dan oživela v medgeneracijskem ritmu. V samem pozdravu so preko 200 gostov gostov nagovorili častni gost, predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor in številni drugi.

“S tem medgeneracijskim centrom želimo postaviti model, ki bi ga skupaj z državo razširili po lokalnih skupnostih. Gre za preplet zanimivih vsebin, ki morajo biti zanimive mladim in modrim, hkrati vanj vpeljujemo koncept IT demo centra in dokazujemo, da je holistično sodelovanje z gospodarstvom možno. Ocenjujemo, da bi Slovenija potrebovala nekje 30 takih centrov in veseli bomo, če jih bomo lahko razvijali pod blagovno znamko Simbioza medgeneracijski center. Vedno smo odprti za vse partnerje, ki bi si to želeli, znamo pomagati in verjamemo, da smo z blagovno znamko Simbioza razvili iskreno medgeneracijsko sodelovanje,” sporoča Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon in pobudnik projekta.

“V Zavodu Ypsilon smo izredno veseli, da je gospodarstvo ponovno pokazalo, da mu ni vseeno,” je povedala Petra Kocjan, direktorica Zavoda Ypsilon. “Za to, da smo medgeneracijski center lahko odprli ljudem, so namreč zaslužna predvsem podjetja, ki so podprla delovanje samega centra in s tem pokazala, da razumejo pomembnost medgeneracijskega sodelovanja, s tem pa so omogočila prostor za sodelovanje in soustvarjanje med generacijami .”

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v svojem govoru povedal: “Pomembno je, da v vsaki dobi življenja čutimo, da počnemo nekaj koristnega. Zato je medgeneracijski center dobrodošel prostor za povezovanje generacij na izjemno koristen način.”

Sledilo je častno rezanje traku, ko so se vrata medgeneracijskega centra tudi uradno odprla širši javnosti. Otvoritve so se udeležili številni gospodarstveniki in veleposlaniki. V medgeneracijskem duhu so se zabavali tako starejši kot mladi, prisotni pa so bili številni ministri, med njimi minister za notranje zadeve, dr. Gregor Virant, minister za zunanje zadeve, g. Karl Erjavec in minister za kmetijstvo in okolje, mag. Dejan Židan. Slednji so, skupaj s predsednikom Republike Slovenije, na osrednji del centra – stekleno steno, napisali tudi svoje sporočilo Sloveniji in mladim.

Sledile so družabne aktivnosti. Mladi so se v zaposlitveni delavnici s sodelavkama e-Študentskega Servisa učili, kako izboljšati svoje možnosti za zaposlitev, starejši gostje pa so si v zdravstvenem kotičku lahko izmerili krvni tlak in vsebnost sladkorja v krvi.

Gostom so se predstavili vsi projekti Zavoda Ypsilon, med katerimi je najbolj znan Simbioza. Simbioza je medtem potekala v obliki računalniške delavnice, kjer so mladi prostovoljci projekta Simbioza starejše goste učili uporabe računalnikov.
Potekala je tudi ustvarjalna delavnica, kjer so sodelovali umetniki iz Trgovine mladih umetnikov SiTi ARTstore in mentorski kotiček, kjer so se številni pridružili mentorskemu programu Uči se od najboljših.

Po končanem uradnem delu je sledil zabaven program z glasbo v duhu povezovanja generacij. Nastopila je glasbena skupina Help! A Beatles Tribute, ki je z igranjem klasik legendarnih The Beatles, ogrela in z energijo napolnila tudi najstarejše, ki so zaplesali v medgeneracijskem plesu.

Medgeneracijski center na 240 kvadratnih metrih obsega prostor za druženje, mala in velika učilnica, sejna soba ter pisarne Zavoda Ypsilon in projekta Simbioza.

Medgeneracijski center že v septembru prireja številne aktivnosti, zato so tako starejši kot mladi vabljeni k soustvarjanju programa.

Ana Pleško, vodja projekta Simbioza je povedala: “Veseli nas, da Simbioza prehaja v trajnostno zgodbo in odprtje medgeneracijskega centra je odlična priložnost, da medgeneracijsko sodelovanje prepletamo vsakodnevno in preko različnih znanj in vsebin. Tako bo medgeneracijski center namenjen tako starejšim kot tudi mladim, kjer bodo imeli priložnost za druženje, učenje, zabavo in spoznavanje drug drugega. Ob tej priložnosti vabimo vse prostovoljce vseh starostnih skupin za izvedbo različnih aktivnosti – želimo si namreč, da aktivnosti medgeneracijskega centra soustvarjamo skupaj.”

Prireditev je potekala do 21. ure in tako primerno pospremila nove prostore, namenjene druženju in učenju mladih in starejših v Ljubljani.

Sorodne objave

Program Tretja kariera čaka na vaše prijave: April 2023

MAREC se zaključuje in počasi vstopamo v nov mesec – APRIL. Med zavihkom dogodki lahko že zasledite vse delavnice, ki...

Pa jo imamo! Prva številka e-revije Simbioznik vam je na voljo!

Prvič po desetih letih obujamo Simbioznik, e-revijo Zavoda za medgeneracijsko sodelovanje, Simbioza Genesis Ljubljana, socialno podjetje. Z novo podobo, zanimivimi...

Začenjajo se tedni digitalnih veščin: All Digital Weeks 2023

S ponosom naznanjamo, da smo tudi letos v Simbioza Genesis, socialno podjetje, nacionalni partner kampanje Tedni digitalnih veščin 2023 (All...

Informativno srečanje v okviru Green Digital Skills certificiranega programa

Simbioza v sodelovanju z Akademijo INCO vabi zainteresirane na informativno srečanje o programu za pridobivanje certifikata Green Digital Skills, ki...

Oddajte svoj komentar