Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.
Simbioza > Novice > MLADI > Mednarodni dan prostovoljstva: Hvala vsem!

Danes obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva, ki slavi nesebične prispevke posameznikov in organizacij k skupnostim po vsem svetu.

5. december tako spodbuja zavest o pomembnosti prostovoljnega dela in opolnomoči prostovoljce, ki s svojim časom, energijo in spretnostmi nesebično prispevajo k izvedbi različnih dejavnosti. Ne glede na to, ali gre za pomoč pri lokalnih dobrodelnih projektih, okoljskih pobudah ali socialnih programih, prostovoljci predstavljajo gonilo pozitivnih sprememb. Pomen prostovoljstva se še posebej kaže po poplavnih razmerah v Sloveniji.

Lani je prostovoljsko delo opravilo več kot pol milijona prebivalcev, so sporočili iz državnega statističnega urada (Surs).

Podatki so pokazali, da je bila večina prostovoljskega dela sicer opravljena v neorganizirani obliki, v njem pa je sodelovala tretjina delovno aktivnega prebivalstva. Podatki, ki so jih zbrali v letu 2019, pa so pokazali, da je petina vseh, ki so se v prostovoljsko delo vključili prek različnih organizacij, sodelovala pri prostovoljnih gasilcih, reševanju ponesrečencev ali pomoči ob naravnih nesrečah.

Skoraj četrtina prostovoljk v organizacijah starejših od 64 let

Nekaj manj kot četrtina žensk, ki so poleti 2019 opravljale prostovoljsko delo prek organizacij, je bilo po podatkih Surs starih 65 let ali več.

Med moškimi je bilo največ prostovoljcev v starostni skupini 45–54 let (20 %). Lani sta bila največja deleža prostovoljcev v starostnih skupinah 25–34 let in 45–54 let (24 oz. 23 %). Približno petina (21 %) mladih (16–24 let) in nekaj manj kot petina (19 %) starejših (65 let ali več) je v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem prostovoljsko delo opravljala prek različnih vrst organizacij.

“Mednarodni dan prostovoljstva nas spominja, da s prostovoljstvom ustvarjamo skupnost. Hvala vsem prostovoljcem in tistim, ki boste to še postali, za ves vložen trud in čas,” pa ob dnevu prostovoljstva pravi Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje.

Prijave za prostovoljce in udeležence so možne na naši spletni strani ali na telefonski številki 040 778 475.

 

Hvala vsem prostovoljcem!

 

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec marec

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

ŠIRIMO EKIPO: Postanite glas Simbioze!

V uigrano ekipo Simbioze vabimo nove kadre - tako tehnološke kot besedne navdušence. Prijave sprejemamo do 9. februarja 2024.

Simbiozniki ustvarjamo skupnost

Včeraj smo se Simbiozniki kreativno družili pod mentorstvom akademskega slikarja Vasje iz artypartysi. Ob dobri družbi, glasbi in pripovedovanju umetniških...

Pripravljen na nove izzive? Potem iščemo tebe!

Še je čas za novoletne obljube - postani prostovoljec v Simbiozi in starejše nauči digitalnih veščin. Prijavi se!