Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Sejem socialnega podjetništva očaral Stritarjevo ulico s skupno 14 navdušujočimi razstavljavci

Nazaj
Simbioza > Novice > MLADI > Sejem socialnega podjetništva očaral Stritarjevo ulico s skupno 14 navdušujočimi razstavljavci

Minuli petek, 26. maja 2023, je v središču mesta potekal izjemno uspešen prvi sejem socialnega podjetništva, kjer so se predstavila številna socialna podjetja s svojimi inovativnimi idejami in izdelki. Pod sončnim nebom so obiskovalcem ponudila vpogled v svoje delovanje in prispevek k družbi, kar je ustvarilo pozitivno vzdušje, polno navdušenja in optimizma. Sejem je potekal v okviru projekta sPOINT – Socialno POdjetniška INformacijska Točka, katerega namen je vzpostaviti učinkovito podporno okolje za socialna podjetja.

Direktorica vodilnega partnerja projekta, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, Lilijana Madjar, je s svojim uvodnim prispevkom dodatno obogatila sejem socialnega podjetništva. V svojem nagovoru je pozdravila tako obiskovalce kot tudi razstavljavce ter izrazila iskreno zahvalo podpornikom in ambasadorjem dogodka. Poudarila je pomen socialnega podjetništva pri ustvarjanju boljše družbe, kjer se poslovna dejavnost združuje z družbeno koristnostjo. Lilijana Madjar je izrazila tudi upanje za naslednji sejem socialnega podjetništva, kjer bodo socialna podjetja ponovno imela priložnost za predstavitev svojega dela in navdihovanje drugih. S svojim optimizmom je dodatno spodbudila udeležence k nadaljnjemu razvoju socialnega podjetništva in graditvi trajnostne prihodnosti.

Jernej Štromajer iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je navzoče nagovoril: »Socialna ekonomija drugače dela, ker ima drugačen odnos tako do izkoriščanja človeka kot do izkoriščanja narave. In to je prava prihodnost v 21. stoletju oz. je prava pot naprej. To je pred meseci ugotovila tudi organizacija Združenih narodov, ki je dala prav poseben poudarek razvoju socialne in solidarnostne ekonomije in temu sledimo tudi na ministrstvu in pripravljamo strategijo socialne ekonomije, ker vemo, kako pomembno je, da se lahko vsi skupaj organiziramo, da vemo, kam bomo šli čez deset let v razvoju tega sektorja

Sejem socialnega podjetništva: Navdih za boljšo družbo skozi inovativne rešitve

Na sejmu se je predstavil tudi naš zavod za medgeneracijsko sodelovanje – Simbioza. Na sejmu smo delili uporabne nasvete o uporabi pametnih telefonov in med drugim mimoidoče seznanili s prvo aplikacijo za starejše, Magdo. S tem smo opozorili na potrebo po digitalni vključenosti in zagotavljanju enakih možnosti za vse generacije. Aplikacija Magda omogoča starejšim uporabnikom, da se lažje spopadejo z izzivi sodobne tehnologije in izkoristijo vse njene prednosti. Simbioza s tem projektom dokazuje, da tehnologija lahko prispeva k povezovanju in aktivnemu ter samostojnemu življenju starejših.

Sejma socialnega podjetništva so se udeležila še številna druga socialna podjetja, ki so prispevala k pestrosti in raznolikosti dogodka. Eden izmed izstopajočih dosežkov tega sejma je bil projekt Fundacije Vincenca Drakslerja, ki je obnovila Stritarjevo ulico s prenovljenim pohištvom. Ta pobuda je ne le polepšala ulico, temveč tudi omogočila okolju prijazno in trajnostno uporabo materialov. Fundacija je s svojo vizijo družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja pokazala, kako lahko tudi z majhnimi koraki dosežemo velike spremembe.

Društvo Verjamem vate je na sejmu navdušilo s svojimi izdelki iz predelanega jeansa z blagovno znamko LUP.jeans. Iz starih jeans hlač so ustvarili nove modne kose, ki izžarevajo kreativnost in trajnostno miselnost. Njihovi izdelki so dokaz, da je mogoče reciklirati tekstilne odpadke ter ustvariti edinstvene in kakovostne izdelke.

Posebno pozornost na sejmu so pritegnili tudi najmlajši, saj je Zavod 4Lune, so.p. poskrbel za nepozabno otroško zabavo. S svojimi ustvarjalnimi aktivnostmi in interaktivnimi igrami so otroke navdušili ter jim omogočili, da so se sprostili in preživeli kakovosten čas. Zavod 4Lune je s tem pokazal, kako pomembno je ustvarjati okolje, kjer se otroci lahko igrajo, učijo in razvijajo svoje talente.
Poleg tega se je na sejmu s svojimi aktivnostmi predstavil tudi Zavod aktivna starost. S poudarkom na zdravem življenjskem slogu in aktivnem staranju so svojim obiskovalcem ponudili možnost, da se preizkusijo v različnih športnih dejavnostih. S tem so opozorili na pomen telesne aktivnosti za ohranjanje zdravja in vitalnosti v poznejših letih ter spodbujali medgeneracijsko povezovanje in prijateljstvo.

Sejem socialnega podjetništva povezal, navdihnil in spodbudil

Sejem socialnega podjetništva je tako izpostavil in povezal različna socialna podjetja, ki vsaka na svoj način prispevajo k pozitivnim spremembam v družbi. Vsi udeleženci so se strinjali, da je socialno podjetništvo ključno za ustvarjanje trajnostne in vključujoče družbe, ki se osredotoča na skupno dobro in družbeno odgovornost.

Obiskovalci sejma so bili navdušeni nad inovativnostjo, kreativnostjo ter družbeno angažiranim delovanjem socialnih podjetij. Poleg tega so se lahko iz prve roke prepričali o njihovih izdelkih, storitvah in pozitivnem vplivu na lokalno skupnost. Sejem je tako predstavljal odlično priložnost za povezovanje, izmenjavo idej in navdihovanje ter spodbujal družbeno zavedanje o pomenu socialnega podjetništva.

Sorodne objave

Simbiozinih 10 – foto utrinki

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...
Ekipa Simbioze

Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...

Peti GIBALNI PAKET: ZAKLJUČEK MESECA GIBAnja! 

Dragi vsi naši GIBAlci in GIBAlke, Z velikim veseljem vam predstavljamo peti in obenem zadnji GIBALNI PAKET. Vsak teden v...

Četrti GIBAlni paket v sklopu projekta Simbioza GIBA 2024 je tu!

Dragi naši GIBAlci in GIBAlke: četrti GIBAlni paket je že tu, in tokrat vas spodbujamo k organiziranju GIBA olimpijade, promoviramo...