Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Simbioza Mobiln@ na poti po Sloveniji

Nazaj
Simbioza > Novice > ODRASLI > Simbioza Mobiln@ na poti po Sloveniji

Ljubljana, 7. julij 2023: Simbioza je s prvo potujočo učilnico v Sloveniji — Simbioza Mobiln@ že tretje leto zaporedoma pričela z brezplačnim digitalnim opismenjevanjem starejših po vsej Sloveniji in slovenskih vaseh. 7. julija 2023 je  Dom starejših Hrastnik obiskala tudi ministrica za digitalno preobrazbo, dr. Emilija Stojmenova Duh. V 15 dneh od pričetka tretje sezone, se je v okviru Simbioza Mobiln@ usposabljanj  uspešno digitalno usposobilo in opolnomočilo več kot 250 starejših iz 15 krajev po Sloveniji. Simbioza Mobiln@ bo sicer v naslednjih petih mesecih obiskala skupno več kot 100 ruralnih krajev in v svoja usposabljanja vključila več kot 1600 starejših. Usposabljanja se izvajajo ob finančni podpori Ministrstva za digitalno preobrazbo v okviru projekta Mobilni heroji 2.

Z mobilno učilnico Simbioza Mobilno@ želijo doseči vse vasi v Sloveniji

Simbioza Mobiln@ je prva potujoča učilnica v Sloveniji, ki je v juliju 2021 prvič začela z digitalnim opismenjevanjem po ruralnih področjih in s tem začela izvajati usposabljanja o digitalnih kompetencah do starejših v njihovem lokalnem okolju. Tak projekt namreč pomembno prispeva k zmanjšanju izobraževalne vrzeli na področju IKT med mestnimi in podeželskimi območji, hkrati pa zmanjšuje razkorak med starejšim prebivalstvom v Sloveniji in hitrim napredkom tehnologije. Za svoje prizadevanje k bolj vključujoči družbi so v Simbiozi kot edini v Sloveniji prejeli veliko priznanje, saj so med 330 prijavljenimi projekti postali eni izmed petih finalistov na letošnjih Evropskih nagradah za digitalne veščine (European Digital Skills Awards 2023 Digital Skills EU) v kategoriji Vključenost v digitalni svet.

Direktorica Simbioze, Ana Pleško, je ob obisku ministrice na lokaciji digitalnega usposabljanja v Domu starejših Hrastnik povedala: “V okviru digitalnega usposabljanja s Simbioza Mobiln@ smo od leta 2021 izobrazili že 3.200 starejših oseb ter izvedli več kot 730 ur delavnic. Naš dosežek se je raztezal prek več kot 160 slovenskih krajev, kjer smo s potujočo učilnico prevozili več kot 30.000 kilometrov. Zavedamo se, da številke same po sebi ne pomenijo veliko, če ne razumemo, kako pomemben je ta mejnik v naših prizadevanjih za digitalno vključenost vseh starejših. Zato smo še bolj zagnani in odločeni, da dosežemo kar največ lokacij po vsej Sloveniji. Veseli me, da je Ministrstvo za digitalno preobrazbo prepoznalo pomembnost projekta in velika zahvala ostalim podpornikom, ki  verjamejo v našo vizijo. Skupaj smo naredili pomemben korak naprej in skupaj bomo gradili bolj povezano in vključujočo družbo za vse generacije.

Simbioza Mobiln@ bo digitalna usposabljanja v tretjem letu izvajala v sodelovanju z Micro Team, Andrej Jerak, direktor pa je ob tem povedal: V obdobju epidemije koronavirusa, ko so bili družabni stiki zoženi na minimum, se je po eni strani potrdil pomen digitalizacije, po drugi strani pa so se jasno razkrile razvojne pomanjkljivosti digitalizacije Slovenije, še posebno pri generaciji 55+. Da je prihodnost lahko obetavnejša, to dokazujemo z izvajanjem projekta Mobilni heroji, kjer seznanjamo generacijo 55+ z novimi in enostavnejšimi digitalnimi možnostmi. Z varno in pravilno uporabo pametnih telefonov, računalniških tablic in osebnih računalnikov, udeležencem približamo svet. Rezultati vsake delavnice nas naredijo srečne saj ugotavljamo, da kandidati začetniki izgubijo strah pred digitalnimi aparati, postanejo zvedavi in si želijo odkrivati nove možnosti digitalizacije.

Da je informacijska-komunikacijska tehnologija močno prepletena z našim življenjem, je jasno. Sočasno pa pozabljamo, da v takšnem okolju — prepletenim z digitalnim tehnologijami — živijo tudi starejši. Zato je ključnega pomena, da jim omogočimo izobraževanje in podajanje informacij o pravilni uporabi teh tehnologij. Na ta način lahko povečamo njihovo samostojnost, neodvisnost ter izboljšamo kakovost njihovega življenja.

»Plemenitimo znanje in utrjujemo medgeneracijske družbene vezi«

Zavod Simbioza že od leta 2021 brezplačno digitalno izobražuje starejše prebivalce v ruralnih okoljih s pomočjo inovativne mobilne učilnice Simbioza Mobiln@. S tem projektom so uspešno presegli tradicionalne omejitve ‘štiri-stenske’ učilnice in omogočili medgeneracijsko učenje na terenu.

Ministrica za digitalno preobrazbo, dr. Emilija Stojmenova Duh, dodala:  “Naravnost navdihujoče je, kadar mlajši lahko učijo starejše. S tem izkažemo tako spoštovanje kot tudi svojevrstno zahvalo, saj plemenitimo znanje in utrjujemo medgeneracijske družbene vezi. Ko posebej za to usposobljeni učitelji pomagajo starejšim uporabljati računalnik in mobilni telefon pri svojih vsakdanjih opravilih, in ko starejši vidijo, kako jim te naprave, ki so se jih doslej morda tudi nekoliko bali, lahko olajšajo življenje, smo vsi bolj zadovoljni, hkrati pa se tako tudi nenehno učimo.”

Cilj tako projekta Mobilni heroji kot tudi trajnostne mobilne učilnice Simbioza Mobiln@ je izničiti izobraževalne razlike med mestnimi in podeželskimi območji na področju informacijskih komunikacijskih tehnologij ter hkrati zmanjšati vrzel v digitalnih veščinah med starejšim prebivalstvom v Sloveniji in hitrim tehnološkim napredkom. Simbioza Mobiln@ potuje po celotni Sloveniji, tokrat je obisk potekal v Domu starejših Hrastnik. V.d. direktor Doma starejših Hrastnik, Klemen Vidmar je ob obisku povedal: »Veseli nas, da smo bili med prvimi domovi v Sloveniji, pri katerih je bilo pod okriljem projekta Mobilni heroji, s pomočjo potujoče učilnice Simbioza Mobilna@ in pod okriljem Ministrstva za digitalno preobrazbo izvedeno digitalno usposabljanje za naše stanovalce. Navdušeni smo nad pozitivnim odzivom naših stanovalcev, ki so pokazali veliko zanimanje za delavnico. Delavnica je naletela na dober odziv tudi v lokalnem okolju, kar je za nas veliko priznanje, saj se ves čas trudimo biti aktivno vključeni  v dogajanje v naši občini.«

Simbioza Mobiln@ nadaljuje svojo pot po Sloveniji, lokacije digitalnega usposabljanja so na voljo in se bodo sproti dopolnjevale na spletni strani: https://simbioza.eu/simbioza-mobiln-potujoca-ucilnica.

Sorodne objave

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...

Tretja kariera – mesec april

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.