Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Simbioza Mobiln@ uspešno zaključila projekt Mobilni heroji 2

Nazaj
Simbioza > Novice > MLADI > Simbioza Mobiln@ uspešno zaključila projekt Mobilni heroji 2

Prva potujoča učilnica v Sloveniji — Simbioza Mobiln@ je letos že tretje leto zaključila izvajanje brezplačnih informacijsko-komunikacijskih tehnoloških delavnic digitalnega opismenjevanja starejših. 

Med 19. junijem in 30. novembrom 2023 se je v sodelovanju z Micro Team in ministrstvom za digitalno preobrazbo izvajal projekt Mobilni heroji 2, ki se je osredotočal na obiske starejših od 55 let iz bolj ruralnih območij. Letos smo izvajalci ponovno dokazali, da digitalno opolnomočenje starejših generacij omogoča bolj kakovostno in samostojno življenje, informiranost in navsezadnje večjo socialno vključenost.

Misija usvajanja digitalnih veščin – Mobilni heroji 2 –  letos s še večjim dosegom

Potujoče mobilne enote so tako skoraj vsak dan obiskale vedoželjne po celotni državi in v času trajanja projekta števec prevoženih kilometrov zvišala za 17.500 kilometrov!

Usposabljanja izven konvencionalnih izobraževalnih zidov so se namreč izvedla v 138 krajih oziroma v 108 različnih slovenskih občinah. Največ obiskov je bilo na Savinjskem, sledita ji osrednjeslovenska in podravska regija.

Skupno število udeležencev v okviru izvedbe projekta Mobilni heroji 2 je znašalo 2484, kar je približno 800 več kot v lanskem letu. Obenem smo v letu 2023 s Simbioza Mobiln@ obiskali še 56 lokacij, kjer se je z nami izobraževalo prek 1020 udeležencev. Rast števila udeležencev tako odraža rastočo potrebo po digitalni vključenosti starejših in pripoznanje pomena potujoče učilnice.

V okviru projekta je bilo izvedenih 736 pedagoških ur usposabljanj. Najpogosteje obravnavane tematike so bile na področju uporabe pametnega telefona, e-pošte, komunikacijskih orodij in e-zdravja. 

Najstarejša udeleženka usposabljanj Mobilnih herojev je bila gospa iz Horjula, ki šteje že častitljivih 110 let, s katerimi dokazuje, da se – kot pravi Simbiozin slogan – vse življenje učimo in da je starost zgolj številka.

Mobilni heroji so proces, kamor se starejši radi vračajo

Gorazd Garafol, vodja projekta Simbioza Mobiln@ – prve potujoče učilnice v Sloveniji in Simbiozin predavatelj na projektu Mobilni heroji, je ob zaključku projekta dejal: “Na starejše ne smemo gledati kot popolnoma neuke ali nevešče uporabe IKT orodij, zagotovo pa imamo na tem področju še dosti dela, saj je stopnja znanja med starejšo populacijo zelo različna.’’

S pravim pristopom pri medgeneracijskem delu, ustrezno metodologijo dela, inovativnostjo ter s prilagajanjem pri podajanju vsebin na Simbiozi vseskozi stremimo k oblikovanju spodbudnega in varnega učnega okolja za vsakogar. ‘’Po izkušnjah s terena ima takšno okolje velik vpliv na to, da se naši udeleženci zelo radi učijo, svoje znanje stalno izpopolnjujejo in se tako radi vračajo z željo po obnovitvi in nadgradnji znanja, pa naj gre za popolne začetnike ali bolj vešče uporabnike,’’ je pojasnil Garafol.

Simbiozino poslanstvo je, da starejše spodbudimo k uporabi in varnemu rokovanju z IKT. ‘’Obenem udeležence vseskozi usmerjamo in jim pomagamo napredovati pri uporabi digitalnega sveta, da pri tem tudi sami lažje prepoznajo morebitne spletne nevarnosti. Tako pridobijo zavedanje, da so sami tisti, ki lahko znatno vplivajo na varno rokovanje s tehnologijo,’’ je povedal Garafol.

‘’Izredno nas veseli, da smo imeli letos na Simbiozi že drugo leto zapored priložnost sodelovati z ministrstvom za digitalno preobrazbo v okviru projekta Mobilni heroji, ki je s svojo finančno podporo omogočil njihovo učinkovito izvedbo,’’ je še sporočil Garafol.

Hvala vsem – prizadevali si bomo za ponovne obiske v 2024

Mobilni heroji so ne le premostili generacijski digitalni razkorak, temveč predstavljajo most povezovanja in vključevanja ob hitro spreminjajoči se družbi. Digitalno opolnomočenje starejših namreč ni le njihov cilj, ampak celostno popotovanje.

‘’Vsem našim udeležencem, organizatorjem, ambasadorjem in podpornikom, ki nas že sprašujete, kdaj bo Simbioza Mobiln@ ponovno izvedla usposabljanje v vašem kraju, želim sporočiti: tudi naša velika želja je, da se bomo vračali, saj je digitalno opismenjevanje proces. Prav tako si želimo obiska novih lokacij. Tako si bomo glede na vsa vaša sporočila, povpraševanja in spodbude še aktivneje prizadevali, da vas znova obiščemo v letu 2024,’’ ob koncu obljublja Garafol.

Sorodne objave

Simbiozinih 10 – foto utrinki

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...
Ekipa Simbioze

Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...

Tretja kariera – mesec junij

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

VSEEVROPSKA KAMPANJA – TEDNI DIGITALNIH VEŠČIN 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Simbioza Genesis, socialno podjetje se je tudi letos kot nacionalni koordinator za Slovenijo pridružila vseevropski kampanji Tedni digitalnih veščin 2024 – ALL DIGITAL Weeks...