Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

SIMBIOZA NA HRVAŠKEM NAVDUŠILA VISOKE GOSTE

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > SIMBIOZA NA HRVAŠKEM NAVDUŠILA VISOKE GOSTE

V tem tednu na Hrvaškem potekajo pilotne računalniške delavnice za starejše, ki so se jih včeraj udeležili tudi hrvaški predsednik v obdobju 2000 – 2010 Stjepan Mesić, častni konzul Hrvaške v Sloveniji Božo Dimnik in slovenski veleposlanik v Zagrebu Vojko Volk.

V Zagrebu v tem tednu še do jutri potekajo pilotne delavnice računalniškega opismenjevanja starejših ljudi, po vzoru slovenske vseslovenske prostovoljske akcije Simbioza. Delavnice izvaja hrvaški partner Simbioze, društvo ODRAZI (Otvoreno društvo za razmjenu ideja).

Včeraj se je pilotnih delavnic udeležila tudi slovenska ekipa Simbioze, ob tej priložnosti so se jim pridružili hrvaški predsednik v obdobju 2000 – 2010 Stjepan Mesić, slovenski veleposlanik v Zagrebu Vojko Volk, častni konzul Hrvaške v Sloveniji Božo Dimnik in predstavnica Ministrstva za delo in pokojninski sistem Jelena Matković. Kot pravi Petra Kocjan, direktorica Zavoda Ypsilon, “smo s Simbiozo uspeli povezati Slovenijo in verjamemo, da lahko povežemo tudi svet. A kje lepše začeti to pot, kot pri naših sosedih na Hrvaškem. Po uspešnih pilotnih delavnicah v Zagrebu verjamem, da bomo jeseni preko računalnikov uspešno povezali starejše in mlade po celotni Hrvaški.”

Stjepan Mesić o Simbiozi: “Imel sem že nekaj informacij prej o tem, kako se starejši ljudje izobražujejo na t. i. hitrih delavnicah, da lahko potem komunicirajo. To se mi zdi sijajna ideja in pozdravljam iniciatorje ter vse, ki pri tem sodelujejo. Koristno je za ljudi, njihove družine, prav tako je to tudi poslovna priložnost, saj če dandanes človek ni izobražen na tem področju, ne more sodelovati pri poslovnih priložnostih na dnevni ravni, zato je to koristno za vse sodelujoče.”

Pobudnik projekta Žiga Vavpotič je ob tej priložnosti povedal: “Simbioza je ponovno pokazala, da nosi unverzalni jezik medgeneracijskega sodelovanja. Več držav bomo povezali, lažje bomo tudi doma prepričali vse, da je Simbioza verjetno ena najboljših potencialnih promocij naše države. Prihod predsednika Mesića je veliko priznanje za projekt Simbioza.”

Slovenski veleposlanik v Zagrebu, Vojko Volk, po obisku delavnic sporoča naslednje: “Dobri projekti so tisti, ki se širijo čez mejo in ker se Simbioza širi čez mejo, je dober projekt. Če smo danes tukaj g. Dimnik, g. Mesić, in če sem jaz z veseljem prišel, to pomeni, da vidimo v tem res nekaj ekstremno pozitivnega in bi rad ponovil, kar sem rekel na delavnicah, dobra in skrbna raba modernih sredstev komunikacije zmanjšuje razlike med starejšimi in mladimi ter jih zbližuje.”

Na delavnicah sta se slovenska in hrvaška ekipa prepričali, da interes za medgeneracijsko sodelovanje obstaja tudi na Hrvaškem, kjer so izkušnje organizatorjev in udeležencev podobne slovenskim. Starejši udeleženci so veseli brezplačne priložnosti učenja računalniških znanj, predvsem pa hvaležni mladim prostovoljcem za nesebično pomoč in se veselijo nacionalne akcije, ki bo izpeljana predvidoma še letos jeseni.

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec marec

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti: Pogumno naprej!

Danes, 11. februarja, ozaveščamo o vlogi žensk v znanosti in spodbujamo odločitev za karierno pot v STEM poklicih.

Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju

Število spletnih pasti raste: Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju   Dan varne uporabe interneta, ki ga obeležujemo...

ŠIRIMO EKIPO: Postanite glas Simbioze!

V uigrano ekipo Simbioze vabimo nove kadre - tako tehnološke kot besedne navdušence. Prijave sprejemamo do 9. februarja 2024.

Oddajte svoj komentar