Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

SIMBIOZA ŠOLE V POLNEM ZAMAHU

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > SIMBIOZA ŠOLE V POLNEM ZAMAHU

Izvajanje računalniškega opismenjevanja za starejše smo z letošnjim letom preoblikovali v trajnostno zgodbo. Skupaj z osnovnimi in srednjimi šolami po vsej Sloveniji postavljamo mrežo šol, da bo odslej Simbioza izvedena vsaj dvakrat letno!

Veseli nas, da so se šole odzvale pozivu in v lastni režiji odprle (in še odpirajo) vrata vsem, ki bi radi okrepili svoje računalniško znanje. Bodite pozorni na letake in objave v vaši okolici in se priključite mnogim novim uporabnikom računalnikov!

Trenutno je že prijavljenih 59 osnovnih in 16 srednjih šol, naziv pa je pridobilo 15 šol.

V tednu od 14. do 18. aprila 2014 so tako tudi na Gimnaziji Šentvid uvedli tečaj računalništva.

“Udeleženci so bili zelo veseli, ker so se jim dijaki res zelo posvetili, bili potrpežljivi in jih tudi veliko naučili. Vsi so dejali, da doma nihče nima časa za njih oz. se nikomur ne da ukvarjati z njimi. Prepričani smo, glede na njihove odzive, da smo jim odprli novo okno v svet. Čeprav je bil teden kar naporen, sem sama tečaj doživela kot zelo pozitivno izkušnjo tudi kot učiteljica, saj so se dijaki pokazali v povsem drugi luči. Predvsem tisti, ki so v razredu manj uspešni, so se pri delu z upokojenci še posebej izkazali,” pravi učiteljica, ki je vodila izobraževanje. Na željo udeležencev, bodo tudi jeseni nadaljevali z izvajanjem računalniških delavnic.

Dobre zgodbe prihajajo tudi s strani OŠ Radenci, od koder poroča Simon Belec: “Tretje leto zapored in v tem šolskem letu že drugič smo od 14. do 18. aprila 2014 izvedli medgeneracijsko sodelovanje v projektu Simbioza v Osnovni šoli Radenci, prvo je potekalo meseca oktobra, kjer so starejši ob pomoči učencev pod vodstvom učitelja odstirali skrivnosti uporabe računalnika, svetovnega spleta, elektronske pošte in še bi lahko naštevali. Udeleženci so vsak dan z zadovoljnimi izrazi na obrazih zapuščali delavnice ob pričakovanju novih izzivov naslednjega dne. Najbolj zgovorno je sporočilo ene izmed udeleženk: »Kako je minil ta teden, jaz bi hodila na Simbiozo ves mesec…« Zagotovo se srečamo spet naslednje leto saj smo v Osnovni šoli Radenci vedno pripravljeni sodelovati v projektih, ki bogatijo in plemenitijo tako starejše kot mlajše.”

OŠ Divači si želijo takih projektov tudi v prihodnosti: “Želeli bi, da postane takšen način medgeneracijskega povezovanja in medsebojne pomoči ustaljen način povezovanja šole s širšem okoljem, še posebej generacijo oz. populacijo, ki ima s šolo manj stikov.  Menimo, da gre za pozitiven in pomemben doprinos tako za naše učence kot tudi udeležence delavnic.”

Seveda še vedno vabimo vse šole, ki se še niso priključile projektu, da to storijo in postanejo Simbioza Šole. Kontaktirajte nas na barbara.baraga@simbioza.eu.

Prijavljene šole: Osnovna šola Radenci, Osnovna šola Ivana Cankarja Ljutomer, Osnovna šola Vič, Osnovna šola Tončke Čeč Trbovlje, Osnovna šola Poljčane, Osnovna šola Spodnja Idrija, Osnovna šola Poljane, Osnovna šola Škofljica, Osnovna šola Elvire Vatovec Prade – Koper, Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid, Osnovna šola Franceta Prešerna Maribor, Osnovna šola Pivka, Osnovna šola Borisa Kidriča Kidričevo, Osnovna šola dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, Osnovna šola Bršljin, Osnovna šola Kuzma, Osnovna šola Odranci, Osnovna šola Hajdina, Osnovna šola Gorje, Osnovna šola Kapela, Osnovna šola Srečka Kosovela Sežana, Osnovna šola Podgora Kuteževo, Osnovna šola Dragomirja Benčiča Brkina, Osnovna šola Spodnja Šiška, Osnovna šola Jurija Vege Moravče, Osnovna šola Otlica, Osnovna šola Brezovica pri Ljubljani, Osnovna šola Dobje, Osnovna šola Staneta Žagarja Lipnica, Osnovna šola Bežigrad, Osnovna šola Brezovica pri Ljubljani, POŠ Notranje Gorice, Osnovna šola Martina Krpana, Osnovna šola Puconci, Osnovna šola Mislinja, Osnova šola Ivana Cankarja Trbovlje, Osnovna šola Jožeta Krajca Rakek, Osnovna šola, Pohorskega bataljona Oplotnica, Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci, Osnovna šola Gorišnica, Osnovna šola Olge Meglič, Osnovna šola Franca Lešnika -Vuka Slivnica, Osnovna šola 16. decembra Mojstrana, Osnovna šola Franceta Prešerna Ribnica, Osnovna šola Božidarja Jakca, Osnovna šola dr. Bogomirja Magajne Divača, Osnovna šola Idrija, Javni zavod osnovna šola Marjana Nemca, Osnovna šola Ledina, Osnovna šola Grad, Osnovna šola Pod goro Slovenske Konjice, Osnovna šola Dornberk, Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik, Osnovna šola Šenčur, Osnovna šola Mirna, Osnovna šola Šmartno v Tuhinju, Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin, Osnovna šola Toneta Pavčka, Osnovna šola Poljane, Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola Kranj, Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, Zavod sv. Stanislava – Škofijska gimnazija, Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, Ekonomska šola Murska Sobota, Gimnazija Šentvid, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, Šolski center Postojna – Gimnazija Ilirska Bistrica, Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacijo Ljubljana, Šolski center Krško-Sevnica, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana, Gimnazija Kranj, Dvojezična srednja šola Lendava, ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo, Srednja trgovska šola Ljubljana in Šolski center Postojna.

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec junij

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Tretji GIBAlni paket v sklopu projekta Simbioza GIBA 2024 je tu!

Dragi naši GIBAlci in GIBAlke, že tretji GIBAlni paket je tu, in tokrat je čas za MEDGENERACIJSKI KOLESARSKI IZZIV! Pridružite...

VSEEVROPSKA KAMPANJA – TEDNI DIGITALNIH VEŠČIN 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Simbioza Genesis, socialno podjetje se je tudi letos kot nacionalni koordinator za Slovenijo pridružila vseevropski kampanji Tedni digitalnih veščin 2024 – ALL DIGITAL Weeks...

Uvodni partnerski sestanek evropskega projekta CYBER SAFE SENIOR

Med 17. in 18. aprilom smo se v poljskem mestu Lodž udeležili prvega partnerskega sestankaevropskega projekta Cyber Safe Senior, na...

Oddajte svoj komentar