Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.
Simbioza > Novice > MLADI > TEDNI DIGITALNIH VEŠČIN – 2. TEDEN

V sklopu kampanje ALL DIGITAL WEEKS 2022, ki traja od 14. 3. 2022 do 14. 4. 2022 je vsak teden posvečen drugi tematiki in problematiki digitalnih veščin.

2. teden (21. – 25. marca 2022)

Spodbujanje digitalne pismenosti in boj proti dezinformacijam

Boj proti dezinformacijam je izziv za vse evropske družbe. Vsi smo že slišali za dezinformacije, lažne novice, napačne informacije ipd. Obstaja veliko izrazov za lažne novice in zgodbe, s katerimi se srečujemo na internetu. V nasprotju s splošnim mnenjem lažne novice niso sodoben pojav: internet je samo povečal možnost širjenja takšnih novic globalno, zato sta kritično razmišljanje in ocenjevanje kakovosti informacij, do katerih dostopamo na spletu, danes prav tako pomembna kot kompetenci branja in pisanja.

Nekaj načinov, kako lahko preverimo verodostojnost informacij:

  • Preverimo vir informacije. Če trditve v tekstu ne prihajajo iz uradnega vira, kredibilne medijske hiše in avtorja, upravičeno podvomimo v verodostojnost informacije.
  • Bodite previdni. Lažni podatki vam bodo povedali, kar želite slišati s senzacionalnimi naslovi.
  • Poglejte širšo sliko. Je portal, ki objavlja informacije, zanesljiv? Preverite uredniško politiko in avtorje člankov v impresumu. Če ne najdete njihove identitete, so njihova imena lahko tudi izmišljena.
  • Preverite izvor fotografije. Preko Google iskalnika lahko poiščete izvor objave fotografij. Na ta način lahko vidite tudi, ali obstajajo različne variante iste fotografije in ali je bila ta namerno spremenjena.
  • Preverite datum objave. Nekateri portali spodbujajo stare objave kot nove. Datum objave članka zato postavite v ustrezen časovni okvir.
  • Preverite uradne vire. Raziščite, kaj pravijo o temi strokovne institucije, kot so Svetovna zdravstvena organizacija, Evropska komisija in Nacionalne organizacije za javno zdravje.

All Digital Weeks spodbujajo različne dejavnosti za podporo Evropejcev, ki nimajo dovolj digitalnih znanj, da bi v celoti sodelovali v družbi in imeli koristi od digitalne preobrazbe.

Kampanji se lahko pridruži vsak:

  • Z organizacijo spletnega/offline dogodka, usposabljanja, delavnice ali ustrezne dejavnosti, ki se osredotoča na digitalne veščine.
  • S spodbujanjem kampanje in vrednosti digitalnih veščin, objavljanjem svojih zgodb, fotografij in videoposnetkov prek svojih kanalov družbenih medijev in spletne strani (z uporabo hashtagov #ADWeeks2022 #AllDigitalWeeks).

Vabljeni, da se aktivno udeležite kampanje in na ZEMLJEVIDU AKTIVNOSTI  kot organizator vpišite vaše dogodke, kot udeleženec poiščete vam zanimive vsebine in se aktivno vključite v dogodke!

Sorodne objave

MEET AND CODE 2023: Skodiraj svojo spletno stran

SIMBIOZA DIGITALNA AKADEMIJA: V okviru kampanje Meet and Code 2023 vas vabimo na splet! Tudi letos se Simbioza Genesis, socialno...

Novo na naših policah: priročniki, ki vam odpirajo digitalna vrata

Z veseljem vam sporočamo, da so sveže iz pečice (ali sveži izpod računalniških tipk) prispeli naši težko pričakovani priročniki, ki...

ŠIRIMO EKIPO: Pridružite se nam!

Zveni zabavno, izzivalno? Si odprt/a za nove izkušnje? Čakajo te novi izzivi, zgrabi priložnost!

22. Festival za tretje življenjsko obdobje konec septembra v Cankarjevem domu

V Cankarjev dom v Ljubljano od 27. do 29. septembra prihaja že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), največji...