Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

Začenjamo s projektom SparkDigiGirls za deklice

Nazaj
Simbioza > Novice > MLADI > Začenjamo s projektom SparkDigiGirls za deklice

Projekt SparkDigiGirls: Opolnomočenje kreativnosti deklet z uporabo digitalnih tehnologij. Skupaj s partnerji iz Litve, Grčije in Portugalske smo v polnem zagonu projekta SparkDigiGirls. Naš glavni cilj je povečanje zanimanja deklet, starih od 13 do 18 let, za informacijsko tehnologijo (kot so umetna inteligenca, virtualna in obogatena resničnost, internet stvari, robotika,…) ter s tem krepiti ustvarjalnost in omogočiti uporabo teh tehnologij pri vsakdanjih aktivnostih.

V dveh letih bomo z aktivnostmi poskušali spremeniti stereotipe in družbena prepričanja o ženskem spolu in tehnologiji, okrepiti veščine digitalne pismenosti, odpreti nove priložnosti za ustvarjalnost in spodbuditi dekleta, da se po končanem šolanju odločijo za študij IT ali STEM (kar je angleška kratica za naravoslovje, tehnologijo, inženiring in matematiko).

To bomo dosegli s strateškim pristopom in organizaciji aktivnosti, ki bodo prinašale tovrstne učinke. Na začetku smo preko analize načinov, kako inovativne tehnologije in digitalna orodja razvijajo ustvarjalnost deklet iskali primere in opredelili trenutno stanje, ki smo mu priča.

Organizirali bomo okroglo mizo s strokovnjaki, s katerimi bomo razpravljali o ključnih dejavnikih, ki mladim dekletom preprečujejo raziskovanje poklicne poti na področju računalništva in tehnologije, ter o pogledih na reševanje te težave. Razprava bo posebej obravnavala izkušnje, vključno z izkušnjami aplikacij ali digitalnih orodij v učnem procesu mladih, vključno z dekleti.

V sodelovanju z ostalimi partnerji bomo nato razvili program usposabljanaj na daljavo, ki bo na podlagi analiz popolnoma prilagojen realnim potrebam deklet in jih bo opolnomočil za povečanje zanimanja za nove in inovativne digitalne tehnologije.

Več o projektu si lahko preberete TUKAJ

Veselimo se zgodbe, ki je pred nami in predvsem aktualnega področja, ki ga v okviru projekta obravnavamo. Verjamemo, da s širšim skupnim sodelovanjem z drugimi državami lahko oblikujemo rešitve, ki bodo v pomoč deklicam za razvoj digitalnih veščin, ki je ključen za njihovo prihodnost. 

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...