Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

ZAŽIVEL BO KONZORCIJ SODELUJEMO

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > ZAŽIVEL BO KONZORCIJ SODELUJEMO

Danes se je na Ekonomski fakulteti odvila uvodna predstavitev zanimive medgeneracijske pobude, gospodarskega konzorcija SODELUJEMO.

S konzorcijem si pobudniki želimo simbioze tudi v gospodarstvu, v katerem primanjkuje medgeneracijskega sodelovanja.

Dogodek je otvorila dr. Tatjana Dragovič, mednarodno priznana trenerka, predavateljica leta, ki je predstavila mednarodni projekt Career plan 50+. Nadaljevali so s predstavitvijo rezultatov raziskave, ki jo je na podlagi lanske akcije Simbioza izvedel izr. prof. dr. Robert Kaše s sodelavci. Za konec pa so Ana Pleško, vodja projekta Simbioza, Rok Zupančič, predsednik Slovenske kadrovske zveze ter Žiga Vavpotič, pobudnik projekta Simbioza, predstavili konzorcij SODELUJEMO, vmesne rezultate letošnje akcije in nadaljnjo pot medgeneracijskega projekta Simbioza.

Organizatorji Simbioze so postregli tudi z vmesnim poročilom letošnje akcije. Le-ta je presegla pričakovanja – rekordno število prostovoljcev in rekordno število lokacij po celotni Sloveniji. Letos je zanimivost še ta, da se jim je v Mariboru pridružil tečajnik, ki šteje zavidljivih 99 let.

Ob tej priložnosti so predstavili tudi novo knjigo pobudnika projekta Simbioza, Žige Vavpotiča. Srčna knjiga mojega življenja je novost na tržišču in predstavlja zanimivo priložnost za ohranitev medgeneracijske dediščine. Knjiga je namenjena predvsem starejšim, da zapišejo svoje misli, izkušnje in znanja in vse to prepustijo svojim naslednikom. Premalo ostane za našimi dedki in babicami in njegova želja je, da se te modrosti ohranijo. »To je bogastvo za mlajše, zato upam, da se bo čim več starejših spisalo njihovo Srčno knjigo življenja«, je ob predstavitvi knjige povedal Žiga Vavpotič.

KONZORCIJ SODELUJEMO

Ustanovitev gospodarskega konzorcija SODELUJEMO je načrtovana v decembru 2013. Vanj želijo ustvarjalci povezani v Zavod Ypsilon in Kadrovsko zvezo Slovenije povabiti vse gospodarske družbe oz. vsa podjetja, ki želijo izkoristiti prednosti medgeneracijskega sodelovanja v svojih kolektivih. Namero za sodelovanje v konzorciju so že izrazila sledeča podjetja: Zavarovalnica Triglav, NLB, Steklarna Hrastnik, Mercator, Revoz in Luka Koper.

Zavedajo se, da so demografska gibanja v Sloveniji in širše v Evropi predvidljiva in znana. Medgeneracijsko sodelovanje bo v prihodnjih letih in desetletjih predstavljajo enega največjih izzivov, s katerim se bodo srečevala podjetja. Zato so se vprašali, zakaj se ne bi tega izziva lotili s skupnimi močmi in izkoristili raznovrstna znanja in sposobnosti. Uspešna medgeneracijska akcija Simbioza je že vzpodbudila tudi mnoge trajnostne projekte: Simbioza mojstre, Simbioza šole, otvoritev medgeneracijskega centra ter sedaj tudi konzorcij z:

POSLANSTVOM
Povezovanje gospodarstva, akademske sfere, organizacij in izvajalcev na področju medgeneracijskega sodelovanja in izvajanje programa, ki bo v podjetjih pripomogel k izboljšanju sodelovanja med generacijami in ustvarjal dodano vrednost za vse generacije.
VREDNOTAMI
Sodelovanje, pozitivna naravnanost, prenos znanja in dobrih praks, povezovanje, strokovnost, inovativnost, spoštovanje različnosti.

VIZIJO
Medgeneracijsko sodelovanje bo postala konkurenčna prednost sodelujočih podjetij, konzorcij pa vzorčen model za razvoj medgeneracijskega sodelovanja, ki ga bodo posnemale številne države po svetu.

CILJI
Pomagati gospodarstvu pri razumevanju generacij in odnosov med njimi.
Razvijati inovativne pristope in ozadja za spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja.
Analizirati obstoječe stanje in sproti spremljati napredek na področju medgeneracijskega sodelovanja.
Organizirati letno srečanje in postaviti stalen sistem na razvijanje tematike medgeneracijskega sodelovanja.
Spodbuditi mednarodno sodelovanje na tem področju z razvojem primera dobre prakse tako posameznikov, organizacij kot tudi države.

Ob tej priložnosti je uvodna govornica dr. Tatjana Dragovič pozdravila pobudo in se navezala na njeno dosedanje delo: “Mednarodni projekt Career plan 50+, v katerem je sodelovalo pet držav, se je ukvarjal predvsem z ustvarjanjem rešitev in orodij za prenos znanja med generacijami v podjetjih in javnih ustanovah. Posebnost projekta je v tem, da je fokus na razvoju kariere sodelujočih starejših, saj se skozi proces pripravljajo na mentorstvo, da lahko nato po upokojitvi še vedno sodelujejo z nekdanjim zaposlovalcem kot svetovalci oz. mentorji mlajšim kolegom. Za nekatere je bilo to dejstvo ogromna motivacija, projekt pa se je izkazal kot izredno uspešen, saj smo kaj takega v naših okoljih pogrešali.”

Izr. prof. dr. Robert Kaše je dober prijatelj akcije Simbioza, ki ga projekt zanima tudi na znanstven način. Rezultate lanske izvedbe projekta je skupaj s sodelavci ovrednotil tudi v okviru raziskave motivaciji prostovoljcev in udeležencev za sodelovanje v projektu Simbioza, ki so jo opravili na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. V raziskavi, ki se dotika problematike delovnih vrednot generacije Y, vzvratnega medgeneracijskega prenosa znanja in prosocialne motivacije, je sodelovalo blizu 300 starejših udeležencev delavnic in preko 450 mlajših predavateljev in pomočnikov. “Rezultati kažejo, da so pri sodelujočih prostovoljcih v primerjavi z njihovimi vrstniki (generacije Y) bolj izražene socialne oz. altruistične delovne vrednote, pomembnejše so jim tudi moralne vrednote in prispevek za dobro družbe.Prav tako ugotavljamo, da sta pri sodelujočih prostovoljcih najmočneje izraženi notranja in prosocialna motivacija, zunanja motivacija pa igra manj vidno vlogo, a je vseeno prisotna,” je izsledke raziskave strnil prof. dr. Robert Kaše, ki je skupaj z doc. dr. Katjo Mihelič in doc. dr. Jano Žnidaršič z Ekonomske fakultete UL pripravljal raziskavo.

Pobudnika ustanovitve konzorcija, Zavod Ypsilon in Kadrovska zveza Slovenije sta s partnerji in podporniki stopila skupaj ter zastavila konkretne cilje za naprej. Predsednik Slovenske kadrovske zveze, Rok Zupančič,  je ob tej priložnosti povedal: “Konzorcij bo nova, pomembna oblika medgeneracijskega sodelovanja, saj se bo na organiziran način lotila iskanja novih rešitev, ozaveščanja in raziskovanja potencialov, ki jih imamo na področju medgeneracijskega sodelovanja. Hkrati pa ima konzorcij še eno drugo pomembno vrednost, saj bo na konkreten način združila tako akademsko sfero kot tudi gospodarstvo, ki bosta sodelovala pri iskanju družbeno odgovornih rešitev, ki nam manjkajo.”

Sorodne objave

Mednarodni dan prostovoljstva

Danes, 5. decembra, obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva.  Dejanje prostovoljstva in solidarnost, ki jo prostovoljci in prostovoljke izkazujejo s svojim delom,...

Z Green Digital Skills certifikatom do zelene in digitalne kariere

Simbioza v sodelovanju z Akademijo INCO z veseljem napoveduje začetek izvajanja certificiranega programa Green Digital Skills, brezplačnega spletnega tečaja, ki...

Simbiozin medgeneracijski dan: inovativno središče na peto obletnico s prenovljenimi prostori (PR sporočilo)

Danes, 30. novembra 2022, so pod sloganom Simbiozin medgeneracijski dan v spodnji etaži Emporiuma v BTC City Ljubljana zaživeli prenovljeni...

PROGRAM TRETJA KARIERA DECEMBER ČAKA NA VAŠE PRIJAVE

NOVEMBER se zaključuje in počasi vstopamo v praznični DECEMBER. Med zavihkom dogodki lahko že zasledite vse delavnice, ki jih bomo...

Oddajte svoj komentar