Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

5 pomembnih funkcij v Excelu

Nazaj
Simbioza > Novice > Simbioza BTC City Lab > 5 pomembnih funkcij v Excelu

Če ste se pravkar začeli učiti kako uporabljati MS Office Excel, imate zelo verjetno mnogo vprašanj glede vseh različnih funkcij, ki jih program ponuja. Četudi je Excel izredno koristen, je lahko zelo zakompliciran program, ki kljub vsemu ponuja zelo pomembne funkcije, s katerimi boste privarčevali ogromno časa. Naj vam predstavimo pet uporabnih funkcij, ki jih boste lahko uporabili vsakodnevno.

SUM funkcija

Funkcija je zagotovo ena najbolj uporabljenih funkcij Excela, ko pride do izračunavanje podatkov. Funkcija deluje tako, da nam izračuna vsoto števil, v izbranih celicah. To za nas pomeni, da nam ni treba tipkati dolge, nadležne formule za preprost izračun.

Formula za uporabo SUM funkcije je »=SUM(število 1, število 2, itn.)«. Na zgornji sliki je vsota števil od C2 celice do C7 celice, ki jo dobimo tako, da uporabimo formulo »=SUM (C2:C7)«, kar nam da rezultat 33161 (C8).

TEXT funkcija

Funkcija je zelo koristno orodje, ki pomaga spreobrniti datum (ali število) v tekst, v določen format. Funkcija pride zelo prav, ko uporabniki želijo videti numerične podatke v bralnem formatu. Ne pozabite da »TEXT« formula deluje le, če želimo spreobrniti numerične podatke v tekst. Takih rezultatov v nadaljevanju ne moremo izračunati.

VLOOKUP funkcija

Funkcija je pogosto spregledana. Ta funkcija je najbolj koristna, ko želite poiskati določen podatek v razpredelnici z ogromno podatki. Funkcijo lahko uporabite tudi za iskanje imen, telefonskih številk ali specifičnih podatkov na vašem delovnem listu.

»lookup value«, je podatek, ki ga iščete.

»table array«, so izbrani delovni listi, kjer boste iskali podatke.

»col index num«, je število stolpcev v razpredelnici, kjer bomo iskali podatke.

»range lookup«, je opcijska možnost, ki vam brez sortiranja pomaga iskati točno določeno vrednost na delovnem listu.

AVERAGE funkcija

Funkcija je ekstremno koristno orodje, da dobite povprečno vrednost v izbranih celicah. Kot funkcija SUM, se tudi ta pogosto uporablja za izračunavanje in analiziranje podatkov na delovnih listih.

Število 1 (v našem primeru D2) se nanaša na prvo število od katerega izračunavamo povprečno vrednost in število 2 (v našem primeru D7) je končno število. Rezultat povprečja vidimo v vrstici 8. Povprečje lahko izračunamo za največ 255 celic.

CONCATENATE funkcija

Funkcija je odlična izbira, če želimo privarčevati čas, ko želimo združiti podatke dveh ali več celic. V primerjavi z združitvenim orodjem, ki fizično združi dve ali več celic v eno, funkcija »CONCATENATE« združi le vsebino celic.

Če obvladate teh pet omenjenih funkcij ste na dobri poti, da postanete dober/a uporabnik/ca Excela. Se želite še bolj poglobiti v sam program? Za vas smo pripravili 4-urne delavnice ali kar celotni paket delavnic- 16 ur, kjer od začetnika postanete pravi Excel specialisti. Več informacij o samih delavnicah in prijave najdete TUKAJ. Pridružite se nam in z nami postanite Excel specialist!

Sorodne objave

Simbiozinih 10 – foto utrinki

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...
Ekipa Simbioze

Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...

Peti GIBALNI PAKET: ZAKLJUČEK MESECA GIBAnja! 

Dragi vsi naši GIBAlci in GIBAlke, Z velikim veseljem vam predstavljamo peti in obenem zadnji GIBALNI PAKET. Vsak teden v...

Četrti GIBAlni paket v sklopu projekta Simbioza GIBA 2024 je tu!

Dragi naši GIBAlci in GIBAlke: četrti GIBAlni paket je že tu, in tokrat vas spodbujamo k organiziranju GIBA olimpijade, promoviramo...