Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

KAMPANJA E-SKILLS FOR JOBS PRIPOMOGLA K POVIŠANJU DIGITALNIH ZNANJ

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > KAMPANJA E-SKILLS FOR JOBS PRIPOMOGLA K POVIŠANJU DIGITALNIH ZNANJ

Evropska kampanja Evropske komisije »e-Skills for Jobs«, ki se je začela leta 2010, je prispevala in delovala v smeri zmanjševanja vrzeli med povpraševanjem in ponudbo služb z digitalnimi znanji. Napovedan padec IT strokovnjakov v letu 2020, se je zmanjšal iz 1 milijona (napoved 2010), na 756 tisoč (napoved 2015).

E-veščine so v trenutni digitalni revoluciji obvezna oprema na trgu dela, če želimo v polnosti izkoristiti svoj potencial pri zaposlitvi. Ker obvladovanje digitalnih znanj povzroča prav to: človeku nudi možnost, da skozi kreativna znanja izkoristi in povečuje karierni in osebni potencial. Če so nekoč grafični oblikovalci risali na roke in papir, je danes jasno, da se stvari v tej industriji popolnoma odvijajo na računalniku in svetovnem spletu. Vsak delodajalec želi kvalitetne in strokovno podkovane kadre, kjer zaposleni lahko izkažejo vse svoje tehnične in socialne veščine, ki se, hočete nočete, neposredno navezujejo na uporabo moderne tehnologije. Digitalizacija družbe je torej realnost, ki bo še bolj drastično zaznamovala napredek prihodnjih generacij.

Zaključna konferenca kampanje »e-Skills for Jobs 2016« se je v preteklem tednu odvijala v Bratislavi na Slovaškem, v okviru katere je sodelovala tudi ekipa Simbioze. Simbioza Genesis, socialno podjetje je v Sloveniji nacionalni nosilec kampanje e-Skills for Jobs, z glavnim projektom [email protected], znanje za vse. Dogodek v Bratislavi je bil posvečen rezultatom in učinkom kampanje »e-Skills for Jobs« pri razvoju digitalnih znanj, ki so potrebna za pogon ekonomije, služb in rast Evrope. Kampanja po EU je vključevala več kot 5.500 dogodkov v vseh državah članicah, katere je obiskalo 3.4 milijonov ljudi. Multimedijske kampanje, ki so ciljale na mlade, profesionalce in oblikovalce politike, so dosegle milijone ljudi in so prispevale k promociji digitalnih karier.

Narejen je bil dober napredek, a nismo še dosegli cilja. Še vedno je vrzel v znanju, ki ga je treba zamašiti. Ob odprtju konference, je Evropski komisar za »Digital Economy & Society«, naznanil začetek »Digital Skills and Jobs Coalition« v decembru 2016, kjer je ključna akcija, ki je vključena v  akcijo Evropske komisije »New Skills Agenda for Europe«. Države članice bodo povabljene, da postavijo državne koalicije in razvijejo obširne državne strategije digitalnih znanj. Direktor »DIGITALEUROPE« John Higgins, je dodal, da je »Evropska komisija odigrala ključno vlogo pri osveščanju problema pomanjkljivih digitalnih znanj. Državne koalicije za digitalna znanja in službe so tiste, ki bodo zagotavljale izjemne platforme, da prinesemo digitalno pokrajino v življenja vseh državljanov.«

Na konferenci je bil predstavljen tudi EU IT Fitnes test. Po uspešnem uveljavljanju na Slovaškem v zadnjih šestih letih, je test zdaj na voljo v angleškem jeziku po vsej Evropi, rešite pa ga lahko brezplačno tudi vi. Test digitalnih znanj je odlično orodje za pomoč ljudem, da jim pomaga razumeti, kako lahko izboljšajo svoja digitalna znanja in tako pomagajo svoji karieri in življenju v današnji digitalni Evropi.

Naj spomnimo, da Evropska komisija že od leta 2014 vodi kampanjo eSkills for Jobs, ki poudarja in ozavešča mlade iskalce zaposlitve o pomembnosti in prisotnosti veščin IKT. Simbioza je že od vsega začetka nacionalni nosilec omenjene kampanje v Sloveniji, kjer smo prek različnih aktivnosti digitalnih vsebin vključili več kot 2.300 mladih ter jih opremili z znanji za lažjo vključevanje, ne samo na trg dela, temveč tudi v nadaljnjo formalno izobraževanje in pridobivanje izkušenj.

Še naprej si bomo prizadevali za krepitev slovenske digitalne družbe, ustvarjali priložnosti za e-veščine mlajših generacij ter skrbeli, da bodo starejši ostali v koraku s časom moderne tehnologije. Vseživljenjsko učenje, aktivno staranje ter medgeneracijsko sodelovanje ostajajo prioritete Simbioze z željo, da vsak posameznik ohrani pravico do digitalne pismenosti.

Sorodne objave

Že berete digitalno?

Se odpravljate na izlet z avtom, avtobusom ali vlakom? Je pred vami dolga pot in se bojite, da se boste...

Podaljšan rok za prijavo na nagradni natečaj za osnovnošolce »Neresnične informacije na spletu«

Ministrstvo za digitalno preobrazbo podaljšuje rok za prijavo na nagradni natečaj, na katerem bodo izbrani trije najboljši digitalni izdelki na...

Program Tretja kariera čaka na vaše prijave: April 2023

MAREC se zaključuje in počasi vstopamo v nov mesec – APRIL. Med zavihkom dogodki lahko že zasledite vse delavnice, ki...

Pa jo imamo! Prva številka e-revije Simbioznik vam je na voljo!

Prvič po desetih letih obujamo Simbioznik, e-revijo Zavoda za medgeneracijsko sodelovanje, Simbioza Genesis Ljubljana, socialno podjetje. Z novo podobo, zanimivimi...

Oddajte svoj komentar