Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

DRUGA PLAT ZGODBE SIMBIOZA

Nazaj
Simbioza > Novice > Nekategorizirano > DRUGA PLAT ZGODBE SIMBIOZA

Ekipa Simbioze, ki vsak dan ustvarja in živi zgodbo medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva, je ogorčena nad neresnicami, ki so jih navedli bivši člani projekta Simbioza Giba v pismu medijem. Dovolite nam, da se odzovemo in pojasnimo.

Simbioza je projekt, ki že vrsto let povezuje Slovenijo. Ni lahko, da iz nič ustvariš eno najbolj odmevnih zgodb v Sloveniji, vsako leto se borimo, da pridobimo nekaj sredstev, ki jih porabimo v dobrobit medgeneracijskega sodelovanja.

Če je le mogoče, se potrudimo, da bi tistim, ki opravljajo prostovoljno delo, povrnili stroške in jim namenili nagrado, seveda če to omogoči tudi finančna struktura projekta. Čeprav gre za prostovoljno delo, pričakujemo od vseh profesionalen in odgovoren odnos, kar pomeni, da morajo biti dogovorjene stvari narejene. 

Bivša ekipa Simbioza giba v svojem pismu širi neresnice in kar najbolj obžalujemo, s tem škoduje ugledu projekta in medgeneracijskemu sodelovanju. Žal to ekipi očitno ni pomembno, njihov edini cilj je dobiti ostanek sredstev od projekta.

To dokazujejo že na začetku pisma, s popolno kontradiktornostjo, ko pravijo, da so z veseljem pristopili k prostovoljskemu projektu, vendar pa so pričakovali plačilo. Radi bi rekli, da se motimo, a žal nam pismo služi kot dokaz, da so ljudje k projektu pristopili z lastnimi interesi in figo v žepu ter na koncu razočarani spoznali, da se v Simbiozi ne cedita »med in mleko«. Naša ekipa se zaveda, da je biti del zgodbe Simbioze edinstvena in neprecenljiva izkušnja, ki ti ne pride naproti velikokrat v življenju, od tega trenutka dalje pa se zavedamo tudi tega, da vsem ni dano razmišljanje izven okvirjev materialnega in denarnega sveta.

Nihče ni bil izkoriščan ali zaveden. Vsi imajo s Simbiozo sklenejo pogodbo (primer le te v priponki), iz katere izhajajo tako pravice kot dolžnosti. Do vseh prostovoljcev imamo vedno odkrit odnos in naš projekt zaznamujejo vrednote, kot so nesebična pomoč, grajenje boljše družbe, iskrenost, prijateljstvo, povezovanje med generacijami, sodelovanje. Da so ravno prostovoljci tisti, ki nosijo največjo zaslugo za uspeh Simbioze, poudarjamo na vsakem koraku in vsak dan ter ne odstopamo od tega, da delujemo transparentno in pravično.

Simbioza akcije so projekt, ki ne more nastati v zadnjem trenutku, ker bi v takšnem primeru propadel že ob prvem poskusu. O uspehu projekta Simbioza naj govorijo dejstva, med drugim tudi večkratna omemba s strani UMARja v poročilo o razvoju RS. Ponosni smo na vse naše zgodbe, ki jih ustvarjamo in že nekaj mesecev (in ne od začetka junija 2015) ustvarjamo projekt Simbioza Giba 2015, ki bo potekal med 21. in 27. septembrom.

Da je pismo polno neresnic, dokazujejo člani ekipe Simbioza Giba tudi s tem, ko navajajo, da sem, spodaj podpisana Ana Pleško, razvijala kompetence tudi v organizaciji Mreža Idej, kar seveda ne drži. Njihov odnos, da organizacijo, ki je ne poznajo (v tem primeru Mreža idej), blatijo, pove več o njih samih kot o Simbiozi.

Ostro pa se moramo odzvati na trditve, da se je vodstvo Simbioze okoristilo z ostankom denarja od projekta. Nihče od projekta Simbioza Giba 2014 ni dobil niti evra – kar je preverljivo dejstvo. Po poplačilu vseh stroškov, ki so nastali s projektom, je ostalo 1778,82 EUR in ne 5000 EUR, kot je bilo navedeno. Denar bo namenjen za razvoj in promocijo letošnje akcije Simbioza Giba. 

Seveda tudi niso bili zavedeni, odločitev, da ne dobijo nagrade za sodelovanje, sem sprejela, ker sem jih večkrat prosila, da naj končajo poročila in ostale odgovornosti, ki jih imajo do projekta. Kljub večkratnemu pozivu z njihove strani ni bilo niti odgovora, zato sem se odločila, da do nagrade niso upravičeni (za dokaze nas lahko kontaktirate). 

Ekipa Simbioza Giba se je odločila, da pismo uporabi predvsem za blatenje dobrega imena soustanovitelja Zavoda Ypsilon in zavoda Simbioza Genesis, socialno podjetje Žige Vavpotiča, ki pa od konca februarja 2015 nima nobene operativne vloge v sklopu projekta. Ker je prav, da se o Žigu, ki ga cenimo, prebere še drugo mnenje, pripenjamo pismo (TUKAJ), ki smo ga napisali tisti, s katerimi je delal in ga cenimo.

Ekipa Simbioza ima vsa potrdila in dejstva, ki potrjujejo naše besede. Kdor jih želi spoznati, mu jih z veseljem predstavimo. Iskren pogovor bo pri nas vedno našel čas in pot, laži in neresnice pa so pod našim nivojem delovanja, zato se na njih ne bomo več odzivali.

Ne bomo dopustili, da se srčno delo in iskren odnos več kot 12.000 prostovoljcev, ki so v teh letih sodelovali in podpirali Simbiozo, uniči. Na tem mestu se jim še enkrat iskreno zahvaljujemo in sporočamo, da bo Simbioza še naprej nosilec medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva. 

Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje 
z ekipo

Sorodne objave

Simbiozinih 10 – foto utrinki

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...
Ekipa Simbioze

Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...

Peti GIBALNI PAKET: ZAKLJUČEK MESECA GIBAnja! 

Dragi vsi naši GIBAlci in GIBAlke, Z velikim veseljem vam predstavljamo peti in obenem zadnji GIBALNI PAKET. Vsak teden v...

Četrti GIBAlni paket v sklopu projekta Simbioza GIBA 2024 je tu!

Dragi naši GIBAlci in GIBAlke: četrti GIBAlni paket je že tu, in tokrat vas spodbujamo k organiziranju GIBA olimpijade, promoviramo...

Oddajte svoj komentar