Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

»Potrebno je dihati s celotnimi pljuči, ne le s polovico«

Nazaj
Simbioza > Novice > MLADI > »Potrebno je dihati s celotnimi pljuči, ne le s polovico«

Na okrogli mizi o enakosti za ženske tudi o pomenu vzgoje in zgleda z naslovom Enakost za ženske je enakost za vse, so sodelujoči izpostavili pomen vzgoje in zgleda za zmanjšanje neenakopravnosti. Nujno je, da se kontinuirano opozarja na nepravilnosti in nasilje ter izpostavlja skrite predsodke in sistemske pomanjkljivosti, ki poganjajo to nevidno neenakost v družbi, je bilo slišati.

Družba, v kateri niso uresničeni potenciali obeh spolov, je osiromašena, zato mora biti enakost spolov v interesu vseh. Odnos do žensk pa je tudi pokazatelj razvitosti države, zato da lahko ženske na odgovornih položajih opogumijo deklice in mlade ženske, da je tudi zanje vse mogoče. Kot je omenil državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Samuel Žbogar, “potrebno je dihati s celimi pljuči, ne le s polovico.”

To so glavna sporočila okrogle mize, ki jo je pod naslovom Enakost za ženske je enakost za vse ob letošnjem mednarodnem dnevu žensk pripravila Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

V pogovoru so sodelovali predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič, evropska poslanka Ljudmila Novak (ELS), državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Samuel Žbogar, plavalka, srebrna olimpijka in psihologinja Sara Isaković, inženirka leta Rosana Kolar in Šiva Nazar Ahari, iranska pisateljica, novinarka in humanitarna aktivistka, ki v Ljubljani biva od leta 2019 pod okriljem ICORN, mednarodne mreže zatočišč preganjanih avtorjev.

Posnetek celotnega pogovora si lahko ogledate na tej povezavi.

Razstava Njena Evropska unija

S ponosom razglašamo, da je naša direktorica zavoda Simbioza Genesis, socialno podjetje, Ana Pleško, del razstave ‘Njena EU’, ki jo je pripravil Evropski parlament Slovenija.

Na ploščadi pred Hišo EU si jo lahko od začetka marca na ogled tudi razstava na prostem Njena EU, ki na razstavnih panojih predstavlja mejnike v boju za enakost žensk v Evropski uniji, voditeljice EU in pionirke evropskega povezovanja, Slovenke na odločevalskih položajih v EU, prejemnice nagrade Državljan Evrope iz Slovenije ter slikovito predstavitev nekaj izbranih statističnih dejstev o položaju žensk v Uniji izpod peresa ilustratorja Cirila Horjaka.

Naša Ana je na vprašanje, kakšen bi moral biti državljan oziroma državljanka Evrope, da bi bila Evropa takšna, kot si jo želimo, odgovorila sledeče:

Pomembno je, da smo posamezniki odgovorni in angažirani člani svojih skupnosti ter prispevamo kot posamezniki in kot vsi skupaj k boljšemu danes in jutri za vse, vključujoč aktivno participacijo in dejavno vključenost v skupnost, spoštovanje pravic in prepričanj drugih, strpnost in sprejemanje ljudi, solidarnost in sodelovanje, vseživljenjsko učenje in prenos znanja, podporo lokalnim podjetjem in organizacijam, okoljsko ozaveščenost. In da delamo vse v smeri vključujoče družbe, družbe enakih možnosti za vse, pri čemer verjamem, da je prav medgeneracijsko sodelovanje ključ prihodnost. Svet je lep, ko sodeluje.

Razstava bo na ploščadi pred Hišo EU na ogled vse do začetka aprila. Oglejte si jo in vstopite v multimedijski center Doživi Evropo, kjer vam bomo z veseljem predstavili našo evropsko domovino in odgovorili na vsa z njo povezana vprašanja.

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec maj

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Pridružite se nam na Tednih digitalnih veščin 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Izboljšajmo digitalne veščine v sklopu vseevropske kampanije imenovane Tedni digitalnih veščin.

NOVE UČNE VSEBINE V NAŠI MAGDA UČILNICI

Ste že spoznali Magdo? Ne, ne govorimo o sosedovi Magdi ali vaši znanki, temveč o simbiozini aplikaciji MAGDA, ki si...

Javni poziv za izvajanje gostinskih dejavnosti

Objavljamo poziv za zbiranje ponudb za oddajo v najem prostora, javne površine za izvajanje gostinske dejavnosti v času dogodka “SIMBIOZINIH...