Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.
Simbioza > Novice > MLADI > Simbioza v 2023: leto v številkah

Ob iztekajočem se letu je prišel čas za pogled nazaj na uspešno leto deljenja znanja.

V svetu hitre digitalne preobrazbe se zdi, da je deljenje znanja postalo ključnega pomena za trajnostno rast in razvoj družbe. V tem duhu je Simbioza skozi svoje projekte in vizije delovala in se razvijala skozi celotno leto. Ob koncu 2023 smo ustvarili informativno grafiko, ki razkriva zanimive dosežke.

INFOGRAFIKA je dostopna tukaj.

Zanimive številke letošnjega leta

 • Inovativno središče Simbioza BTC City Lab deluje že 6 let. V decembru smo izvedli 2. Simbiozin medgeneracijski dan, sedaj pa se že oziramo proti maju 2024, ko bo Simbioza praznovala 10-letnico delovanja. 
 • Skupno smo v okviru Simbioza BTC City Lab v okviru programa Tretja kariera organizirali 231 delavnic in tečajev za 2.277 starejših
 • Prva mobilna aplikacija za starejše v Sloveniji – Magda, je praznovala 3. leto delovanja, ob tem pa tudi mejnik z več kot 5.200 aktivnih uporabnikov in z več kot 10.000 prenosi. V načrtu je nadgradnja z novimi vsebinami.
 • Za projekt Simbioza Skupnost smo v maju prejeli posebno nagrado Slovenske filantropije za prispevek k trajnostnemu razvoju medgeneracijskega sodelovanja.
 • Sodelovali smo s 56 društvi in organizacijami na terenu z mobilno učilnico Simbioza Mobiln@, pri čemer smo izobraževali in se družili z 1.020 udeleženci.
 • S še večjim uspehom smo 2. leto nadaljevali projekt Mobilni heroji 2 – usposabljanje starejših v ruralnih okoljih s Simbioza Mobiln@, kjer smo obiskali 138 različnih ruralnih krajev in digitalno izobraževali 2.484 udeležencev.
 • V okviru projekta Simbioza Giba smo povezali 140 različnih organizacij iz vse Slovenije in v primerjavi z lanskim letom povečali obseg aktivnosti. Izvedli smo namreč 499 različnih aktivnosti. 
 • V teku je rekordna sezona Simbioza Skupnost 23/24: več kot 220 sodelujočih organizacij, ki so v  lokalnih skupnostih preko različnih aktivnosti spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje. Obenem se usmerjamo v čisto nove oblike medgeneracijskega sodelovanja in učenja – medgeneracijske aktivnosti z osebami z demenco in učenje mlajših o kvaliteti življenja in odnosov s strani starejših.
 • Ponovno smo obudili e-revijo Simbioznik, kjer beležimo naša prizadevanja, dogodke, razmišljanja in ponujamo zanimive vsebine.
 • 280-krat so o Simbiozi poročali v medijih, sami pa smo na svoji spletni strani objavili 94 novic.

Ko skupaj delimo ideje, izkušnje in informacije, gradimo mostove po nareku našega slogana Energija mladosti in izkušnje modrosti.

Aktivni smo bili tudi onkraj meja

 • Svoje ideje smo predstavljali in sodelovali na dveh evropskih projektih: E-HEAL (E-zdravstvena pismenost) in SparkDigiGirls (Opolnomočenje kreativnosti deklet z uporabo digitalnih tehnologij). 
 • Projekta Simbioza Mobiln@ in SparkDigGirls sta postala finalista v dveh različnih kategorijah na Evropskih nagradah za digitalne veščine – in sicer v kategorijah Vključenost v digitalni svet in Opolnomočenje mladih s pomočjo digitalnih tehnologij.
 • V septembru je bil vodniku S’inspirer de l’Europe: des bonnes pratiques européennes pour le bien vieillir, ki je nastal v okviru francoske institucije Europe Department of Gérontopôle Nouvelle-Aquitaine, katerega ustanovitelja sta regionalna agencija za zdravje in regija Nouvelle-Aquitaine, Simbioza BTC City Lab predstavljen kot eden od 10 primerov dobre prakse na evropski ravni. 
 • V okviru prikaza primerov dobrih praks, smo z Evropskim parlamentom 11. in 12. oktobra 2023 posneli pot Simbiozine prostovoljke, ki je pri nas začela kot udeleženka izobraževanj.
 • Na mednarodni ravni smo sodelovali z Akademijo INCO v okviru izvajanja certificiranega programa Green Digital Skills, brezplačnega spletnega tečaja za ustvarjanje trajnostnih digitalnih rešitev.
 • V okviru projekta ‘Work in Tech’ je več kot 120 žensk z namenom razvoja njihovih digitalnih spretnosti in s tem višjih zaposlitvenih možnosti pridobilo mednarodno uveljavljen Google certifikat
 • V okviru projekta Girls Do Code smo k učenju osnov programiranja in logičnega razmišljanja navdihnili 257 osnovnošolskih deklet. 

Hvala vsem in srečno v 2024!

Hvala vsem prijateljem, podpornikom, udeležencem, entuziastom in vsakemu, ki je prispeval k nastajanju mozaika tisočerih dogodivščin, da ste bili del naše zgodbe o uspehu v letu 2023!

Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo tudi našim dragocenim sponzorjem, ki so s svojo podporo omogočili uspešno izvedbo Simbiozinih idej. Posebna zahvala gre Avto-moto Zveza Slovenija – AMZS, BTC d.d., Nova Ljubljanska banka – NLB, Google Slovenija, Huawei Slovenija, Zavarovalnica Sava, Telekom, Celtra, Digitalno Inovacijsko Stičišče Slovenije – DIHS, SRIP-Zdravje, Ikea Slovenija, A1, INCO Academy, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport – Urad RS za mladino, Ministrstvo za javno upravo, Press Clipping, Ministrstvo Republike Slovenije za digitalno preobrazbo in Roche.

Sorodne objave

Simbiozinih 10 – foto utrinki

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...
Ekipa Simbioze

Izjava za javnost: Štiristo podpornikov medgeneracijskega sodelovanja se je poklonilo 10. jubileju Simbioze

Zavod Simbioza je 1. junija praznoval 10 let svojega delovanja. Vsako leto povežejo več kot 25 tisoč ljudi, mladih in...

Tretja kariera – mesec junij

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

VSEEVROPSKA KAMPANJA – TEDNI DIGITALNIH VEŠČIN 2024 (ALL DIGITAL Weeks 2024)

Simbioza Genesis, socialno podjetje se je tudi letos kot nacionalni koordinator za Slovenijo pridružila vseevropski kampanji Tedni digitalnih veščin 2024 – ALL DIGITAL Weeks...