Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Namenite del dohodnine Simbiozi.

V okviru projekta Senior Eco-Nect predstavili predstavljena tudi Simbioza

Nazaj
Simbioza > Novice > MLADI > V okviru projekta Senior Eco-Nect predstavili predstavljena tudi Simbioza

Mednarodna delegacija evropskega projekta Senior Eco-Nect, katerega namen je podpirati nastanek in razvoj evropskih ekosistemov, ki so posvečeni t. i. srebrni ekonomiji, je obiskala BTC City Ljubljana. Predstavniki BTC City Ljubljana so osvetlili pomen BTC Cityja Ljubljana kot starejšim prijazno mesto in predstavili druge aktivnosti v okviru tako medgeneracijskega sodelovanja z zavodom za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza kot partnerskega povezovanja s športnim društvom GIB.

Srebrna ekonomija pomeni vzpostavitev boljše dostopnosti do aktivnosti in storitev za starejše, ki si želijo aktivnega načina življenja. To pa ponuja tudi nove priložnosti tudi za gospodarstvo, turizem, kulinariko, razvoj novih produktov in storitev ter inovativnih rešitev tudi na področju t. i. analognih inovacij. V sklopu evropskega projekta Senior Eco-Nect partnerji pripravljajo primere dobrih praks na tem področju, pregled stanja inovacijskih ekosistemov in priporočila zakonodajalcem glede ustvarjanja novih priložnosti za razvoj srebrne ekonomije. Kot del študijskega in delovnega obiska v Sloveniji, je mednarodna delegacija projekta obiskala tudi BTC City Ljubljana.

V družbi BTC kot ponosni podporniki medgeneracijskega sodelovanja tako med zaposlenimi kot širše, skrbijo, da je BTC City Ljubljana starejšim prijazno mesto. Na enem mestu lahko obiskovalci nakupujejo, se zabavajo, izobražujejo, širijo svojo kulinarično paleto, se aktivirajo za boljše počutje, obkljukajo zdravstvene storitve – prednost je tudi, da njihovo središče odlikujeta dostopnost in varnost. Gostom delegacije Seniro Eco-Nect so predstavili tudi raznoliko ponudbo za starejše, kot so skupinske in zasebne vadbe s trenerjem v Športnem centru Millenium, vodna aerobika za starejše na območju BTC Cityja Ljubljana, kot so aktivnosti v Vodnem mestu Atlantis, ure plesa v Plesni zvezdi, v diagnostičnem centru Clarus jim je na voljo 30 specialistov za podrobno diagnostiko in zdravljenje, lahko pa se udeležijo tudi številnih aktivnosti in izobraževalnih delavnic v okviru Simbioza BTC City Lab-a. Ta je leta 2017 nastal v partnerskem sodelovanju družbe BTC in zavoda Simbioza. V njem lahko vse generacije spoznavajo napredne in pametne tehnologije in rešitve v hitro spreminjajočem se okolju.

Delegaciji so z zavoda Simbioza predstavili tudi mobilno aplikacijo Magda, prvo mobilno aplikacijo za starejše v slovenskem prostoru, ki jo je razvila zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Simbioza, v sodelovanju z družbo BTC. Aplikacija je bila v letošnjem letu vsebinsko, tehnično in grafično nadgrajena, pri vseh fazah nadgradnje pa vedno sodelujejo tudi njeni uporabniki. Danes ima aplikacija Magda tako že več kot 30.000 uporabnikov.

»V Simbiozi si že vse od ustanovitve dalje prizadevamo za krepitev enake dostopnosti vseživljenjskega učenja s poudarkom na učenju digitalnih veščin in kompetenc, v vseh starostnih skupinah, v neformalnem ali priložnostnem učnem okolju, kjer ima medgeneracijsko sodelovanje pomembno vlogo. Lepo je, ko svet sodeluje, lepo je, ko sodelujejo med seboj generacije in pri Simbiozi verjamemo, da je ključ prihodnosti v medgeneracijskem sodelovanju. Še lepše pa, ko prijatelji – kot je BTC City Ljubljana – podpirajo in spodbujajo takšno vizijo ter jo vpeljujejo še na širši sistem,« je dodala Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje.

Med inovativnimi rešitvami za starejše, ki so jih preizkusili v BTC Cityju Ljubljana, je tudi inteligentni robotski pomočnik IPA2X, ki omogoča varnejše prečkanje ceste na nesemaforiziranih prehodih, kar pomaga starejšim, otrokom in gibalno oviranim. Ta je bil v okviru evropskega projekta in AV Living Lab-a lansko leto preizkušen v BTC Cityju.

V družbi BTC tako preko različnih projektov in aktivnosti spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje ter skrbijo, da je BTC City Ljubljana infrastrukturno in vsebinsko starejšim prijazno mesto. Tako uresničujejo vizijo razvoja družbe, ki prispeva k prijazni prihodnosti za današnje in prihodnje generacije ter okolje.

Sorodne objave

Tretja kariera – mesec marec

Osvežili smo vsebino delavnic Tretje kariere. Preverite izobraževalne aktivnosti in se prijavite.

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti: Pogumno naprej!

Danes, 11. februarja, ozaveščamo o vlogi žensk v znanosti in spodbujamo odločitev za karierno pot v STEM poklicih.

Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju

Število spletnih pasti raste: Dan varne uporabe interneta letos posvečen spletnemu nasilju   Dan varne uporabe interneta, ki ga obeležujemo...

ŠIRIMO EKIPO: Postanite glas Simbioze!

V uigrano ekipo Simbioze vabimo nove kadre - tako tehnološke kot besedne navdušence. Prijave sprejemamo do 9. februarja 2024.